Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bemutatkoztak_a_hegyvideki_labdazsonglorok1

Bemutatkoztak a hegyvidéki labdazsonglőrök

Hálószaggató lövések, látványos trükkök, izgalmas dekázás, „vérre menő” lábtengómeccsek – remek hangulat jellemezte az I. Hegyvidéki Labdazsonglőr Kupát. A Városmajor utcai sportközpontban megrendezett hagyományteremtő programon bemutatót tartott a négyszeres világbajnok freestyler labdarúgó, Szász Kitti.

A Hegyvidék méltán lehet büszke évente több ezer embert megmozgató szabadidős és sportprogramjaira. Ilyen az iskolásoknak szóló diákbajnokság, az óvodás és alsós gyerekeknek rendezett „Fitt leszel, ha itt leszel”, az ötödikesek Hegyvidéki Olimpiája, a Szépkorúak Sportnapja, a futást népszerűsítő „Fuss a csúcsra” vagy épp az „Előzd meg a fogaskerekűt!” verseny.
Az ezeket szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. úgy döntött, a holtszezonnak számító téli időszak végén újabb ingyenes rendezvénysorozatot indít, amelyhez életkortól függetlenül bárki csatlakozhat. Móczán Mónika, az önkormányzati tulajdonú kft. vezetője elmondta, hogy a legnépszerűbb ügyességi és labdajátékok még hiányoznak a közösségi, szabadidős programok palettájáról – az I. Hegyvidéki Labdazsonglőr Kupa a foci technikai részét mutatja be, a jövőben azonban a kosárlabda, kézilabda és más sportágak is szerepet kapnak majd. Mint hozzátette, a népszerű mozgásformák mellett igyekeznek további közönségcsalogató különlegességekkel szolgálni, hiszen a cél a mindennapos mozgás, az egészséges életmód népszerűsítése. Ezt szem előtt tartva hirdették meg a labdazsonglőr kupát, amelyen három plusz egy sportágban próbálhatták ki magukat a résztvevők.
A program a dekázó-lövőerő bajnoksággal indult, erre csapatban és egyéniben is lehetett nevezni. A dekázáson mindenkinek három perc állt a rendelkezésére, ez idő alatt bármennyi kísérletet tehetett. A felnőtteknél Dobos Dáriusz érte el a legjobb eredményt. Bár lövőerőben nem volt az élmezőnyben – 119 km/órával Jencsik Szilárd győzött –, a Budai Középiskola csapatát képviselő diák nagyszerű dekázásának köszönhetően mégis megszerezte az összetett első helyet.
„Bevallom, nem gyakoroltam, de még így is két perc alatt kétszázhuszonnyolcat dekáztam, amivel elégedett vagyok. Legközelebb viszont már nem szeretnék háromszáz alatt megállni! A kilencvenhárom kilométer per órás lövőerőre egyáltalán nem vagyok büszke, ráadásul mind a három kísérletem ugyanúgy sikerült” – értékelte teljesítményét a győztes, akinek különösen tetszett a verseny első fordulóját követő teqballbemutató. Mint mondta, örülne, ha az iskolája is kapna legalább egy asztalt, ugyanis a teqball segítségével nagyszerűen fejleszthető a labdaügyesség, nem véletlen, hogy egyre több profi labdarúgócsapat alkalmazza.
Nagy sikert aratott tehát a teqball – a játékot bárki kipróbálhatta –, de talán még nagyobbat Szász Kitti bemutatója. A négyszeres világbajnok freestyler labdarúgó ismét bebizonyította, hogy fejjel, lábbal, vállal és akár háttal is mindent tud a labdával.Bemutatkoztak_a_hegyvideki_labdazsonglorok2„Jó volt látni, hogy ilyen sok gyerek jött el! Ez is mutatja, hogy van igény erre a hobbisportra – mondta Szász Kitti, aki szerint a hasonló rendezvények sokat segíthetnek azoknak, akik szeretnék elsajátítani a trükköket. – Természetesen kell némi tehetség, ügyesség, de nagyrészt a gyakorlásról szól ez a sportág. Ha már megy a dekázás, el lehet kezdeni a bonyolultabb mozdulatokkal foglalkozni. A mesterfogásokat az interneten elérhető videókról lehet a legkönnyebben ellesni, az igazi motivációt azonban az ilyen élő bemutatók jelentik.” Szász Kitti is azért járja az országot, hogy még többekkel megszerettesse a freestyle focit.
Az I. Hegyvidéki Labdazsonglőr Kupát tengóbajnokság zárta. A 15 pontig vagy maximum 10 percig tartó meccseken több mint ötvenen léptek pályára. Kategóriánként az első három helyezett csapat, a többi versenyszámhoz hasonlóan, érmet kapott.

MM.