Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lelki_egeszseggondozas_a_csaladdal

Lelki egészséggondozás a családdal

Szülés után a nők jelentős részénél előfordul, hogy egy természetesnek mondható testi-lelki állapot miatt rövid időre instabillá válik a hangulatuk. Bizonyos esetekben azonban a lehangoltság hónapokig fennmaradhat, sőt akár fokozódhat is – ilyenkor nyújthat segítséget a Szent János Kórházban működő Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum, amely a szülés körüli mentális problémákkal foglalkozó előadás-sorozatot indított a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

„A család a legjobb közeg, ahol gyógyulni lehet” – idézte dr. Kurimay Tamás osztályvezető főorvos, a Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum vezetője a világhírű családterapeutát és írónőt, Virginia Satirt. A Szent János Kórház keretei között létrehozott központ – ahogy a neve is utal rá – a különböző mentális problémákra, köztük a szülés körüli lelki gondokra, a család bevonásával igyekszik megoldást kínálni.
A szakember a Hegyvidéki Kulturális Szalonban megtartott sorozatindító előadásában elmondta, hogy a Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum hivatalosan csak a múlt év óta működik, családcentrikus tevékenységüket azonban – ezen belül is a baba–mama–papa-programot – már mintegy másfél évtizede elindították. Első eseteik egyike volt az a szülés után pszichiátriai problémával küzdő édesanya, akinél azt tapasztalták, hogy sokkal gyorsabban javult az állapota, amikor a gyermekével együtt vett részt a terápiákon.
Kurimay Tamás szerint a várandóság idején és a szülés után a leggyakoribb probléma a depresszió, amelynek jele a letörtség, a hangulati zavar, valamint az, hogy az édesanya nem tudja megfelelően betölteni a családi funkcióit. A háttérben sokféle ok állhat: ez lehet a hátrányos szociális helyzet, a munkanélküliség, az alkohol- és drogprobléma, vagy ha egyedül kell felnevelni a gyermeket.
A depressziónál sokkal súlyosabb állapot a postpartum pszichózis, a szülés utáni hangulatzavarok szélsőséges, akár téveszmékkel, hallucinációkkal párosuló megnyilvánulása. Ez legtöbbször „derült égből villámcsapásként” éri a családokat, ugyanakkor az esetek túlnyomó része jól kezelhető. A főorvos említést tett a szintén kezelendő poszttraumás stresszről is, ami egy rosszul sikerült szülés után léphet fel oly módon, hogy az édesanya rendszeresen újraéli traumáját.
A nők problémái – leginkább a depresszió – időnként a férfiaknál is jelentkeznek. Az apák körülbelül 5%-ánál figyelhető meg az úgynevezett Couvade-szindróma, amikor a várandós feleségükhöz hasonló tüneteket produkálnak. „Akár az anya, akár az apa depressziós, kezelésre van szükség, mert a kezeletlen problémák a gyerekre is károsan hatnak” – hívta fel a figyelmet a professzor.
„A Hegyvidéki Kulturális Szalon tovább szeretné bővíteni az egészségmegőrzéssel kapcsolatos programjait” – mondta el lapunknak Menyhárt Éva, az intézmény vezetője. A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum új előadás-sorozata mellett megemlítette az év eleje óta működő Alzheimer Cafét, amely klubjellegű összejöveteleken nyújt segítséget az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek és hozzátartozóiknak.
Az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem, amit eddig a MOM Kulturális Központban tartottak meg, ősztől az új épületébe költöző Hegyvidéki Kulturális Szalonban folytatódik. Az Idősek Egészség Iskolája is már az új helyen, a Törpe utca 2. szám alatt indul újra hosszabb szünet után. Menyhárt Éva arról a tervről is beszélt, hogy a Hegyvidéki Szociális Központtal együttműködve, a közösségi szolgálatot végző középiskolások bevonásával, az „egészségiskola” videóra rögzített előadásait igény szerint házhoz viszik az otthonukból kimozdulni nem tudó időseknek.

sz.

 

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum május 16-án 14 órakor tartja következő programját a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (XII., Böszörményi út 34/a). Az előadás címe: „Amit ma a szoptatásról tudni kell – a csecsemő fejlődése és a szoptatás lélektani aspektusai”. Előadók: dr. Pelikán Anett pszichiáter és Albert Katalin pszichológus.