Újratölteni a tanév végére lemerült elemeket
Néha, amikor elegünk van a napi hajtásból, a házimunka folyton ismétlődő feladataiból, jó elhagyni a járt utakat, bebarangolni az ismeretlent. A gyerekes családokban a tanév vége éppen ilyen időszak. Ekkorra mindenki belefárad a rutinba, szükségünk van egy kis változatosságra. Menjünk el kirándulni, csemegézzünk a szederfáról, szedjünk friss medvehagymát az erdőszélen, vagy gombásszunk! Bátran próbáljunk ki új dolgokat, még akkor is, ha első pillantásra eltérnek az ízlésünktől, mert lehet, hogy csak a megszokás beszél belőlünk, amikor ellenállunk az újdonságoknak!
Avokádós krémsajtos tekercsek
Reggelire, de vendégváró uzsonnára is kiválóan megfelel ez az ötletes snack. A falatnyi tekercsek jó előre elkészíthetők, amikor megéhezik a társaság, csak kikapjuk őket a hűtőszekrényből, és már tálalhatjuk is!
Hozzávalók
1 doboz krémsajt, szobahőmérsékleten
1 avokádó
2-3 apróra vágott újhagyma
6 szelet baconszalonna
1 kockára vágott paradicsom
½ csokor finomra metélt petrezselyem
½ tk kömény
½ lime leve
2 nagy tortilla
só, bors
Egy nagy tálban keverjük össze a krémsajtot, az avokádót és a vékonyan felkarikázott újhagymát. Pirítsuk meg, és törjük morzsákra a bacont, majd a köménnyel és a lime levével együtt keverjük a krémhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Töltsük meg vele a tortillalapokat, tekerjük fel, és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe. Végül vágjunk belőlük ujjnyi szeleteket, így szolgáljuk fel.
Medvehagyma-krémleves
Vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatású, javítja az immunrendszer ellenálló képességét, magas C-vitamin-tartalma miatt sokan őrült elánnal vadásznak rá az erdőszéleken – a néhány éve széles tömegek által is felfedezett medvehagyma azonban nemcsak jótékony hatással van a szervezetünkre, de finom is. Krémlevesként pedig egyszerűen ellenállhatatlan!
Hozzávalók
1 jó maréknyi friss medvehagymalevél
2 közepes méretű, főzni való burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dl tejszín
1,5 l víz
só, bors, chili, koriander
A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a vízbe tesszük. A medvehagymalevelek 1/5 részét felaprítva ugyancsak a vízbe tesszük, és főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ha a burgonya megfőtt, levesszük a levest a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.
Közben megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, összelapítjuk, felaprítjuk, és fél óráig állni hagyjuk, majd a burgonya, a hagyma és a medvehagymalevelek turmixolása előtt ezt is hozzáadjuk. A kissé lehűlt levesbe tesszük a maradék felaprított medvehagymát (így a hő hatására nem veszíti el jótékony tulajdonságait), a tejszínt is, és az egészet homogénre turmixoljuk. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal, chilivel és kevés őrölt korianderrel!
Vega burger
Ez a könnyű, fűszeres hamburger azokat is hamar megnyeri magának, akik amúgy nem vegetáriánusok. Ha a vegán megoldás hívei vagyunk, a majonéz helyett használhatjuk a káposztasaláta receptjében leírt tofus változatot is. A hamburgerben az a jó, hogy a végtelenségig lehet cifrázni: a különféle zöldségektől és salátáktól a csípős paprikákon át a legfinomabb sajtokig rengeteg mindennel gazdagíthatjuk.
Hozzávalók a babpogácsához
2 konzerv fekete bab
⅓ csésze pirított kenyérkocka
½ hagyma
3 evőkanál majonéz
2 tk őrölt római kömény
1 tk füstölt pirospaprikapor
só
¼ tk cayenne bors
1 tk szárított oregánó
½ csokor koriander, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
3 ek kókuszolaj
4 hamburgerzsemle
cheddar sajt, paradicsom, babcsíra, lilahagyma, ketchup, mustár
Hozzávalók a vegán káposztasalátához
5 dkg tofu
1 tk dijoni mustár
2 tk fehérborecet
¼ fehér káposzta
1 sárgarépa
A hagymát apró kockákra vágjuk, és a kókuszolajon az összetört fokhagymával együtt megpároljuk. A babot leszűrjük és leöblítjük, majd konyhai robotgépben a majonézzel, a fűszerekkel és a hagymákkal együtt pépesítjük. Hozzáadjuk a pirított zsemlekockát és a finomra metélt koriandert, majd addig járatjuk a gépet, amíg homogén pürét kapunk. Lapos pogácsákat formázunk belőle, és kevés zsiradékon ropogósra pirítjuk mindkét oldalukat.
A salátához pépesítjük a tofut a fehérborecettel és a mustárral, vékonyra szeleteljük a káposztát, és lereszeljük a répát, majd az egészet összeforgatjuk, és a babpogácsákra halmozzuk. Feldobhatjuk a hamburgert sajttal, paradicsomkarikákkal, rukkolával vagy babcsírával. Tehetünk rá fehérborecetbe áztatott, hajszálvékony lilahagymaszeleteket. Ne feledkezzünk meg a ketchupről és a mustárokról, de halmozhatunk rá avokádószeleteket is!
Áfonyás pite
Most, hogy végre lehet kapni nagyobb kiszerelésben – és a télihez képest kevésbé borsos áron – friss áfonyát a zöldségesnél, egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak a luxust, hogy tömény gyönyört állítsunk elő ebből a zamatos gyümölcsből. Ez a pitetorta hidegen és melegen is egészen más élményt ad, érdemes mindkét hőmérsékleten megkóstolni. Már ha lesz önuralmunk kivárni, amíg kihűl…
Hozzávalók a tésztához
30 dkg liszt
csipet só
17 dkg vaj
1 tojás
5 dkg porcukor
Hozzávalók a töltelékhez
70 dkg áfonya
10 dkg porcukor
1 kk reszelt citromhéj
2 dkg vaj
tej, porcukor a tetejére
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, a hideg vajat nagy lyukú reszelőn belereszeljük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd két nem egészen egyforma méretű cipót formázunk belőle, és légmentesen zárható dobozban legalább egy órára hűtőbe tesszük. Az áfonyát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd óvatosan összeforgatjuk a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Ha a tészta lehűlt, a nagyobbik cipót akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk vele bélelni egy kerámia piteformát. Ebbe öntjük majd a cukros áfonyát, amelyre apró vajdarabokat pötyögtetünk.
A másik cipót is kinyújtjuk, tetszés szerinti mintát szaggatunk bele – de gyorsan kell dolgoznunk, ha azt szeretnénk, hogy ne szakadjon el, amikor lezárjuk vele a pitét! A széleket szépen lemetszegetjük, majd a tetejét leheletvékonyan meghintjük porcukorral, és megspricceljük egy kevés hideg tejjel. Száznyolcvan fokos sütőben körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A legfinomabb, ha langyosan, jéghideg vaníliafagylalttal tálaljuk!