Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mi kerüljön a gyerekek uzsonnásdobozaiba?

Az iskolakezdési lázban és az ezzel járó nagy kapkodásban az első hetekben talán nemigen volt idő a gyerekek változatos, egészséges táplálására. Igyekeztünk hát ebben a lapszámunkban ihletadó ötletekkel szolgálni, hogy a friss gyümölcsön, zöldségen túl milyen ínycsiklandó, energiaadó rágcsálnivalók kerülhetnek még az uzsonnásdobozokba, amivel akár a délutánba nyúló különórákig, edzésekig is kihúzhatják a fiatalok.

Retro a nemzetközi művésztelepről

Tizennégy alkotó érkezett itthonról és határon túli területekről az idén huszonkettedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepre. Munkáikból Retro címmel kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában.

Országszerte világhírű

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából az idén 80. születésnapját ünneplő Féner Tamás fotóművész, egyetemi előadó munkáit ismerhették meg az érdeklődők a Hegyvidék Galériában. A Kossuth-díjas művésszel Fábián László író beszélgetett.

Édesburgonya a Hegyvidéken

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy ez itt továbbra is a „zöld” rovat, bár a mai téma akár a gasztrooldalon is helyet kaphatott volna. De hogy kerül a csizma az asztalra, azaz az édesburgonya a kertbarátoknak szóló cikkbe?

Klímavédelem tetőzöldítéssel

Nem csak esztétikai értéke van egy szép zöldtetőnek. Sokkal többet nyújt annál, hiszen szén-dioxidot és különböző méreganyagokat köt le, oxigént termel, párásít, hűt, segíti a csapadékmegtartást, mindezzel pedig hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben alkalmazkodni tudjunk a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárási körülményekhez. Erre hívta fel a hallgatóság figyelmét Dezsényi Péter, a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Klímabarát esték legutóbbi előadásában.

„Többet tehet, mint gondolná!” – a Normafa Óvodában

A MOL Multipont és a Hegyvidéki Önkormányzat „Többet tehet, mint gondolná!” programja 2014 óta működik, és ad lehetőséget a Hegyvidék Kártya-tulajdonosoknak arra, hogy az üzemanyag-vásárlásaik után jóváírt összeget egy nemes cél szolgálatába állítsák. Így készülhetett el szeptemberre a Normafa Óvodában az új kerti játszórész, amelyet műsorral színesített ünnepség után vehettek birtokba a gyerekek.

Sörfesztivál Ogréval és sárkánnyal

A Bakancslista mellől nem hiányozhatott az Ogre sem. A kürtőskalács finom, de nehéz kimondani. A sárkányt sikerült legyőzni – nem volt egyszerű. A Városháza téren harmadszor is nagy sikert aratott a Hegyvidéki Sörfesztivál, ami az idén négynapos vigassággá kerekedett.

„Átszállási zóna” – elsőként a Hegyvidéken

A parkolási övezeten kívül, de a kerületben élő és gépkocsival közlekedő lakosok számára segítséget jelentő új „átszállási zóna” bevezetéséről, az időseknek nyújtható támogatások körének bővítéséről és az óvónők keresetkiegészítéséről egyaránt döntött szeptemberi ülésén a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete.

Udvarka Piknik a Városmajorban

Hogyan lehet rávenni a mai gyerekeket, hogy legalább néhány órára letegyék a telefonjukat, felkeljenek a számítógépük mellől, és akár szüleikkel együtt a szabadban töltsenek el egy kis időt? Olyan programokkal bizonyosan, mint amilyen a most először megrendezett Udvarka Piknik volt.

Nagy Csongor Zsolt az idei Kaszás Attila-díjas

„Imádom a munkámat, és addig csinálom, amíg ég bennem a tűz” – mondta Nagy Csongor Zsolt, miután megkapta a 2018-as Kaszás Attila-díjat. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja a tatabányai Jászai Mari Színházban tartott országos színházi évadnyitó gálán vehette át a szakma és a közönség kitüntetését.

Új otthonba költözött a Hegyvidéki Kulturális Szalon

Új otthonban új életet kezdeni sosem könnyű, de a legtöbbször izgalmas és örömteli változást jelent egy család számára. Márpedig a Hegyvidéki Kulturális Szalon közössége hét év alatt igazi családdá formálódott, amelynek tagjai végre nagyobb helyre költözhettek: immár a Törpe utcai épületben találkozhatnak egymással. Az ünnepélyes megnyitóünnepségen Áder János köztársasági elnök arról is beszélt, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor egy beruházás a Hegyvidék kulturális javainak megőrzését, gyarapítását szolgálja.