Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Isten_rabjai1

Isten rabjai a Jókai Klubban

I. János Pál pápa az Ecclesia in Europa című enciklikájában hirdette meg a földrész nagyvárosainak megújulását annak érdekében, hogy az egyház a modern kor elvárásainak megfelelően mutathassa be a hit gazdagságát. Így jött létre a Városmissziós rendezvénysorozat, amihez Budapest 2007-ben csatlakozott.
Ennek a nemzetközi kezdeményezésnek a hazai gyümölcse az ugyanebben az évben elindított Nyitott Templomok Napja és az Ars Sacra Fesztivál, amely a művészeteket segítségül hívva szólítja meg a különböző világnézetű embereket, népszerűsíti a szakralitást, utat mutat ahhoz, hogy Európa visszatérjen zsidó-keresztény értékeihez. Időközben a kezdeményezés túllépte a főváros, majd az ország határait, 2016-ban pedig az Ars Sacra Filmfesztivállal bővült. A programsorozathoz múzeumok, galériák, színházak és más kulturális intézmények ingyenes kiállításokkal, koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, tárlatvezetésekkel csatlakoznak.
A Hegyvidéken ezúttal a Jókai Klub adott otthont képzőművészeti tárlatnak: Szántói Krisztián grafikusművész Gárdonyi Géza Isten rabjai című regényéhez készült illusztrációival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíj-támogatásával elkészült tizennégy grafika a Szent Margit legendáját feldolgozó regény legfontosabb eseményeit és szereplőit ábrázolja, bemutatva a középkori világot, a Domonkos-rendi szerzetesek és apácák életét. Megjelenik a képeken a kertészlegényből lett Jancsi fráter, aki plátói vonzalmat érzett a Nyulak szigetén kolostorba vonuló Árpád-házi Margit iránt, a királylány, díszletként pedig a kolostor, a kert.
Elsősorban az alkotó egyedi látásmódját elemezte a kiállítást megnyitó Pálfi György grafikus, aki elmondta, hogy jellemző rá a gyors fogalmi gondolkodás, válaszadás, reflektálás. Szántói Krisztián a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végzett ötvösként, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Vizuális Kommunikáció Tanszékén diplomázott állóképtervező–grafikus szakirányon. Sokszínű, sokoldalú művész; a többi között részt vett egy angol nyelvkönyv illusztrálásában is, amiben az volt a feladat, hogy a képek segítségével lehessen megtanulni a nyelvet.
A MOME docense szerint Szántói Krisztián konkrét ábrázolásaival is általános érvényű üzeneteket tud megfogalmazni. Ezt a képességét különféle lapokban kamatoztatta, és meseillusztrálással is foglalkozott, elnyerte az IBBY magyar szekciójának „Az év gyermekkönyv-illusztrátora” díját. Bármelyik munkáját is vizsgáljuk, legyenek azok „rajzkitörések”, vagy végiggondolt képek, mindegyik magas színvonalat képvisel. Pontosan úgy, mint a nagyközönség számára most először bemutatott grafikái.

mm.

 

Szántói Krisztián kiállítása szeptember 29-ig megtekinthető a Jókai Klubban (XII., Hollós út 5.).