Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ellenorzik_az_epitesi_kontenereket

Ellenőrzik az építési konténereket

A tavasz a lakásfelújítás és a lomtalanítás ideje. Ilyenkor a közterületeken megnő a konténerek száma – nem árt tudni, hogy az elhelyezéshez a Hegyvidéki Önkormányzat engedélye szükséges. Az illegálisan kihelyezett konténerek megrendelője bírságra és pótdíjazásra számíthat.
A hozzájárulás megadásának feltétele a közterület-használati kérelem beadása, a hozzájárulásban megállapított díj megfizetése és a döntés kézhezvétele, mivel azt a helyszínen ellenőrzéskor fel kell mutatni. Az eljárás írásban kezdeményezhető, az illetékbélyeggel ellátott, kitöltött formanyomtatványt (kérelmet) az ügyfélszolgálaton kell leadni. A nyomtatvány a helyszínen átvehető, valamint letölthető a www.hegyvidek.hu honlapról.
Lakossági igényléskor az engedély a fizetést igazoló csekk vagy a banki átutalás igazolásának bemutatása napján, de legfeljebb másnap az ügyfél rendelkezésére áll. Társasházak felújításakor célszerű előzetesen konzultálni az önkormányzat munkatársaival. Huzamosabb időre kért közterület-használati engedélyeknél ajánlott az esedékesség előtt legalább nyolc nappal leadni az igénylést.
Naptári éven átnyúló területhasználat csak kivételes esetben engedélyezhető. Mentességet élveznek ugyanakkor a műemléki védettség alatt álló épület felújítási munkálataival kapcsolatos építőanyag elhelyezését célzó közterületi kérelmek. A közterület-használattal kapcsolatos bármilyen tartozás fennállásakor az önkormányzat nem ad ki újabb hozzájárulást. A konténer kihelyezésének díja naponta 2600 Ft + áfa, a várakozási és egyes kiemelt területek parkolóhelyein pedig övezetben 5200 Ft + áfa.
A minél gyorsabb ügyintézés érdekében munkanapokon 8–12 óráig az önkormányzat hatósági irodájában (XII., Hertelendy utca 13. fszt.) egyeztetésre nyílik lehetőség. Ezen a közterület-használat várható idejére, a szükséges konténer nagyságára és lerakásának helyére is javaslatot tesznek az iroda munkatársai. Mindez nagy segítség lehet az ügyfeleknek, hiszen nemcsak a felesleges díjfizetéstől, hanem számos kellemetlenségtől is megkímélhetik magukat.
A helyszínválasztáskor ügyelni kell arra, hogy a konténer nem akadályozhatja sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalmat. Amennyiben a járdán elhelyezett konténer miatt a gyalogosok csak az úttesten tudnak közlekedni, a megrendelő gondoskodik az ehhez szükséges biztonsági eszközök kihelyezéséről. A használatba vett közterületet az engedély lejáratát követően, kártérítési kötelezettség mellett, az eredeti állapotnak megfelelően kell átadni.
Nem érdemes megkerülni a hivatalos utat, a Hegyvidéki Rendészet ugyanis folyamatosan ellenőrzi a közterületek használatát. Szabálytalanság esetén 5000-től 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, ezenkívül a konténer megrendelőjének a közterület-használati díj mellett, pótdíj formájában, ennek az összegnek akár a tízszeresét is kiszámlázhatja az önkormányzat.
Előfordulhat, hogy a helyszínen nem lehet megállapítani a megrendelő kilétét. Ekkor a konténeren kötelezően feltüntetett telefonszámon az illetékesek felveszik a kapcsolatot a szállító céggel, amely a hatóság rendelkezésére bocsátja a megrendelő nevét és címét, így az eljárás lefolytatható.

(-os)