Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_rendeloben_a_haziorvosi_ugyelet1

Új rendelőben a háziorvosi ügyelet

A Hegyvidéki Rendelőfelújítási Program részeként új helyen, a Városmajor utca 33. szám alatt biztosított az önkormányzat korszerű működési körülményeket a központi háziorvosi ügyeletnek. A XII. és az I. kerület területén élőket ellátó ügyelet korábban a Beethoven utcában működött, ám az ottani helyiség nem volt alkalmas arra, hogy – akár átépítéssel – megfeleljen a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek.

„Szinte mindent kicseréltünk. Az ügyelet igényeihez igazított helyiségekben megújultak a burkolatok, a külső és belső nyílászárók, teljesen új elektromos és gépészeti rendszert alakítottunk ki” – sorolta az elvégzett munkákat Pokorni Zoltán polgármester az új rendelő átadása alkalmából. Mint mondta, a költözésre elsősorban a helyszűke miatt volt szükség: korábban mindössze 35 négyzetméteren dolgoztak az ügyeletes orvosok, most közel 90 négyzetméter áll rendelkezésükre. Tágasabb, barátságosabb térben fogadhatják a betegeket, és az ügyeletet ellátók is megfelelő körülmények között tudnak dolgozni, pihenni.
„A jó orvos a kulcsa a színvonalas háziorvosi ellátásnak, ám az önkormányzat is nagyban hozzájárul a működés minőségéhez azáltal, hogy európai szintű körülményeket biztosít” – mondta el Gulyás Gergely országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tervei szerint három év alatt az összes háziorvosi rendelő megújul a XII. kerületben. Az ügyelet új központja is a tavaly induló felújítási program részeként készült el.Uj_rendeloben_a_haziorvosi_ugyelet2Farkas Katalin, az ügyeletet működtető Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. cégvezetője arról beszélt, hogy a korábbi helyiség több szempontból sem felelt meg az elvárásoknak. Alacsony volt a belmagassága, a kis területű betegvárót a mellettük működő háziorvosi rendelővel közösen kellett használniuk, a két ügyeletes orvos pedig egyetlen szobában fogadta a pácienseket. A költözéssel a betegek komfortja mellett az ügyeletes orvosok, nővérek és gépkocsivezetők munkakörülményei is javultak: az új helyen már van konyhájuk, valamint az eddigi egy helyett immár három pihenőszobájuk.
Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. 2009 óta biztosítja szerződéses formában a XII. és az I. kerületben élő felnőtt korú lakosság folyamatos, 24 órában történő ügyeleti ellátását. Tavaly közel ötezer esetet láttak el a szakemberek a két kerületben.Uj_rendeloben_a_haziorvosi_ugyelet3A Városmajor utca és a Csaba utca sarkán kialakított korszerű rendelő helyén régebben a Szent János Kórház pszichiátriai gondozója működött. A hosszú ideig üresen álló, állami tulajdonú ingatlant a háziorvosi ügyelet biztosítása céljából ingyenes használatba kapta meg a Hegyvidéki Önkormányzat, amely 22,6 millió forintból hozta létre az új rendelőt.

z.