Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Husveti_feny_a_Galeria12-ben

Húsvéti fény a Galéria 12-ben

Szenvedés, megváltás, remény – megannyi érzelmet átélhetünk a Galéria 12 Egyesület legújabb kiállítását szemlélve. Károlyi András Igazság és a bűn között című képén egyszerre jeleníti meg Jézus gyötrelmeit, az emberi árulást és a sötétség káoszát. Szabó Endre fotói a hétköznapok szakrális jeleivel fújnak ébresztőt: a templom falára vetülő feszület árnyéka a fény és a hit erejére emlékeztet. Borza Teréz És kilehelte a lelkét című porcelánja könnyed vonalaival az emberi lélek tisztaságát és törékenységét fogalmazza meg.
Véghseő Klára Szűz Máriát ábrázoló portréjával a világ egyik legelviselhetetlenebb kínját, az anyai szív fájdalmát vitte vászonra. „Ez az első Szűzanya-képem. Régóta nem festettem női portrét, úgy éreztem, most ismét eljött az ideje. Festés közben átéltem minden érzést, átéltem a passiót” – magyarázta a festőművész.
„A húsvét az egyik legszebb keresztény ünnep. Mostani tárlatunk a szenvedést, a feltámadást, a reményt, a fényt és az újjászületést mutatja meg. Ezek a gondolatok minden művészt megihlettek; mindenki a maga nyelvén, a maga eszközével fogalmazta meg mindazt, ami megérintette” – mondta Borza Teréz porcelánművész, a Galéria 12 Egyesület vezetője.
„A művekből örök fény sugárzik, kivetítik az alkotó lelkét – méltatta a látottakat Prokopp Mária művészettörténész a kiállítás megnyitóján. – Akik betérnek ide, magukkal vihetik azt az inspirációt, amit ezek az alkotások sugároznak.”

BM.

 

A Húsvéti fény című tárlatot április 7-ig lehet megtekinteni a Galéria 12 Kávézóban (XII., Hajnóczy József utca 21.).