Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megszüntetett és elfeledett kápolnák a Hegyvidéken

A fővárosban, így a Hegyvidéken is számos közösség, templom esett áldozatául a második világháborúnak, majd nem sokkal később a szerzetesrendek feloszlatásának. A Beke Margit által szerkesztett, A katolikus Budapest című kétkötetes műben több elfeledett kápolnáról is olvashatunk – a következőkben a Zugligeti Szent Család Plébánia területén lévő, megszüntetett vagy huzamosabb időre bezárt helyekről lesz szó, nagy részben a szerkesztő közlése szerint.

A zenén túl

„A művészetek az énünk legmagasabb szintjéhez szólnak, ott van bennük a mögöttes emberi mondanivaló” – tartja Vásáry Tamás. A zongoraművész-karmester híres zeneszerzőkről ír A zenén túl… című, bővítve újra kiadott könyvében. Mint mondja, mély lelki rokonságot érez hőseivel, akikről nem gondolta volna, mennyi szenvedésen mentek keresztül életükben. Ritka élményben lehetett része mindazoknak, akik részt vettek a kötet dedikálással és beszélgetéssel egybekötött bemutatóján a MOM Kulturális Központban.

Kulturális együttműködés Araddal

Immár nyolc évre tekint vissza a Hegyvidék és Arad testvérvárosi kapcsolata, aminek kiemelt területe a kulturális programok szervezése, a hagyományok átadása. Ennek szellemében írta alá Fonti Krisztina hegyvidéki és Bognár Levente aradi alpolgármester az idei együttműködési megállapodást. Ezzel párhuzamosan Giotto Doichita aradi kortárs festőművész munkáiból nyílt kiállítás a polgármesteri hivatalban.

Munkácsy Mihály-díjasok kiállítása

A Hegyvidék Galéria 2017-től rendszeresen csoportos tárlat keretében mutatja be az adott évben Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett művészek alkotásait. Az idén hét díjazott – Balogh Gyula, Hajdú Kinga, Hérics Nándor, iski Kocsis Tibor, Menasági Péter, Révész László László és Serényi H. Zsigmond – munkái láthatók a Királyhágó téri kiállítóhelyen.

Czóbel-képek után kutat a művészettörténész

Az avantgárd festészet nemzetközi rangú képviselője, Czóbel Béla eltűnt alkotásai után nyomoz már hosszú évek óta Barki Gergely művészettörténész. Kitartó kutatómunkája eredményeiről a Hegyvidék Galériában tartott előadásán beszélt az érdeklődőknek.

Terménydömping a piacokon a nyárbaforduló napokon

A kellemes tavaszi időjárás ellentmondást nem tűrő módon fordult igazi, forró nyárba. A friss zöldségek és gyümölcsök őrült tempóban áradnak a piaci standokra, onnan pedig egyenesen az asztalainkra. Ideje felvértezni magunkat új ötletekkel, üdítő hűsítőkkel kerti mulatságokra és hétköznapokra egyaránt! Egy finom szendvicskrém és az ünnepi báránypecsenye mellett zsenge parázsburgonyából készült fűszeres salátát, jégbe hűtött, vitamindús gyümölcslevest és ropogós reggeli brióst is ajánlunk.

Társaságban gyalogolni is jobb!

Sosem késő elkezdeni, társaságban pedig még a gyaloglás is kellemesebb – akár ez is lehetne a mottója a Monspart Sarolta nevével fémjelzett Hegyvidéki Gyalogló Klubnak. A klubtagok a nyári szünet előtti utolsó foglalkozáson sem lazsáltak, alapos gyaloglással búcsúztak egymástól a szeptemberi viszontlátásig.

Játékos tanulás a „zöld” családi sportnapon

Az egészséges életmód iránti érdeklődés és a környezettudatos gondolkodás kialakítása a gyerekekben – ezek a fő céljai a Mackós Óvoda hagyományos „zöld” családi sportnapjainak. Az idén a rossz idő miatt a csoportszobákban és a tornateremben teljesítették az óvodások az akadálypályát, szüleik segítségével.

Szorgalom, kitartás és a szeretet ereje

Több száz sajátos nevelési igényű diák mutatta meg tehetségét a negyvennégy éves múltra visszatekintő Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválján. A patinás esemény házigazdája sorrendben huszonkettedik alkalommal a Hegyhát úti Gennaro Verolino iskola volt.

Gyerekzsivajtól hangos, mesebeli hangulatú Városháza tér

Találkoztunk varázslólánnyal, hintapörgető erőművésszel, poéngyáros humoristával, láttunk fantasztikus színpadi produkciókat, mi több, mások mellett sikerült egy jóízűt beszélgetnünk a pantomimessel is! Május végén a Városháza téren ismét a gyerekeket ünnepeltük.

Déli pályaudvar – lehetőségek és kihívások

A Déli pályaudvar megszüntetése nem lenne jó megoldás, ugyanakkor a területének a csökkentése a jelenlegi forgalomméret mellett is megvalósítható – ez volt a fő tanulsága annak a szakmai konferenciának, amit a Hegyvidéki Önkormányzat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Urbanisztikai Társaság közösen rendezett a Barabás Villában.

„Gyerek vagyok, nem nézhetek mindent, amit a nagyok”

„Fel kell készíteni gyermekeinket arra, hogyan uralják az online világot, hogy ne az uralkodjon rajtuk” – e gondolattal nyitotta meg Pokorni Zoltán polgármester az első Hegyvidéki ONvédelem Családi Napot a MOM Kulturális Központban. A fiatalokat és szüleiket szórakoztató programok várták, miközben hasznos tanácsokat kaptak a biztonságos internethasználattal kapcsolatban.

A Hegyvidék díszpolgára lett dr. Hermann Róbert történész

Lebilincselő elbeszélőképesség, elképesztően alapos tárgyi tudás, humor és ironikus szemléletmód: ezeknek a tulajdonságoknak a szerencsés ötvözete teszi igazán eredetivé és élvezetessé az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kutatója, dr. Hermann Róbert munkáit. A méltán elismert és kedvelt történészt, aki itt él közöttünk, a XII. kerület díszpolgárává avatta a Hegyvidéki Önkormányzat.

Új helyszínre költözik a Népjóléti Iroda!

2018. június 6-tól a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Népjóléti irodája a Böszörményi út 20. II. emeletére költözik. Június 1-jén és 4-én, a költözés ideje alatt az iroda zárva tart, az ügyfélfogadás szünetel.