Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megnyilt_a_MOME_Media-_es_Muteremhaza1

Megnyílt a MOME Média- és Műteremháza

Textil-, szitanyomó, üveg-, kerámia- és grafikai műhely, betonlaboratórium, térkísérleti műterem, fotó- és digitális tárgyalkotó labor, film- és hangstúdió, vágószoba és vetítő. Mindezt, sőt, ennél még több funkciót is tartalmaz a most átadott, több mint négyezer négyzetméteres Média- és Műteremház a teljes egészében átalakuló Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Zugligeti úti kampuszán.

Az új épület megnyitása alkalmából Intro, azaz bevezetés címmel nyílt napot tartott az iskola. Az érdeklődők nemcsak a műhelyekkel, műtermekkel és stúdiókkal, hanem az azokat használó hallgatók és oktatók munkájával is megismerkedhettek. Izgalmas programok hosszú sora, köztük a jövő járműveinek bemutatója, gasztronómiai show, ékszerperformansz, székkiállítás vagy épp animációs filmvetítések illusztrálták az egyetemen zajló sokszínű oktatást, alkotómunkát és kísérletezést.
„Budapest a hazai kreatív ipar központja, a MOME pedig a magyar dizájn zászlóshajója” – jelentette ki Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi fejlesztések kormánybiztosa a Média- és Műteremház átadásán. Mint mondta, a kormány 19 milliárd forintot fordít az egyetem kampuszának három év alatt megvalósuló, átfogó fejlesztésére.
Gulyás Gergely országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy olyan különleges hely jön létre, ahol az évszázados hagyományok találkoznak a mai kor igényeivel. A MOME új központja a 21. század technológiáját és oktatási rendszerét honosítja meg, s működésével nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a tágabb közösség, a kerület, Budapest és az egész ország számára hasznot hoz majd.Megnyilt_a_MOME_Media-_es_Muteremhaza2

Fülöp József rektor szerint a technológiai újítások miatt gyorsan változó világunkban egyre nagyobb jelentősége van a kreativitásnak, az intuíciónak és az empátiának. Ezzel összefüggésben a dizájn szerepe is nő, hiszen a technológiai újdonságok a dizájnerek közreműködésével válhatnak életünk hasznos részévé.
„A hegyvidéki környezetbe illeszkedő, mértéktartó fejlesztés” – így jellemezte Pokorni Zoltán az egyetemi beruházást. A polgármester elmondta, hogy a MOME és a Hegyvidéki Önkormányzat elképzelése megegyezett azzal kapcsolatban, hogy az új kampusz legyen nyitott, az egyetem területén kialakítandó park a közösségi létesítményekkel, például a menzával, étteremmel, kávézóval együtt váljon a környék szerves részévé.
A MOME kampuszfejlesztése keretében eddig a Csomay Zsófia és Németh Tamás (CET építésziroda) által tervezett Technológiai Park – a Műhelyház, valamint a Média- és Műteremház – valósult meg. A projekt hátralévő részében, várhatóan az év végére, Gunther Zsolt és Csillag Katalin (3h építésziroda) tervei alapján készül el a mesterképzésnek otthont adó főépület rekonstrukciója, egy-egy új épület az alapképzés és a tudásközpont számára, továbbá az új főbejáratként és közösségi térként funkcionáló MOME Szíve. Az egyetem területén lévő, műemléki védettségű Gondűző-villa is újjászületik, végül pedig a nyitottá váló park rendezése következik.

z.