Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Villamoskocsi_a_jegpalya_kozepen

Villamoskocsi a jégpálya közepén

Az idén is átvehették a Hegyvidéki Önkormányzat által alapított Árkay-díjakat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészhallgatói a legjobb diplomamunkáért és a kiváló színvonalú pályaművekért. Az Árkay-pályázatra ezúttal a zugligeti volt villamos-végállomás, jelenlegi kemping és jégpálya fejlesztésének témájában adhattak be terveket a mesterképzésben részt vevő hallgatók.

„Régóta szoros kapcsolatokat ápol az egyetem és az önkormányzat, együttműködésünk sikerét számos kiváló ötlet, terv megvalósulása fémjelzi” – mondta el Fonti Krisztina alpolgármester az idei Árkay-díjak átadása alkalmából a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Építészeti Intézetében rendezett ünnepségen. Példaként hozta fel a formatervező tanszék számára néhány évvel ezelőtt adott tervezési feladat eredményét, a kerületszerte elhelyezett, különleges megjelenésű kutyapiszokgyűjtő kukákat, valamint a Hegyvidék Galéria formabontó belsőépítészeti és arculati megoldásait, amik szintén az egyetem hallgatóinak munkáját dicsérik.
A 2003-ban alapított Árkay-díj mellett – amely a végzős építészhallgatók részére adományozható kiemelkedő színvonalú diplomamunkájuk elismeréseként – öt éve Árkay pályázati díjat is ad a Hegyvidéki Önkormányzat azoknak a mesterképzésben részt vevő hallgatóknak, akik egy megadott témában nívós tervet készítenek. Ezúttal a volt zugligeti villamos-végállomás, a jelenlegi Niche Kemping és az időszakosan működő téli korcsolyapálya területének fejlesztésére, a jégpálya lefedésére tehettek javaslatokat az egyetemisták.
A szakmai zsűri döntése alapján Bálint Viola és Pomázi Renáta építészhallgatók Császár Adrienn grafikussal közösen harmadik helyezettek lettek, és 100 ezer forint pénzjutalomban részesültek a forrásvizek hasznosítását kiemelten kezelő koncepciójukért. Gadolla Máté és Sógor Ákos végzett a második helyen, ők 150 ezer forint pénzjutalmat kaptak pályaművükért, amelyben a meglévő épület körüli nagy terület lefedésére szolgáló, áttetsző ponyvás szerkezet játszik központi szerepet.
Az első díjjal együtt járó 200 ezer forint pénzjutalmat Háló Veronika Róza és Murczin Evelin építészhallgatók, valamint Sulyok Ilona grafikus vehették át közös tervükért, a régi villamosok hasznosítására tett ötletes javaslatokért.Villamoskocsi_a_jegpalya_kozepen2„Két részre osztottuk a hosszú és keskeny területet: a kemping bejáratától a hídig tartó szakaszon telepedhetnek le a vendégek sátraikkal, lakókocsijukkal, míg a híd utáni belső, autómentes rész, ahol a központi épület is található, a közösségi élet terévé válik” – mutatta be a nyertes tervet Háló Veronika Róza. Murczin Evelin hozzáfűzte, hogy számos funkciót a jelenleg is a helyszínen lévő két régi 58-as villamos mellett több más odatelepíthető, használaton kívüli villamoskocsiban lehetne elhelyezni. Ezekben szálláshely éppúgy kialakítható, mint korcsolya- és sporteszközkölcsönző, vagy büfé. A büfékocsi amúgy a jégpálya közepén állva szolgálhatná ki télen a korcsolyázókat.
Az Árkay-díjat és azzal együtt a 150 ezer forint pénzjutalmat az idén Petrányi Luca kapta Merapi című diplomatervéért, amely egy aktív indonéziai vulkánhoz kapcsolódik. A terv alapján bambuszépítmények lennének a tűzhányóhoz vezető zarándokútvonalon, amelyet a hegyhez spirituálisan erősen kötődő helyi lakosok használnak. A bírálóbizottság szerint a tervező rendkívül érzékletesen követi koncepciójával a vulkáni környezet miatt folyamatosan változó állapotot, az elmúlás és a zarándoklás lényegét.
„Egy évet töltöttem Indonéziában, ahol a tradicionális művészeti ágakat tanulmányoztam, és erős élményt jelentett számomra, hogy a város mellett, ahol éltem, a világ egyik legaktívabb vulkánja működik” – mesélt témaválasztása hátteréről az alkotó. Diplomamunkája, mint mondta, leginkább egy esszének tekinthető: nem az építészeti terv megvalósítása céljából született, hanem üzenetet akar átadni arról, hogy az embereknek sokkal jobban kellene figyelniük a természetre és a gyökereikre.

sz.