Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_nehez_teharautoktol_vedik_az_utakat

A nehéz teherautóktól védik az utakat

Közeledik az építési szezon, napról napra egyre több teherautót látni az utakon. Az idei évtől szigorodott a nehéz gépjárművek forgalmi rendje, a Hegyvidéki Önkormányzatnak ugyanis sikerült elérnie, hogy ezek célállomástól függetlenül kizárólag előre meghatározott útvonalon közlekedhetnek a XII. kerületben.

A vonatkozó jogszabály szerint a 12 tonnánál nehezebb teherautók után Budapesten kötelező behajtási hozzájárulást igényelni. Ezt a fővárosi önkormányzathoz tartozó Budapest Közút Zrt. adja ki, a konkrét útvonalat az önkormányzat véleményezése alapján határozzák meg.
Korábban lehetőség volt arra, hogy egy szomszédos kerületbe tartó jármű az érvényes zónaengedély birtokában, kötöttség nélkül, akár a mellékutcákat is használhassa. Ezek az utak sokszor alacsony teherbírásúak, a súlyos járművek nemcsak a burkolatot – valamint sok esetben a járdát –, hanem a pályaszerkezetet is károsíthatják. Ennek megelőzésére szolgál az útvonalat is meghatározó engedély, amelynek jogosultját kötelezni lehet az általa használt útszakaszon történt károkozás megtérítésére.
Erre ettől az évtől, a változtatásoknak köszönhetően, a nem hegyvidéki címre megadott zónaengedéllyel rendelkező teherautók esetében is lehetőség nyílik. A zónaengedélyhez ugyanis a Hegyvidéki Önkormányzat határozza meg az útvonalat, valamint azt is, hogy mely utak nem vehetők igénybe. A behajtási hozzájárulás meglétét és a benne foglaltak betartását a Hegyvidéki Rendészet munkatársai szigorúan ellenőrzik. Amennyiben a teherautó szabálytalanul használja az adott útszakaszt, 30 ezer forintos közigazgatási bírságot szabnak ki, a sofőr jogosítványába pedig három büntetőpont kerül. A közterület-felügyelőknek minden évben bőven van munkája, a rendészet adatai szerint a szállítóautók 60 százaléka nem váltja ki a kötelező útvonalengedélyt!
Szintén szigorúan fellépnek a közutakat építési törmelékkel, sárral beszennyező teherautókkal szemben. A sárfelhordás nemcsak esztétikai probléma, hanem balesetveszélyes, szálló por formájában szennyezést, a lakosság számára kellemetlenséget okoz. A vonatkozó rendeletek, jogszabályok értelmében a szennyezést okozó köteles gondoskodni a veszély elhárításáról, a szennyeződést saját költségén haladéktalanul eltakarítani, megszüntetni. Ameddig ez nem lehetséges, a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni kell a veszélyről.
Amennyiben a szállító nem tesz eleget kötelezettségének, úgy azt a rakodás helyén annak kell elvégeznie, akinek részére vagy akinek érdekében a szállítás történt. A Hegyvidéki Rendészet közterület-felügyelői a szabálytalankodókkal szemben helyszíni bírságot szabnak ki, vagy feljelentést tesznek, valamint felszólítják a munkaterületre behajtókat a kerékmosás elvégzésére.
A XII. kerületi építkezéseket folyamatosan ellenőrzik. A köztisztasággal kapcsolatos lakossági bejelentéseket az onkormanyzat@hegyvidek.hu e-mail-címen várják.

(mm.)