Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemetvolgyisek_a_nyarasdi_testveriskolaban

Németvölgyisek a nyárasdi testvériskolában

A Németvölgyi Általános Iskola ezúttal is a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából viszonozta felvidéki testvérintézménye, a Nyárasdi Alapiskola immár szokásosnak mondható március 14-i látogatását. A budapesti vendégeket Bohus Zsolt helyi igazgató, majd a hetedikes Takács Szonja köszöntötte.
Szonja – a testvériskolai kapcsolatot megalapozó előző igazgató, Takács Zsuzsa unokája – így fogalmazott: „Csillogást nem nyújthatunk, Budapest ragyogását nem tudjuk Nyárasdra hozni, de van, amire mi is büszkék lehetünk: a szép, korszerű iskolánkra, a fejlődő falunkra és az idilli környezetre. McDonald’sunk nincs, de a vendéglős Öcsi bácsi vendégszeretete és főztje, remélem, kárpótol benneteket. Igyekeztünk változatos programot szervezni: egy kis színjátszás, tűzoltó-bemutató, foci, állatok – amik nélkül a falusi élet nem teljes – és természetesen falatozás!”
Az élményekkel teli nap kezdetén a nyárasdi hetedikesek végigvezették iskolájukon a németvölgyiseket, majd az ottani iskola Tekergők nevű színjátszói a művelődési házban bemutatták a Gyakorlati útmutató című jelenetet, amellyel fődíjat nyertek a Mosonmagyaróvári Színjátszó Fesztiválon. Ezt követően tehenészetben jártak a vendégek, majd a nyárasdi iskola önkéntes tűzoltóinak szerelési bemutatója következett. No, és persze a focimeccs a műfüves pályán, amin Jekler Rudolf nyolc gólt rúgott.
Visszatérve még március 15-hez: az akkori közös ünneplés során a németvölgyi iskola kórusa – Herbertné Balogh Gabriella vezényletével – együtt énekelt el egy népdalcsokrot a nyárasdi iskola hetedik évfolyamos tanulóival, Csatai László néptánctanár pedig közös táncot tanított be a népdalokhoz. Egy hónappal később, a digitális témahét keretében, újabb közös éneklés következett a nyárasdi testvériskolával – ám ezúttal már Skype-kapcsolat révén! A képet mindkét iskolában kivetítették.
A közös éneklés alkalmával a németvölgyisek a Háros felől című népdalcsokrot, a nyárasdiak pedig a Még azt mondják, nem illik című népdalt énekelték el. Bár az internetkapcsolat nem volt tökéletes, a résztvevők így is vidám közös program részesei lehettek. Folytatás, remélhetőleg, a közeljövőben.

(Kérész)