Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sportolni_idos_korban_is_lehet

Sportolni időskorban is lehet

Az időskori sport fontosságáról, a sportolási lehetőségekről és a rendszeres mozgás népszerűsítéséről szóló előadásokat hallhattak a Sport egy életen át címmel rendezett konferencia vendégei a MOM Kulturális Központban. A szakmai találkozón elhangzott, hogy mintegy ötszáz idős ember vesz részt rendszeresen a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett sportprogramokon.

Magyarországon a XII. kerületben élnek a leghosszabb ideig az emberek, sokan megérik a 80., 90. életévüket. Ezért is fordít megkülönböztetett figyelmet az idősek érdekeinek védelmére a Hegyvidéki Önkormányzat. A sport szintén kiemelt támogatást élvez, az önkormányzat jelentős összeget költ a sportpályák, termek, uszodák fenntartására, az egyesületek támogatására. Ezt a munkát mutatja be a nemrégiben kiadott ingyenes sportkiadvány, átfogó képet nyújtva a helyi sportéletről. Minderről Pokorni Zoltán polgármester beszélt a Sport egy életen át elnevezésű konferencián, amelyet a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége rendezett a MOM Kulturális Központban.
A tárgyi feltételek, a sportolási lehetőségek tehát adottak, így az a feladat, hogy minél többen használják ezeket a szolgáltatásokat. Ennek legjobb módja a „kedvcsinálás”, a szándék megerősítése – mondta a polgármester, aki egy örömteli számadatot is megemlített: mintegy ötszáz idős polgár vesz részt rendszeresen az önkormányzati sportprogramokon.
„Bár ez szép szám, jó eredmény, ha megnézzük, hány időskorú él a kerületben, akkor nem lehetünk teljesen elégedettek. Ezért is adunk helyet a konferenciának, amelyen ötleteket meríthetünk ahhoz, hogyan lehet még több idős embert megnyerni az egészséges életmód, a sport számára” – fogalmazott Pokorni Zoltán.
Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke szerint az említett kedvcsinálás egyik módja a létesítmények fejlesztése, amiben élen jár a XII. kerület. Kitűnő példa a Normafa, ahol az emberek szívesen mozognak, együtt lehetnek másokkal, és ez a jó érzés a legjobb motiváció. A mindennapos mozgás nem korhoz kötött – tette hozzá –, bármelyik életszakaszban javítja az életminőséget, örömforrás, és önbizalmat ad mindenkinek. Lassítja az öregedést, már napi 30 perc fizikai erőfeszítés jelentősen hozzájárul a szellemi és fizikai egészség megőrzéséhez, csökkenti a stressz és a depresszió kockázatát.
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége civil szervezet 1560 közösséget fog össze 800 településen, közel 130 ezer nyugdíjas mindennapjaiban van jelen. Az idős generáció anyagi biztonsága, testi, lelki és szellemi jólléte érdekében dolgozik. Ennek része a mozgásra buzdítás is, amiben sokat segíthet a közösségben megtapasztalt sikerélmény. Jó példa erre a szenior mozgásnap, valamint az örömtáncprogram és a szenior táncoktató képzés elindítása. Ez utóbbival az időskori betegségmegelőzésben is jelentős eredmények érhetők el.
Az elhangzottakat dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke azzal egészítette ki, hogy Szent-Györgyi Albert professzor oxfordi évei után hazatérve mentortanárként az egyetemen rendkívül fontosnak tartotta, hogy – az angol példát követve – magyar tanítványai sportoljanak. Hiszen aki a sportban megállja a helyét, az más diszciplínákban is sikeres lesz. Mégis gyakori, hogy amíg a hangszeres, vagy a nyelvtudásunkat nem hanyagoljuk el, a sportról hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Ezért kell kedvet csinálni a rendszeres mozgáshoz, hogy minél nagyobb legyen az egész életen át sportolók tábora.
A konferencia további részében dr. Géczi Mariann, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője a szabadidősport, ezen belül az idősek sportjának támogatási lehetőségeit ismertette, dr. Nagy Sándor szenior mozgásszakértő az idősek egészséges életmódjáról, míg dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem adjunktusa a mozgás és az egészség kapcsolatáról tartott előadást. Dr. Halmy Lászlóné, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető igazgatója az elhízás problematikájáról beszélt, Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára az egészséges életmód és a szabadidősport-rendezvények viszonyát elemezte, Túri Gergő, az EMMI Népegészségügyi Főosztályának munkakapcsolat-vezetője az Egészségfejlesztési Irodák prevenciós szerepét mutatta be, dr. Tóth Miklós tanszékvezető egyetemi tanár pedig a 60 év feletti atléták egészségügyi vizsgálatának tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

sm.