Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bach_szolt_mindenkinek

Bach szólt mindenkinek

Budapest és sok más város koncerttermeiben, aluljáróiban, templomaiban, plázáiban szólt Johann Sebastian Bach zenéje öt napon át. A Hegyvidéken is színvonalas programok várták a közönséget a negyedik Bach Mindenkinek Fesztiválon.

„Minthogy nem találtuk meg a legalkalmasabb embert, kénytelenek voltunk beérni a középszerűvel” – olvasható egy 1772-es, lipcsei feljegyzésben, ami arról szól, hogy a helyi tanács kántort keresett, de a „jobb” jelentkezők végül lemondták a felkérést, ezért Johann Sebastian Bachot kellett választani. A meglepő történetet az idei Bach Mindenkinek Fesztiválhoz kapcsolódó Zene-fere Klub meghívott vendége, Medveczky Ádám Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester elevenítette fel, akivel Kovács Zalán László tubaművész, a rendezvénysorozat igazgatója beszélgetett.
„A középszerű jelző egyébként a János-passiónak szólt. Bach tanáremberként is dolgozott, így nemcsak a hiányzások vezetésével és a tanítványok beosztásával, de még a krétarendeléssel is törődnie kellett. Abban az időben egész egyszerűen nem tudták felfogni a zsenialitását. Pedig Bach nélkül nem lenne semmi. Egyetlen nagy zeneszerző sem tudta magát kivonni a hatása alól. Nélküle nem tudnánk muzsikálni. Csodálatos mester volt!” – mondta Medveczky Ádám, akit március 15-én a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntettek ki.
A karmester arról is beszélt, hogy miért csak ötvenéves korában vezényelt először Bachot: „Egészen addig nem éreztem magam elég méltónak ahhoz, hogy olyan nagy és monumentális darabokat dirigáljak, mint a Máté-passió, vagy a h-moll mise.”
A zenehallgatással egybekötött találkozón humorból sem volt hiány. Medveczky Ádám az egyik legemlékezetesebb Bachhoz kötődő élményét is megosztotta a jelenlévőkkel. „Évekkel ezelőtt, az adventi időszakban a debreceni nagytemplomba hívtak koncertezni. Nagyon hideg volt, ezért kabátban és kesztyűben muzsikáltunk – nem tudtuk, hogy nem lesz fűtés. Mindennek ellenére remekül éreztük magunkat, a földi jókedv és Bach zenéje felmelegített minket. A fellépés után viszont azt mondták, ki kellett volna írni, hogy közreműködött az alaszkai szimfonikus zenekar, vezényelte jeges Medveczky Ádám.”
Országszerte sok csemege várta a zeneszeretőket, akik éltek is az alkalommal, hogy minél több Bach-muzsikát hallgathatnak. „Szeretem a zenét. Képzelje, ismertem Rácz Aladárt, egykor pedig Andor Ilona kórusában is énekeltem! Számomra nem volt kérdés, hogy aktív résztvevő leszek. A hegyvidéki és a kerületen kívüli programokra is ellátogattam – mindenhol telt ház volt” – mondta a Hegyvidéki Kulturális Szalonban zajló beszélgetés egyik hallgatója, Szabó Zsuzsa.
Az idén 33 város csatlakozott a kezdeményezéshez, mintegy 300 koncert szerepelt a fesztivál kínálatában. „Nemcsak a Hegyvidéken, hanem országosan is nagy sikert arattunk. Miskolcon korhű jelmezekben zenéltek, Szolnokon egész napos gyerekprogramok voltak, Kaposváron Bach mesterművére tartottak karatebemutatót… Elképesztően jó érzés látni a közönség háláját és a zenészek odaadását. A művészek önkéntesen vállalták a fellépéseket, mindenhol igen magas színvonalú műsorokat láthattunk. Hálás vagyok érte!” – fogalmazott Kovács Zalán László, aki bejelentette: jövőre az egész Kárpát-medencében felcsendülnek majd Bach csodálatos dallamai.

Boussebaa Mimi