Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Onkentesek_ultettek_viragokat_

Önkéntesek ültettek virágokat közterületen

A Hegyvidék díszeivé váltak az önkéntesek által „örökbe fogadott”, közterületeken lévő kisebb zöld szigetek. A Városi Zöldövezetek (Urban Green Belts) projekt részeként megvalósuló Zöldfelület Gondnokság Program keretében már közel húsz helyet tartanak rendben lakóhelyi, iskolai és munkahelyi közösségek, amelyek többsége mostanában ülteti be egynyári virágokkal az ágyásokat.
A Hegyvidéki Önkormányzat felhívására tavaly jelentkező csoportok mellett az idén újabbak kapcsolódtak be a programba. A városkúti Devecseri Gábor parkban kialakított játszótéren, valamint a Kázmér út és Kázmér lejtő találkozásánál a környéken élők vállalták a virágültetés és ápolás feladatát. Hamarosan a Németvölgyi út és a Kiss János altábornagy utca sarkán, továbbá a György Aladár utca egyik szakaszán lévő zöld sávot is gondozásba veszik a közeli társasházak lakói.
„Örömteli fejlemény, hogy már nemcsak az általunk javasolt zöld területek gondozására jelentkeznek közösségek, hanem a lakók maguk ajánlanak helyszíneket, amiket szívesen szebbé varázsolnának. Ugyancsak kedvező tapasztalatunk, hogy az utcákon dolgozó csapatok munkájából időnként, teljesen spontán módon, járókelők is kiveszik a részüket. Legutóbb erre a Határőr és Gaál József út sarkán zajló ültetés során láttunk jó példát” – mondta el lapunknak a program egyik szervezője, Laki Nóra, az önkormányzat zöld irodájának munkatársa. Mint hozzátette, az önkénteseknek minden esetben segítséget nyújtanak, kérésre növényeket, a gondozáshoz szükséges eszközöket biztosítanak, segítenek az öntözésben, és ha kell, ápolási szaktanácsokat is adnak.
A napokban a Szent Orbán téren, a Nógrádi és Diana utca találkozásánál lévő kis zöld sarkot ültették be zsályával, napvirággal, vasfűvel, büdöskével és díszcsalánnal a Testnevelési Egyetem közelben működő gyakorlóiskolájának tanulói, akik tavasz óta hetente-kéthetente mennek gyomlálni, kitakarítani a területet. „A legtöbb munkánk a lomtalanítás után volt. Nagyon dühösek voltak a gyerekek, amikor látták, hogy a rendezett ágyásukat is teleszórták szeméttel” – mesélte Reisz Veronika angoltanár. Szerinte a diákok reakciója egyértelműen jelzi, hogy szívügyükké vált a gondozásukba vett helyszín sorsa, nagyon is érdekli őket, szépek maradnak-e az általuk ápolt növények.
Miközben a gyakorlóiskolások a zöld sarkot szépítgették, babakocsiban ülő kisfiával együtt egy édesanya is megjelent a Szent Orbán tér jukkával és árnyékliliommal beültetett szegletében, és elkezdett gyomlálni, szemetet szedni. Mint kiderült, ő egyedül csatlakozott az önkormányzat Facebookon közzétett kezdeményezéséhez, és egy ideje már heti rendszerességgel jár gondozni az Istenhegyi út torkolatánál lévő kis zöld szigetet.
„Most, hogy itt a nyár, két-, háromnaponta lejövök majd ide” – avatott be minket a terveibe Belső Tünde. A Thomán István utcában lakó hölgy elmondta, hogy nagyon szeret kertészkedni, az erkélyén virágok sokaságát neveli, és a szomszédjával együtt a társasházuk előkertjét is igyekszik rendben tartani.

z.