Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

HAN_Plakat_

A MOMkult Gesztenye Napok és a Hegyvidéki Autómentes Nap programjai

HEGYVIDÉKI EGÉSZSÉGNAP

MOMkult

Szeptember 29. 10.00–15.00

 

A Hegyvidéki Egészségnap orvosok, védőnők és más egészségügyi szakemberek, valamint egészségügyi szolgáltatók részvételével kínál a családok számára ingyenesen látogatható, hasznos programokat. Tanácsadással, szűrővizsgálatokkal, kiállításokkal, kóstolókkal kíván segítséget, mintát adni a hegyvidékieknek az egészségük megőrzése és betegségek megelőzése érdekében, az egészséges életmód kialakításához.

 

HELYYTÖRTÉNETI BUSZOS VÁROSNÉZÉS

Szeptember 29. 10.00

 

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény az idén szeptemberben is buszos városnézésre invitálja az érdeklődőket a Gesztenye Napok keretében. A résztvevők nyitott tetős, régi Ikarus buszon a Jagelló úti parkolóból indulva ismerhetik meg a XII. kerület egy részének múltját.

Járatok indulása: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00.

Az utazás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amiről a jelentkezők visszajelzést kapnak e-mailben vagy telefonon. Fontos: a regisztráció csak a visszajelzést követően érvényes! Regisztráció: info@hegytortenet.hu.Gesztenyenapok_2018-1

 

HALÁSZ JUDIT-KONCERT – „CSIRIBIRI”

Sirály sétány

Szeptember 30. 10.00–11.00

 

Halász Judit közel harminc éve énekli magyar költők verseit a hazai könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében a gyerekeknek, akik a művésznőt Magyarországon elsőként a Mosoly-Rend lovagjának választották. A Hegyvidéki Ősz nyitókoncertje immár tizenhat éve az elmaradhatatlan Halász Judit-koncert!

Zenészek:

Anti Tamás – akusztikus gitár, mandolin, szájharmonika, ének

Bartha Tibor – billentyűs hangszerek, hegedű, furulya, ének

Födő Sándor – basszusgitár, ének

Barna Zoltán Csibi – dob, ütőhangszerek

Móricz Mihály – elektromos és akusztikus gitár, ének

Jegyinformációk: álló, szabadtéri koncert, a belépés díjtalan, regisztráció nem szükséges. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertet a MOMkult színháztermében tartják meg, ahová a biztonsági előírások miatt kizárólag 660 fő helyezhető el. Az esőnapra előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a MOMkult jegypénztárában lehet. Egy személynek maximum 6 darab regisztrációs jegy adható. Az előzetesen megváltott regisztrációs jegyeket a helyszínen a koncert előtt karszalagokra cserélik, amelyekkel elfoglalhatók a helyek. Hároméves kor alatti gyermek számára nem kell külön regisztrációs jegyet váltani, amennyiben a koncert folyamán kísérője ölében ül. A MOMkult termébe kis járműveket, babakocsikat nem engednek be, azok biztonságos tárolásáról az előtérben gondoskodnak.Gesztenyenapok_2018-3

 

KIFLI ZENEKAR-KONCERT

Sirály sétány

Szeptember 30. 12.00–13.00

 

A kifli egy speciális formájú pékáru. Létezik édes és sós változatban, a tésztáját készíthetik tejjel, vajjal és vízzel is. Ugyanakkor a Kifli egy 2018-ban megalakult zenei formáció neve is, amelyet az Alma együttes négy korábbi tagja alapított. Ismerős hangzásvilág, megújult külső, igazi friss kifli!

A zenekar tagjai

Körmendy Dávid – ének, ütőhangszerek, gitár, beatbox
Maroevich Zsolt – brácsa, vokál, basszusgitár
Szabó Tibor – gitár, pengetős hangszerek
Székely Zoltán – fúvós hangszerek, vokál

 

TRIÁL BICIKLIS BEMUTATÓ

Sirály sétány

Szeptember 30. 14.50–15.30

 

Egy profi Triál bicikliversenyző önálló show-műsorral készül. Teljesen interaktív, 40 perces bemutató és látványos ugratások kialakított pályán.

 

Klassz.lépcső

KARDOS-HORVÁTH JÁNOS-KONCERT

Sirály sétány, nagylépcső

Szeptember 30. 15.30–16.30

 

Kardos-Horváth János repertoárja közel száz szerzeményből áll, így minden alkalommal képes újat nyújtani. Játszik Kaukázus-, Hahó- és Kafkaz-dalokat is. Országosan ismert és kedvelt szerzeményei, a Teszkó, a Szalai Éva és a Tartós béke vagy a Földlakó rendszeresen idézett, örökzöld dalok.

 

SÖNDÖRGŐ-KONCERT

Sirály sétány

Szeptember 30. 16.30–17.30

A Söndörgő tagjai több mint húsz éve zenélnek együtt. A délszláv és balkáni zenei hagyományait ápolva teremtették meg saját stílusukat, és bővítették ki tamburazenekarukat számos hangszerrel. Zenéjük virtuóz és lendületes. A zenekarnak eddig hat lemeze jelent meg, Tamburocket című albumuk az európai világzenei rádiósok listájának élére került. Tagjai: Eredics Áron, Eredics Benjamin, Eredics Salamon, Eredics Dávid és Buzás Attila.

Jegyinformációk: álló, szabadtéri koncert, a belépés díjtalan, regisztráció nem szükséges. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertet a MOMkult színháztermében tartják meg, ahová a biztonsági előírások miatt kizárólag 660 fő helyezhető el. Az esőnapra előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a MOMkult jegypénztárában lehet. Egy személynek maximum 6 darab regisztrációs jegy adható. Az előzetesen megváltott regisztrációs jegyeket a helyszínen a koncert előtt karszalagokra cserélik, amelyekkel elfoglalhatók a helyek. Hároméves kor alatti gyermek számára nem kell külön regisztrációs jegyet váltani, amennyiben a koncert folyamán kísérője ölében ül. A MOMkult termébe kis járműveket, babakocsikat nem engednek be, azok biztonságos tárolásáról az előtérben gondoskodnak.

 

HEGYVIDÉKI AUTÓMENTES NAP

Csörsz utca

Szeptember 30. 10.00–18.00

A Hegyvidéki Önkormányzat – immár tizenharmadik alkalommal – ebben az évben is csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz. A Hegyvidéki Autómentes Nap a Csörsz utca 300 méter hosszú, gépjárműforgalom elől elzárt szakaszán lesz. A rendezvény célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a magántulajdonú személygépkocsiról a környezetbarát közlekedési eszközökre történő áttérés, az autómentes közlekedés népszerűsítése. A szemléletformáló programok között hangsúlyosan szerepel a kerékpáros, a gyalogos- és az elektromos járművekkel való közlekedés előnyeinek megismertetése.Gesztenyenapok_2018-4

 

Többet ésszel és kerékpárral!

 

XII. kerületi rendőrkapitányság – Tedd próbára a tudásod és az ügyességed!

Közlekedésbiztonsági foglalkozás keretében egy kerékpáros ügyességi pályán és egy kerékpáros kvíz kitöltésével tehetjük próbára ügyességünket és tudásunkat.

 

Most nem csak utas lehet a buszon!

Ha eddig csak a busz hátsó részében utaztunk álmosan, zötykölődve, most kipróbálhatjuk azt is, hogy mennyire kényelmes a buszvezető ülése.

 

e-Mobi Nonprofit Kft.

Pattanjunk elektromos rollerre, e-bike-ra, monster rollerre, segwayre vagy hoverboardra! Az se csüggedjen, aki kicsi a nagyok játékaihoz, hiszen számukra elektromos kisautókkal készülnek a szervezők, amiket a kijelölt pályán vezethetnek. Ameddig a kicsik játszanak, a szülők az edukációs kiállítást tekinthetik meg.

 

MOM Sport és Rendezvényközpont felvillanyoz!

Termeljünk együtt energiát ügyességi játékokkal, és gyűjtsük be a MOM sportos ajándékokat!Gesztenyenapok_2018-6

 

Bringaturmix – Tekerj, és frissülj fel!

Vajon hány kilométert kell tekerni egy egészséges turmixért? Lássuk, milyen távolságra van a pohárnyi frissítő! A szervezők bicikliket csatlakoztatnak egy speciális dokkolóhoz, ami elektromos árammá alakítja a kerék forgási energiáját. Az áram a szemünk előtt hajtja meg a turmixgépet. Kitartásunk jutalma egy koktél, ami az előre kiválasztott gyümölcsökből készül el. Nyeregbe fel a hűsítő turmixért!

 

Kezes-Lábas Játszóház – „Ahol vagy, ott van az energia”

Újszerű élmény mindenkinek. A munkaállomáson az elektromos áramtól független eszközöket használhatunk különleges fa ékszerek készítéséhez. Innovációval ötvözött különleges játékokat próbálhatunk ki, mint például a Szelektív darut, a Szívd fel a bringámat és a Körbringát.

 

Cargonomia – Mindent a közösségi „teherbicikliről”

Ha nagy csomagokat szállítunk buszon, gyakran szembesülünk vele, mennyi erőfeszítésbe kerül annak elvitele a jármű ajtajáig. Erre a problémára a teherbringa nyújthat megoldást. Ismerjük meg a használatának lehetőségeit, és ezután háztól házig szállíthatjuk a cuccainkat környezetbarát módon, miközben egészségünk megőrzéséért is sokat teszünk!

 

Zenebatyu – Élményprogram gyerekeknek

Lássunk és halljunk csodát! Mindenből lehet hangszert készíteni! Megismerkedhetsz a hangszerek fajtáival, megtanulhatod, hogyan hozhatsz egyszerű tárgyakat úgy rezgésbe, hogy akár dallam is létrejöhessen, és a zenés kísérleteken keresztül a hangok törvényszerűségeit is játszva elsajátíthatod. Az előadás interaktív, tele rengeteg kihívással és kérdéssel, amelyekre te adhatsz választ. A foglalkozás során elkészítheted a saját ökohangszereidet.

 

Foglald vissza az aszfaltot – Autómentes játszótér

Az úttestet általában a gépjárművek használják, de ezen a napon te is birtokba veheted. Készíthetsz menő aszfaltrajzokat, ugróiskolázhatsz, ugrókötelezhetsz rajta. Az Életfa Játéktérrel részt vehetsz egy igazi mesében, amelynek történetét együtt alakítjátok, kipróbálhatod drámajátékaikat. PET-palackok műanyag kupakjaiból óriásképet készíthetsz. Hozz magaddal gesztenyét, és készíts belőle gesztenyefigurákat!

A Müskinn Workshop keretén belül készítsd el saját egyedi pénztárcádat a MOMkult rendezvénymolinóiból!Gesztenyenapok_2018-2

 

Utasellátó

Gasztrokínálat. Kizárólag növényi alapanyagokból készülő, jó minőségű, biológiailag lebomló, komposztálható terítékeken kapod a kiválasztott ebédet, a környezettudatosság jegyében.

 

Zöldövezet Társulás

A Zöldövezet Társulás 2009 óta szervezi a különböző rendezvények környezetbarát hulladékmenedzsmentjét, amit testközelből is megtapasztalhatunk. A Hegyvidéki Autómentes Napon is gondoskodik a hulladék legnagyobb arányú szelektíven való visszagyűjtéséről. A szelektív gyűjtés látványa, működése és kommunikációja kedvezően befolyásolja a társadalom hozzáállását a környezetvédelemhez, és nem utolsósorban csökkenti a rendezvény ökológiai lábnyomát.

 

Hegyvidéki Zöld Iroda

Ismerjük meg az önkormányzat környezetvédelemmel foglalkozó irodáját! A standon a gyerekek elkészíthetik saját nyomdájukat krumpliból. Készíthetnek menő kitűzőt vagy tetoválást. Alkalom nyílik fejtörő játékra, és begyűjthetők a Hegyvidéki Zöld Iroda ajándékai.

 

Klímabarát Települések Szövetsége

Aki eddig még nem hallott róluk, most megismerheti a szövetség munkáját. Különleges játékokkal, kvízzel és ajándékokkal készülnek számunkra. Mennyire vagyunk felkészültek a környezetvédelmet érintő kérdésekben? Tisztában vagyunk azon erőforrásokkal és lehetőségekkel, amik mérséklik az éghajlatváltozás káros hatásait?

 

Hegyvidék Kártya Infopont

Érdemes minél többet megtudni a Hegyvidék Kártyáról, és kiváltani a számos kedvezményre jogosító kártyát. Egy különleges meglepetés is vár a látogatókra!