Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Március 15.: esszét írtak, rajzoltak a hegyvidéki gyerekek

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény minden évben pályázatot ír ki a XII. kerületi óvodások és iskolások részére, hogy különböző technikákkal dolgozzák fel szűkebb lakóhelyük 1848. március 15-éhez és az azt követő szabadságharchoz köthető emlékeit. Az idén a választás Kovács J. honvéd Kissvábhegyen lévő síremlékére esett. Az általános iskola felsős korosztályának esszét kellett írnia arról, vajon mi történhetett Kovács J. honvéddal azt megelőzően, hogy életét vesztette a budai vár ostroma idején. Az alsó tagozatosoknak zászlókészítés volt a feladatuk, saját iskolájuk lobogóját kellett megálmodniuk úgy, mintha az iskola is részt venne a szabadságharcban. Az óvodásoknak pedig nagyméretű rajzot kellett készíteniük bármelyik március 15-i eseményről. Az alábbiakban változtatás nélkül közreadjuk a nyertes esszéket, valamint a rajzokat.

Túl a böjtben korgó gyomrokon már az ünnepi asztal dísze vár

„Már kék selyembe pompázik az égbolt,/tócsákba fürdenek alant a fák,/a földön itt-ott van csak még fehér folt,/a légen édes szellő szárnyal át./Pöttön fiúcskák nagyhasú üvegbe/viszik a zavaros szagos vizet,/a lány piros tojást tesz el merengve,/a boltokat emberraj tölti meg./S míg zúg a kedv, s a víg kacaj kitör,/megrészegül az illaton a föld,/s tavasz-ruhát kéjes mámorban ölt –/kelet felől egy sírnak mélyiből,/elrúgva a követ, fényes sebekkel/száll, száll magasba, föl az Isten-ember.” – írja Kosztolányi Húsvét című versében. Bár a keresztény ünnepkörben a nagyhét nem kifejezetten teremt alkalmat az ünnepi asztalra kerülő menüsor megtervezésére, ilyenkor gondolatban mégis túl kell lépnünk a szigorú böjt alatt korgó gyomron, és ki kell találni, mi kerül majd a tányérra, amikor leül mellé az, aki szívünknek kedves. A klasszikus alapanyagokat új formába öltöztetik az alábbi receptek, amelyekkel, reméljük, sikerül ötleteket adnunk.

Sportolni időskorban is lehet

Az időskori sport fontosságáról, a sportolási lehetőségekről és a rendszeres mozgás népszerűsítéséről szóló előadásokat hallhattak a Sport egy életen át címmel rendezett konferencia vendégei a MOM Kulturális Központban. A szakmai találkozón elhangzott, hogy mintegy ötszáz idős ember vesz részt rendszeresen a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett sportprogramokon.

Bemutatkoztak a hegyvidéki labdazsonglőrök

Hálószaggató lövések, látványos trükkök, izgalmas dekázás, „vérre menő” lábtengómeccsek – remek hangulat jellemezte az I. Hegyvidéki Labdazsonglőr Kupát. A Városmajor utcai sportközpontban megrendezett hagyományteremtő programon bemutatót tartott a négyszeres világbajnok freestyler labdarúgó, Szász Kitti.

Bach szólt mindenkinek

Budapest és sok más város koncerttermeiben, aluljáróiban, templomaiban, plázáiban szólt Johann Sebastian Bach zenéje öt napon át. A Hegyvidéken is színvonalas programok várták a közönséget a negyedik Bach Mindenkinek Fesztiválon.

Húsvéti vendégszeretet sváb módra

Jól látható lehelet a hidegben és itt-ott még hófödte föld a kertben egyfelől, tojással díszített barkák a vázában és tavaszi cserepes növények a tornác párkányán másfelől. Ez a kép fogadta azokat, akik a húsvétot megelőző hét végén elmentek a Lívia Villába. Akik kíváncsiak voltak a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület rendezvényére, jól jártak: a villa melegében igazi közösségi élményben lehetett részük.

A jelentéktelen kinézetű barka

A barka annyira nem virágszerű, hogy sokan nem is tekintik annak. Ha a kora tavaszi virágokat soroljuk fel, szinte sohasem jut eszünkbe, pedig egyszerre nyílik a hóvirággal. Talán csak azoknak tűnik fel, akik az allergia miatt a bőrükön érzik virágzása kellemetlen következményeit.

Önkormányzati beruházással bővülhet a Tamási iskola

A Tamási Áron iskola „A” épületének bővítését a Hegyvidéki Önkormányzat végzi el. Ehhez a saját költségvetéséből biztosít forrást – erről döntött a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

Egyéni felelősséggel tartozunk közös ügyeinkért

Jóra fordítjuk-e az örökül kapott szabadságot? – erre a nemzeti kérdésre az egyének döntései adnak választ, hiszen mindnyájan felelősséggel tartozunk közös ügyeinkért – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely országgyűlési képviselő az önkormányzat által szervezett március 15-i megemlékezésen.

Megnyílt a MOME Média- és Műteremháza

Textil-, szitanyomó, üveg-, kerámia- és grafikai műhely, betonlaboratórium, térkísérleti műterem, fotó- és digitális tárgyalkotó labor, film- és hangstúdió, vágószoba és vetítő. Mindezt, sőt, ennél még több funkciót is tartalmaz a most átadott, több mint négyezer négyzetméteres Média- és Műteremház a teljes egészében átalakuló Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Zugligeti úti kampuszán.

Új rendelőben a háziorvosi ügyelet

A Hegyvidéki Rendelőfelújítási Program részeként új helyen, a Városmajor utca 33. szám alatt biztosított az önkormányzat korszerű működési körülményeket a központi háziorvosi ügyeletnek. A XII. és az I. kerület területén élőket ellátó ügyelet korábban a Beethoven utcában működött, ám az ottani helyiség nem volt alkalmas arra, hogy – akár átépítéssel – megfeleljen a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek.

A nehéz teherautóktól védik az utakat

Közeledik az építési szezon, napról napra egyre több teherautót látni az utakon. Az idei évtől szigorodott a nehéz gépjárművek forgalmi rendje, a Hegyvidéki Önkormányzatnak ugyanis sikerült elérnie, hogy ezek célállomástól függetlenül kizárólag előre meghatározott útvonalon közlekedhetnek a XII. kerületben.

Gazdálkodjunk okosan a csapadékvízzel!

Készüljünk fel a heves esőzésekre és a tikkasztó napokra, a csapadékvizet tartsuk helyben, hasznosítsuk, hagyjuk hasznosulni – ezekről az előttünk álló feladatokról beszélt a Klímabarát esték márciusi előadásában dr. Buzás Kálmán címzetes egyetemi tanár. Az éghajlatváltozás miatt a csapadékvíz-gazdálkodás területén új kihívásokkal kell szembenéznie a lakosságnak és az önkormányzatoknak.

Felhívás a tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratására

A beiratkozás időpontja: április 12. (csütörtök) 8–19 óra között, április 13. (péntek) 8-19 óra között. A tanköteles korba lépő gyermeket a szülő köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára.