Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Okosan_kozlekedo_kimbisek

Okosan közlekedő kimbisek

„Gyalogosan, kerekeken óvatosan közlekedem. A szabályokra figyelek, ügyes sárkány így leszek!” – skandálta a KIMBI Óvoda csapata bemutatkozásképpen a Biztonságos Óvoda Kupán, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Közlekedéstudományi Intézet első alkalommal szervezett meg.
A kimbiseken kívül a Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvoda, valamint az érdi Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda nagycsoportosai vettek részt a vetélkedőn, tíz-tíz gyermekkel. Ők azok, akik a legjobban teljesítettek a közép-magyarországi döntő első fordulójában, azaz a legmagasabb pontszámmal töltötték ki a biztonságos közlekedésről szóló játékos feladatlapot, valamint a legkülönlegesebb alkotásokat küldték be a zsűrinek. A hegyvidékiek a saját rajzaikból összeállított plakátot készítettek, amely azt mutatja be: hogyan látják magukat, ahogy családjukkal együtt busszal, villamossal vagy autóval közlekednek a városban.
A KIMBI aulájában rendezett döntőben mozgásos feladatokkal kombinált tudáspróbák várták a gyerekeket. Az egyik állomáson kivágott darabokból állíthattak össze KRESZ-táblákat, majd arra keresték a választ, milyen szabályokat kell betartani a jelzések alapján. Egy mágnestáblára a gyalogos, kerékpáros és autós jelzőlámpák piktogramjait kellett helyes sorrendben felrakni, a játszósátorban pedig különböző színes tárgyak közül választhatták ki a csapatok azokat – például a fényvisszaverő mellényeket, karpántokat, matricákat –, amik a biztonságos közlekedést szolgálják.
Az autóban mindig be kell kapcsolni a biztonsági övet, amire a plüssmackóval közös futás feladata emlékeztette az óvodásokat, a macit ugyanis egy szíjjal rögzítették magukra, hogy biztosan ne essen le a nagy loholás közben. A járműzaj-felismerés is élvezetes játékot hozott: számítógépről lejátszott csengőcsilingelés, motorzúgás, szirénavijjogás és számos más hang alapján dönthették el a versenyzők, épp milyen közlekedési eszközt hallanak.
„Nagyon büszke vagyok a gyerekekre!” – jelentette ki Gallina Ilona, a KIMBI Óvoda vezetője, miután az iskolába készülő nagycsoportosokból összeállt csapatuk első helyezett lett, így elnyerte a Biztonságos Óvoda Kupa vándorserlegét. Mint mondta, győzelmük jutalmául speciális közlekedési játszószőnyeget, óriás-társasjátékot, mobil jelzőlámpapárt és színes nyomtatót kapott az óvoda.
A KIMBI versenykoordinátora, Purzsa Gáborné óvodapedagógus szerint azért is jelentős az elért eredmény, mert nem egy összeszokott csapatról van szó, három csoportból érkezett a tíz gyerek, akik nagyon ügyesen összedolgoztak. A KIMBI-ben már régóta nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretek átadására és elmélyítésére, amit a 2016-ban megpályázott és elnyert Biztonságos Óvoda cím is jól mutat. A XII. kerületi nagycsoportosok Pindur Pandur vetélkedőjét is minden évben itt rendezik.
A Közlekedéstudományi Intézet közlekedésbiztonsági kutatóközpontjának vezetője, Berta Tamás elmondta, hogy az elmúlt három évben több mint hatszáz intézmény kapta meg az országban a Biztonságos Óvoda címet, körükben hirdették meg a mostani versenyt. Ezzel legfőbb céljuk, hogy az óvodáknak, óvodapedagógusoknak szakmai segítséget nyújtsanak a gyerekek biztonságos közlekedésre való felkészítéséhez.

d.