Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sorfesztival_ogreval_es_sarkannyal

Sörfesztivál Ogréval és sárkánnyal

A Bakancslista mellől nem hiányozhatott az Ogre sem. A kürtőskalács finom, de nehéz kimondani. A sárkányt sikerült legyőzni – nem volt egyszerű. A Városháza téren harmadszor is nagy sikert aratott a Hegyvidéki Sörfesztivál, ami az idén négynapos vigassággá kerekedett.

„Sok helyen megfordultam már, de Budapestnek ez a része lenyűgöz. Tetszik, hogy az emberek ilyen jókedvűek, és az, hogy még az idősebbek is tudnak mulatni. Ez a környék fantasztikus!” – méltatta a Hegyvidéket Nena, aki barátaival együtt Floridából érkezett az immár harmadik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Sörfesztiválra.
„Nagyon finom ételeitek vannak, de a cukros tekercsnek van egy baja: nem tudom kimondani a nevét! Pedig imádom!” – utalt a kürtőskalácsra Mariana, akinek – hiába próbálta lassan, szótagolva – valóban beletört a nyelve az édesség kimondásába.
A finom falatok mellett a „folyékony kenyérnek” is nagy keletje volt, a legkiválóbb sörkülönlegességeket kóstolhattuk végig a Városháza téren. „A Bakancslistát sokan viszik. Ez egy IPA-féle, ami a legspeciálisabb komlókból készült. A klasszikus Pilsnert, az Ogrét is nagyon szeretik” – mutatta meg kincseit Szabó András, a Hunyadi Lakásbisztró és Kézműves Söröző üzletvezetője, akitől azt is megtudtuk, honnan kapta nevét az Ogre sör: kiderült, hogy az italt nem a híres zöld mesefiguráról, hanem egy sörszakértő csapos bácsiról nevezték el.
„Valóra vált az álom: a Hegyvidéki Kulturális Szalonnak köszönhetően a Városháza tér igazi közösségi színtér lett. A szalon megnyitóját kíséri a sörfesztivál, a programok szépen összekapcsolódnak, jól kiegészítik egymást” – mondta Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója.
„Az első két sörfesztivál kiemelkedően sikeres volt, ezért az igényekre való tekintettel úgy döntöttünk, négy napra bővítjük a programot. Öröm látni, hogy a fiatalok és az idősebbek is jól érzik magukat” – tette hozzá Schnelczer Tünde, a MOMkult programszervezője.
A színpadon közben egymást váltották a produkciók. Sokak mellett fellépett a bluesdallamok mestere, a Ripoff Raskolnikov Band, a sramlizenét játszó sváb zenekar, a Heimattöne Kapelle, valamint a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport is, amelynek tagjai acsai sváb ruhában idézték vissza a régi idők hagyományait.
A műsorok mellett más izgalmas szórakozási lehetőségek is várták a kikapcsolódni vágyókat: a sportrajongók a csocsóasztalnál mérhették össze tudásukat, míg a bátor gyerekek a meselabirintusban tehették próbára ügyességüket. „A sárkány elrabolta a királyt és a lányát meg a csillagokat és a Napot és a Holdat. Végig kellett menni mindenféle akadályon. Először tarisznyát készítettem, utána cipót sütöttem, horgásztam aranyhalat, aztán nemezlabdával legyőztem a sárkányt” – mesélt hősies kalandjairól a hatéves Zsombor.
„Nagyon fontos számunkra, hogy élő muzsikával és élő szóval szóljunk a kicsikhez. Ez egy közös családi esemény, amin a gyerekek és szüleik együtt tapasztalhatják meg a mese örömét” – beszélt a program jelentőségéről Beke Kata, a Századok Öröksége Produkció rendezvényigazgatója.
„Ogrét iszom, a fiam pedig legyőzte a sárkányt. Fantasztikus a hangulat!” – mondta Károly, Zsombor édesapja, aki mesébe illő élményei kapcsán elárulta, hogy a következő évre szóló bakancslistáján a Hegyvidéki Sörfesztivál is szerepel.

B. M.