Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Atszallasi_zona1

„Átszállási zóna” – elsőként a Hegyvidéken

A parkolási övezeten kívül, de a kerületben élő és gépkocsival közlekedő lakosok számára segítséget jelentő új „átszállási zóna” bevezetéséről, az időseknek nyújtható támogatások körének bővítéséről és az óvónők keresetkiegészítéséről egyaránt döntött szeptemberi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.

„Parkolj és utazz!” felirattal hamarosan újfajta közlekedési tájékoztató táblák tűnnek fel a Hegyvidéken. A kerület parkolási rendeletének módosításával a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén a fővárosban egyedülálló módon lehetővé tette, hogy – a tervek szerint novembertől – a várakozási övezeten kívül élő, állandó kerületi lakcímmel rendelkező hegyvidékiek is kedvezményesen használhassanak a fizetőövezetbe tartozó olyan részt, ahonnan könnyen át lehet szállni közösségi közlekedési eszközökre.
A Hegyvidéki Önkormányzat döntése értelmében elsőként a Jagelló út Apor Vilmos tér és BAH-csomópont közötti szakaszán, valamint a Németvölgyi út–Szendi árok–Apor Vilmos tér–Jagelló út által határolt területen helyezik ki a „P+U” jelzésű táblákat. Az új „átszállási zónát” a nem várakozási övezetben lakó, de a XII. kerületben állandó lakcímmel rendelkező polgárok vehetik igénybe, amennyiben regisztrálják magukat az eugyintezes.hegyvidek.hu weboldalon, nem áll fenn lejárt adótartozásuk az önkormányzattal szemben, valamint bankkártyával befizetik a 700 forintos rendszerhasználati díjat. A regisztrált kerületi autósok két vonaljegy áráért, 700 forintért 8.00–18.00 óráig parkolhatnak majd az említett területen.
Képviselői kérdésekre válaszolva Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy Budapesten nincs még gyakorlati tapasztalat az „átszállási zóna” működésével kapcsolatban. Ezért tartott több mint egy évig, hogy az önkormányzat elfogadtassa az új rendszert a fővárossal, valamint emiatt döntöttek úgy, hogy először, kísérleti jelleggel, csak egy helyszínen teremtik meg a kedvezményes parkolási lehetőséget a várakozási övezeten kívül élő hegyvidéki polgárok számára.Atszallasi_zona2

 

További segítség időseknek

Bővítette a képviselő-testület az időseknek nyújtható támogatások körét. A továbbiakban a 90. életévüket betöltött hegyvidékiek kivétel nélkül fokozottan rászorulónak minősülnek, függetlenül attól, hogy az eseti támogatás igénylője egyedülálló, vagy házasságban, élettársi kapcsolatban él.
A 65 év feletti egyedülálló idősek, amennyiben kutyát tartanak, szintén segítséget kapnak: az önkormányzat átvállalja tőlük a veszettség elleni oltás költségeit. Az intézkedés célja az anyagi segítségen túl az egyedülálló idősek magányának enyhítése, fizikai állapotuk megőrzése, a kutyatartás ugyanis mentális és fizikai szempontból is jótékony hatással van az emberre.
A hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó diákok részére a kerület ez év őszén is meghirdeti a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatot. Az önkormányzati támogatás mértéke havi 5 ezerről 10 ezer forintra emelkedik, így az állami támogatással együtt már havi 15 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak a rászoruló és tanulni vágyó fiatalok.

 

Új építési szabályzatok

Új építési szabályzatokat fogadtak el a képviselők a Kútvölgy és Virányos térségére, valamint további két területre, elsősorban azzal a céllal, hogy igazodjanak a megváltozott fővárosi és más, magasabb szintű jogszabályokhoz, továbbá felülvizsgálják a meglévő előírásokat a felmerült változtatási igények, javaslatok alapján. A Kakukk út 1–3. alatt például lehetővé tették, hogy a Britannica International School további oktatási terekkel és tornateremmel bővüljön. A beruházás során a telek rendezése révén nő a zöld felület aránya, és javulnak a parkolási feltételek.
Az elektromos autók töltésére szolgáló várakozóhely kialakításáért és a töltőoszlop elhelyezéséért nem kell közterület-használati díjat fizetni, amíg az ingyenesen biztosít töltési lehetőséget – egyebek mellett ezt tartalmazza a közterületek használatáról szóló rendelet módosítása. További változás, hogy a vendéglátóteraszok, előkertek esetében eltérő mértékű közterület-használati díj lesz a téli és a nyári szezonra, emellett pedig egy évig 50%-os díjkedvezményt kapnak az újonnan létesített kitelepülések.

 

Keresetkiegészítés az óvónőknek

A költségvetési rendeletet is módosították a képviselők. Az egyik tétel kapcsán Pokorni Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre több betöltetlen álláshely miatt jelentős összegű pótlékokat vezetnek be az óvodákban: az óvodapedagógusi kereseteket havi 30 ezer forinttal egészítik ki, az év végi 150 ezer forintos „pulykapénz” mellett pedig pedagógusnapra is biztosítják egy újabb, 150 ezer forintos jutalom fedezetét.
A családok átmeneti ellátását az önkormányzattal kötött megállapodás alapján eddig a Sorsunk és Jövőnk Szeretetszolgálat biztosította, a szervezet azonban felmondta a szerződést, mert bezárja otthonait. A testület úgy döntött, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a jövőben az SOS Krízis Alapítvánnyal működjön együtt, amely 1997 óta a fővárosi gyermekvédelem meghatározó szereplője, és jelenleg három helyszínen fogadja a bajba jutott családokat.
Emléktáblát kap Keönch Boldizsár énekművész, énektanár egykori lakóházán, a Greguss utca 5. szám alatti épületen, ahol több mint két évtizeden át lakott. A táblaállítás költségeit az önkormányzat és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közösen vállalja.

 

Bővülhet a szívklinika

Közel egymilliárd forintért értékesítheti az önkormányzat az államnak a Városmajor utca 70. szám alatti ingatlanát, ahol a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika alakítaná ki új, nagy kapacitású diagnosztikai központját. Az ingatlanban kilenc rendkívül rossz állapotú bérlakás található. A Bíró utca 6/d alatti, szintén rossz állapotú, önkormányzati tulajdonban lévő védett villaépületet teljes körű felújítási kötelezettséggel jelölték ki értékesítésre.
Egy Béla király úti ingatlanra vonatkozóan a több mint harminc évvel ezelőtt bejegyzett elidegenítési tilalom törlését kezdeményezték, azt ugyanis az egykori XII. kerületi Tanács a beépítési kötelezettség teljesítése érdekében rendelte el, a telek beépítése pedig már 1986-ban megtörtént. A Kútvölgyi lejtőn, telekhatár-rendezéssel, egy régóta közterületként használt, de mindeddig állami tulajdonban lévő, mintegy kétszáz négyzetméteres területet vesz át ingyenesen az önkormányzat.
A Csörsz utcában a Testnevelési Egyetem fejlesztési területe és a mellette lévő park jelenleg közös, állami és önkormányzati tulajdonban van, ezért a képviselő-testület kezdeményezte a közös tulajdon megszüntetését és a telekújraosztást a jelenlegi használatnak megfelelően. Az egyetem által használt rész tehát az állam, a park pedig a XII. kerület kizárólagos tulajdonába kerülne. A felek az értékegyeztetést követően számolnak el egymással, az ár meghatározása igazságügyi szakértő bevonásával történik.

 

Folytatódik a Normafa-program

Pokorni Zoltán az ülésen beszélt azokról a fejlesztésekről, amik jelenleg zajlanak, vagy a közeljövőben valósulnak meg a kormány által támogatott Normafa-program részeként. Elmondta, hogy a hajdani Fácán vendéglő épületének átalakításával megkezdődött a Zugligeti Általános Iskola bővítése, míg a mellette álló, romos állapotú Hild-villában veszélyelhárítás zajlik.
A lebontott Hotel Olimpia helyén hamarosan park épül, ennek funkcióit a környéken élőkkel együtt határozták meg. A bontásból megmaradt nagy mennyiségű törmeléket azért nem szállították el eddig, mert beépítik az Eötvös út új, az egykori Olimpia szállótól a Konkoly-Thege Miklós útig, a Távcső utcával párhuzamosan vezetett szakaszának alapjába. Az Eötvös út vége közel kétszáz méteres szakaszon az autóforgalom elől elzárt terület lesz. A síház melletti parkoló megszűnik, a parkolóhelyeket a Konkoly-Thege Miklós út legfelső, zsákutcává alakuló részén pótolják.
A fogaskerekű vonalának felújítása és a Normafáig, valamint a Széll Kálmán térig történő meghosszabbítása szintén fontos része a környék fejlesztési koncepciójának, bár ez fővárosi projekt. Az engedélyezési és kiviteli tervek már elkészültek, az engedélyeztetési eljárást és a szakhatósági állásfoglalások bekérését elindította a BKK Zrt.
A Normafára érkezők, köztük a meghosszabbítandó fogaskerekű utasainak fogadóközpontja az Eötvös út 48–50. szám alatt jön létre az ottani védett villa felújításával, valamint mellette egy új épület kialakításával. Az új, többfunkciós létesítmény alatt egy csapadékvízgyűjtő is helyet kap. Ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy adalékmentes, csapadékvízből mesterségesen előállított hóval lehessen meghosszabbítani a síelésre alkalmas téli napok számát a Szaniszló-rét környékén, az oktató-sífutópályán, valamint a Kis-Norma lejtőn, a Mátyás király útig helyreállítandó hajdani sípályán, ahol a természeti környezetet nem károsító húzólift áll újra üzembe. A balesetek elkerülése érdekében elkülönített szánkópálya lesz.
Tervek készültek a BKV Zrt. által üzemeltett Zugligeti Libegő műszaki és esztétikai korszerűsítésére. Nemcsak az állomásépületek újulnának meg, hanem négyüléses, lecsatolható székes – a fordulóknál lelassítható, így komfortosabb be- és kiszállást lehetővé tévő – rendszert helyeznének üzembe. A fejlesztés még nem kezdődött meg, a Libegő felső állomása előtti, önkormányzati fenntartásba kerülő terület rendezése viszont ez év őszén befejeződik.
Az egykori, rendkívül elhanyagolt Budai Sport Hotel épületét – amit a környező erdőterülettel együtt szintén az önkormányzat rendelkezésére bocsátott az állam – lebontanák, a helyén a szabadidő erdei környezetbe illő, sportos, aktív eltöltéséhez biztosítanának lehetőséget. Ide érkezhetne továbbá a Magyar Turisztikai Ügynökség által javasolt, a fák lombjainak élővilágát bemutatni hivatott lombkorona-tanösvény, aminek megvalósíthatóságáról még zajlanak a természetvédelmi vizsgálatok, ezért egyelőre ez a fejlesztés tervezési fázisban van.
A meglévő Anna-réti kápolnához kapcsolódóan egy kisméretű, szabadtéri miséző hely kialakítására hirdet nyílt, nemzetközi ötletpályázatot az önkormányzat. A szakrális tér Natália nővér látomásának és a benne szereplő Világ Királynője Engesztelő Kápolnának állítana emléket.

sz.