Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szorgalom_kitartas_es_a_szeretet_ereje1

Szorgalom, kitartás és a szeretet ereje

Több száz sajátos nevelési igényű diák mutatta meg tehetségét a negyvennégy éves múltra visszatekintő Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválján. A patinás esemény házigazdája sorrendben huszonkettedik alkalommal a Hegyhát úti Gennaro Verolino iskola volt.

Harminchárom budapesti intézményből 704 diák és 300 kísérő fogadta el a meghívást, így a házigazdákkal együtt a résztvevők száma meghaladja az 1100-at, ami a legmagasabb szám a fesztivál történetében – indította köszöntőjét Ammerné Nagymihály Emília, a rendező Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium igazgatója az idei Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválján. Mint hozzátette, most először jöttek el a Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény integráltan elhelyezett diákjai, akik öt iskolát képviseltek. Az iskolaigazgató tolmácsolta dr. Solti Péter üdvözlőlevelét, amelyben a Klebelsberg Központ elnöke a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztésére és a tehetséggondozás fontosságára hívta fel a figyelmet.
A rendezvényt támogató fővárosi önkormányzatot képviselő Szalay-Bobrovniczky Alexandra arról beszélt, hogy a tanulókat felkészítő pedagógusoknak köszönhetően a fesztivál igazi örömünnep, amelyen négy művészeti ágban mutatkozhatnak be a gyerekek. A fővárosi önkormányzat nemcsak ezt az eseményt, hanem más versmondó és színházi programokat, táborozást is szervez, ily módon is segítve a nagy múltú gyógypedagógiai intézményeket.Szorgalom_kitartas_es_a_szeretet_ereje2„Büszke vagyok arra, hogy a kerület adhat otthont a fesztiválnak, amelyről csak a tisztelet és megbecsülés hangján lehet szólni” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki a gyerekek felkészültsége, lelkesedése mellett külön is kiemelte a szervezők és a zsűri tagjainak heroikus munkáját. Egy Kalkuttai Szent Teréztől származó gondolatot is megosztott a hallgatósággal a polgármester. E szerint az adományok értékét nem az szabja meg, mekkora összegről van szó hanem az, hogy mennyi marad az adományozó zsebében, azaz mennyit ad át magából, energiájából másoknak. „Sokszor többre értékelünk egy produkciót, ha látjuk, az előadó milyen sok időt fordított a megtanulására. Értékesebbnek tarthatjuk, mint amikor ugyanezt egy profitól látjuk” – zárta szavait Pokorni Zoltán.
Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetője a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, Lovász Lászlót idézve kiemelte: a tehetséges gyerekek nagyjából egyenletesen elosztva születnek a társadalomban, de jelenleg csak egy kis részüknek van esélye arra, hogy környezetük felismerje őket. Pedig – dr. Gyarmathy Éva szavaival élve – a tehetség természeti kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag, és természetes módon alakul ki. A fesztivál legnagyobb erénye, hogy az előzetesen az iskolákban megtartott felmérők legjobbjainak ad lehetőséget a bemutatkozásra. Ezért öröm, hogy a Klebelsberg Központ pályázati lehetőségeit kihasználva a tankerület hozzájárulhatott a program megvalósításához – mondta Hajnissné.
Ammerné
Nagymihály Emília úgy véli, a fesztivál a szorgalomról és a kitartásról is szól. Ezek azok a tulajdonságok, amik a „tehetség piciny bimbóját táplálják, és növesztik gyönyörű virággá”. Az igazgató az intézményekben és otthon, a családokban elvégzett munka mellett a gyerekek irányába kimutatott szeretet erejének fontosságát hangsúlyozta. Ahogyan fogalmazott, a szülők és pedagógusok úgy állnak a gyerekek mellett, mint a rózsabokrot egyenesen tartó virágtámasz. Végezetül azt kívánta, hogy a fesztivál után mindenki boldogan térjen haza, és a fiatalok évek múlva is jó szívvel emlékezzenek vissza erre a napra.
Zene, vers- és prózamondás, dramatikus játék, valamint tánc kategóriában összesen 193 műsorszámot láthatott a közönség. A szakértő zsűri döntése értelmében mindenki arany, ezüst vagy bronz fokozatú oklevelet, valamint tárgyjutalmat kapott.

MM.