Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Uj_otthonba_koltozott_a_Hegyvideki_Kulturalis_Szalon4

Új otthonba költözött a Hegyvidéki Kulturális Szalon

Új otthonban új életet kezdeni sosem könnyű, de a legtöbbször izgalmas és örömteli változást jelent egy család számára. Márpedig a Hegyvidéki Kulturális Szalon közössége hét év alatt igazi családdá formálódott, amelynek tagjai végre nagyobb helyre költözhettek: immár a Törpe utcai épületben találkozhatnak egymással. Az ünnepélyes megnyitóünnepségen Áder János köztársasági elnök arról is beszélt, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor egy beruházás a Hegyvidék kulturális javainak megőrzését, gyarapítását szolgálja.

Hét évvel ezelőtt az egykori gyermekkönyvtár helyén, a Böszörményi úton nyitotta meg kapuit a Hegyvidéki Kulturális Szalon. A hely már a kezdetektől igen népszerű volt, az itt kialakult közösség az idő múlásával igazi családdá formálódott, amely mindig szívesen fogadja az új tagokat. A programok sikerét mutatja, hogy azok nemcsak telt házasok voltak, de sokan sokszor be sem fértek a nyolcvan négyzetméteres helyiségbe.
Az igényeket látva a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, új, nagyobb központot biztosít a szalonnak. A hír bejelentése után a ház élete teljesen megváltozott, a költözés szinte mindennapos témává vált. A saját forrásoknak és a Tér-köz pályázatnak köszönhetően másfél év alatt sikerült felépíteni az új épületet a Törpe utca 2. szám alatt, amely szeptemberben nyílt meg hivatalosan. Uj_otthonba_koltozott_a_Hegyideki_Kulturalis_Szalon

 

Szorgalom és hozzáértés

A megnyitóünnepségen Áder János köztársasági elnök elmondta, nem ez volt az első alkalom, amikor olyan beruházásnak lehettünk szemtanúi, ami a Hegyvidék kulturális javainak megőrzését, gyarapítását szolgálja. Felidézte az egykori zugligeti lóvasút-végállomás épületének megmentését, amely a felújításnak köszönhetően a régi hagyományokat megtartó, az új igényeket kiszolgáló épületté vált. Kitért a Normafát érintő beruházásra is, ami – mint fogalmazott – túlnyúlik a XII. kerület határain, és ha elkészül, eredményét nemcsak a hegyvidékiek élvezik majd, hanem minden ide látogató is.
„A Hegyvidéki Kulturális Szalon évente több mint ezerötszáz rendezvénynek ad majd otthont. Ennek megszervezése, lebonyolítása elszántságot, szorgalmat és hozzáértést igényel az itt dolgozóktól” – tette hozzá Áder János.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy a XII. kerület fejlődése feltűnő és jól nyomon követhető. Mint kiemelte, Budapest és a Hegyvidék vezetése az elmúlt tíz évben támogatta azokat a kezdeményezéseket, amik a közösségi élet megerősítését szolgálják.
„A Hegyvidéki Kulturális Szalon folytatja a régi budapesti szalonok nemes hagyományát, a tömegkommunikáció és információáramlás új eszközeit felhasználva, új tartalmakkal gazdagítva fogalmazza át a polgári komfortérzetről alkotott elképzeléseket. A programok aktuálisak, mégis visszaidézik a patinás szellemi műhelyek hangulatát” – fogalmazott a főpolgármester. Uj_otthonba_koltozott_a_Hegyideki_Kulturalis_Szalon2

 

Találkozási pontok

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy modern életünk egyik legnagyobb problémája a magányosság. A Hegyvidéken mintegy tizenöt évvel tovább élnek az emberek, mint Szabolcsban – több ezer kilencven éven felüli és több mint tízezer nyolcvan éven felüli polgár lakik itt.
„Ezért hoztuk létre a Hegyvidéki Kulturális Szalont, erre volt szüksége az embereknek. A szíve, a lelke, a tartalma már rég elkészült; csak a házat kellett hozzá megadni. Éppen emiatt ez több, mint egy épület. Ez egy tér, polgármesteri hivatallal, piaccal, sörfesztivállal, kávézóval, sétálóutcával. A mi dolgunk, hogy találkozási pontokat hozzunk létre” – szögezte le a polgármester, aki a szalon mögötti épülettel kapcsolatban egy érdekességet is elmesélt. Az tulajdonképpen olyan volt, mint egy színházi díszlet: elölről villának tűnt, hátulról azonban vaslépcsőn lehetett bejutni a négylakásos társasházba. Az önkormányzat több fórumot is tartott a tervek megismertetéséről, és az igényeket figyelembe véve sokat alakított, módosított a beruházáson.
„Mint látják, ki van téve egy tábla, amin azt írják, hogy százhat négyzetméteres lakás eladó – mutatott a szemközti ház ablakára Pokorni Zoltán. – Kíváncsiságból megnéztem az interneten, mégis mennyiért árulják. Kiderült, hogy egymillió forintot kérnek négyzetméteréért. A képek és az adatok alatt pedig ott volt a dicséret: az ingatlan a város legszebb terére néz, a kerület legszebb játszótere – ez a Margaréta – néhány lépésnyire található, az erkélye pedig a Hegyvidéki Kulturális Szalon modern épületére nyílik” – idézte a hirdetés szövegét a polgármester, aki köszönetet mondott az önkormányzat és a szalon dolgozóinak lelkiismeretes munkájukért, továbbá a környéken élő szomszédoknak is, amiért elviselték a másfél évig tartó építkezéssel járó zajokat.
„Amikor felmerült, hogy országgyűlési képviselő vagy polgármester legyek, akkor szemrebbenés nélkül eldöntöttem, hogy a Hegyvidéket választom – folytatta Pokorni Zoltán. – A parlamentben törvényeket alkotni és az ország dolgait intézni szép és nagy dolog, mégsem lehet előre tudni, hogy egy adott jogszabály milyen hatással lesz az emberek mindennapjaira. Itt, a kerületben azonban más a helyzet. Ha csinálunk valamit, és két lábbal állunk a földön, tudjuk, hogy milyen eredménye lesz. Büszkék lehetünk arra, hogy létrehoztuk a Hegyvidéki Kulturális Szalont, és Menyhárt Éva kezébe adtuk annak irányítását.”
Pokorni Zoltán ezután Áder Jánossal, Tarlós Istvánnal és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen a nemzetiszínű szalag átvágásával hivatalosan is átadta a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületét, amelyet Keczkó Pál, a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség lelkésze áldott meg.
„Nagy öröm számunkra, hogy 2018 szeptemberétől ezen a csodálatos új helyen folytathatjuk a munkánkat. Az új, négyszintes épület öt foglalkoztatójával, exkluzív tereivel, speciális balett-termével, közel hatszáz négyzetméteres alapterületével kiváló helyszín a hegyvidéki családok, idősek, fiatalabbak és gyerekek számára szervezett programokhoz” – mondta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. Uj_otthonba_koltozott_a_Hegyideki_Kulturalis_Szalon3

 

Biztonságos és emberbarát

A szalon nyitóprogramjai között volt az új épület bejárása, megismerése is. Az első sétán Lenzsér Péter, az épület tervezője mesélt a kulisszatitkokról.
Egyebek közt elhangzott, hogy közel harmincezer tégla díszíti a házat, amelynek minden szeglete az igényeknek megfelelően lett kialakítva. A kerületben fontos szerepet kap a fenntarthatóság, így a Törpe utcai ingatlan is a környezettudatosságot szem előtt tartva készült el. Az épületnek közel nulla a károsanyag-kibocsátása, hiszen megújuló energiával üzemel. A tágas terek, a hatalmas üvegfelületek, a stílusos építészeti és arculati megoldások, valamint a modern felszereltség minden elvárást kielégítenek.
A szalon teljes mértékben akadálymentesített, a könnyebb közlekedést lift segíti. Az „okos megoldásoknak” köszönhetően a termekben szinte minden teljesen automatizált, a szekrények ruhatárként is funkcionálnak. Az épület mintegy háromszáz vendég befogadására alkalmas. Az alsó szinten az elegáns Miliő Cafe & Bistro várja a vendégeket.
„Figyelembe vettük a kéréseket, a tervezés során minden apró részletben elmélyedtünk. Fontos szempont volt a környék mondanivalója, a biztonság, valamint az is, hogy emberbarát legyen, és valóban kiszolgálja a használóit” – magyarázta Lenzsér Péter, akinek a séta során sokan gratuláltak a végeredményhez.
„Felemelő érzés itt lenni, fantasztikusan szép ez a ház! Már az első pillanatban otthon éreztem magamat” – lelkendezett Nagy Katalin, aki 2012 óta tagja a Hegyvidéki Kulturális Szalon családjának.
„Olyan helyszínt kaptunk az önkormányzattól, ami új fejezetet nyit az életünkben. Az a közösség, ami hét évvel ezelőtt a Böszörményi úton született, itt folytatja az útját. Nagy és felülmúlhatatlan öröm ez számunkra” – mondta boldogan Menyhárt Éva, aki azt is hozzátette, hogy az új épületnek köszönhetően rengeteg programmal bővülhet a Hegyvidéki Kulturális Szalon repertoárja és vele együtt a kerület kulturális élete is. Uj_otthonba_koltozott_a_Hegyideki_Kulturalis_Szalon

 

Új hely, új lehetőségek

Klubélet, koncertek, kiállítások, tornák, előadások – átadása óta a Hegyvidéki Kulturális Szalont az eddiginél is nagyobb érdeklődés övezi. A négy napon át tartó megnyitóünnepség programjain rendre kisebb tömeg gyűlt össze.
A gyerekeket sok más mellett kézműves-foglalkozások, arcfestés, a felnőtteket koncertek, érdekes előadások várták. „Ízléses, elegáns, és jó az atmoszférája. Nagyon örülök, hogy a kerületben ismét született egy hely, ahol minőségi szórakozásban lehet részünk!” – méltatta a Hegyvidéki Kulturális Szalont a közelben lakó Varga Izabella, aki gyermekeivel együtt csatlakozott a sétához, amin több mint háromszázan vettek részt.
„Eleinte egyedül szerveztem a programokat – beszélt a kezdetekről Menyhárt Éva –, most az épület adottságainak köszönhetően az eddiginél jóval több rendezvénynek adhatunk helyet. Kiváló stáb áll mögöttem, velem együtt hét dolgozója van a szalonnak. Mindent megteszünk, hogy az emberek jól érezzék magukat.”

B. M.

 

 

Becsengettek a Szalonegyetemen

A Hegyvidéki Kulturális Szalon programsorozata a népszerű Szalonegyetem előadásával kezdődött. Az első órán a hegyvidéki kötődésű Tamási Áronról, az épület központi termének névadójáról mesélt Konta Fanni, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium egykori tanára.
„Tamási Áron hitvilága, életszemlélete nagyon közel áll a gondolkodásmódomhoz. Művei örök érvényűek, a múltat jelenné tudják tenni. Az erkölcs melletti elköteleződése ma is példaértékű” – mondta az előadó, aki gyönyörűnek nevezte az új épületet.
„A tanulás nem egy gyermekbetegség, amit iskola után magunk mögött hagyunk, mert kinőttük. A tanulás egy örömteli szellemi kaland. A Szalonegyetem diákjai megőrizték a tanulni akarás képességét, szemükben ott csillog a lelkesedés” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, aki a Szalonegyetem megnyitóján felköszöntötte a legidősebb diákot, Fatime nénit kilencvenötödik születésnapja alkalmából.
Az idei szemeszter megannyi érdekességgel várja az „egyetemistákat”. Többek között Szász Éva történész, dr. Nyéki Gabriella orvos és Jászberényi József egyetemi tanár is tart majd előadást.