Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aradi_hangverseny_konnyed_hangulatban

Aradi hangverseny könnyed hangulatban

Arad és a Hegyvidék között 2010 óta tart a szoros kulturális kötelék. A testvérvárosi kapcsolatot erősítve az idén ősszel is vendégszereplésre érkezett az Aradi Filharmónia Vonószenekara a MOM Kulturális Központba.
A programban Alfred Alessandrescu, Nebojša Živkovic, Monti, Albinoni, Mozart és Vivaldi művei csendültek fel. A hegedűszólisták Gherghel Florin, Bladean Madalina, Avramut Titus és Zoe Pasca voltak, Henriette Nagy orgonán, Gheorghe Sara pedig marimbán játszva egészítette ki a zenekart.
Megkérdeztem Dorin Frandes karmestert, hogyan telt az elmúlt évük, és mik a legközelebbi terveik. „Az Aradi Filharmónia nagyzenekara továbbra is hetente fellép, emellett vannak kamarazenei estjeink is – válaszolta. – Ha szükséges, kiegészülünk fúvósokkal és ütősökkel, zenészeink a nagyzenekarban is játszanak. Gyakran szerepelünk a megyében, Magyarországra is többször jövünk. Felléptünk a Gyulai Várszínházban, kellemes hangulatú koncertet adtunk az Almásy-kastély kertjében, jártunk Békéscsabán, Szegeden. Jók a kapcsolataink a szegedi operával. A most következő évadot a felújított aradi Kultúrpalotában Verdi Trubadúrjával nyitjuk meg. Gyüdi Sándor vezényel majd, a szólisták, a rendező, a díszlet és a jelmez szegediek, de a zenekart és a kórust mi adjuk, aradiak.”
Arról, hogy miként alakult ki a teljesen megtelt kupolaterem hallgatósága által vastapssal jutalmazott mostani műsor, a következőket mondta Dorin Frandes: „Tavaly tetszett a közönségnek a könnyed zenei program, benne barokk és modern művekkel, most hasonló hangulatot szerettünk volna teremteni, elhoztuk az orgonát, a marimbát. Egy zsűrizés alkalmával találkoztam Gheorghe Sarával, ezzel a csodálatos leánnyal, aki még zeneiskolás. Örülünk, hogy velünk játszik, mi pedig segíthetjük az ismertté válás útján.”

(Balajthy)