Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tizenketten_eloztek_meg_a_fogaskerekut1

Tizenketten előzték meg a fogaskerekűt

„Nem is annyira nagy dolog megelőzni a fogast, csak a Diós árok ne lenne…” – erről beszéltek a legtöbben a tizenötödik Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpár- és teljesítménytúra rajtjánál a Szent János Kórháznál, hogy aztán biciklivel vagy futva nekivágjanak a 4 kilométeres, 325 méter szintkülönbséget áthidaló versenynek. Néhány száz méterrel később pedig a mezőny szembetalálta magát a „mumussal”, azzal a különösen meredek szakasszal, amely az idén is vízválasztónak bizonyult. Könnyebb dolga volt a Lóvasút épülettől startoló túrázóknak: számukra ugyan 6 kilométer volt a táv, de sokkal kisebb szintemelkedéssel kellett megbirkózniuk.
„Megdöbbentem, mennyire kemény az emelkedő a Diós árokban. Bevallom, csak a legkisebb áttétellel, kiállva tudtam hajtani” – beszélt a tapasztalatairól a Szerpentin Kerékpáros Egyesületet képviselő Simon Tamás. Mint mondta, mindent bele kellett adnia, a maximumra volt szüksége a győzelemhez.Tizenketten_eloztek_meg_a_fogaskerekut2Egyetértett vele az első „fogasos” versenyén rögtön legelöl végző Balázs Beáta. A Bringabanda SC biciklise nem taktikázott, erőből teljesítette a távot: „A starttól a célig teljes erőbedobással mentem, egyszer sem néztem magam mögé. Nagyon örülök az elsőségnek, mert inkább mountain bike-ot használok, országúti kerékpárral csak edzeni szoktam.”
Még a profi kerekesek szerint sem könnyű tehát a pálya, a menetrend szerint járó fogaskerekű megelőzése pedig még nagyobb feladat. Az idén ez tíz biciklisnek és két futónak sikerült. Ez utóbbiak közül az egyik a férfiak összetett versenyét is megnyerő kenyai Tanui Evans Kipngetich volt, aki alig több mint 15 perc alatt ért célba. Nem ismerte a pályát, így aztán őt is alaposan meglepte az emelkedő a Diós árok közepén. „Sokat kivett belőlem, de úgy voltam vele, hogy a győzelemhez ezen is túl kell lenni. Sikerült, amire rendkívül büszke vagyok, hiszen ritkán futok ilyen rövid távon” – mondta.

Néhány éve már felállhatott a dobogó legfelsőbb fokára Kácser Zita. A női győztes röviden úgy foglalta össze a futamot, hogy „a hír igaz”: a pálya tényleg nagyon meredek.
A sport igazi ünnepének nevezte az „Előzd meg a fogaskerekűt!” versenyt a díjakat átadó Fonti Krisztina alpolgármester, aki külön kiemelte, hogy a rossz idő ellenére sokan eljöttek: „Jó volt látni a gyerekes családokat, az idősebbeket, a baráti társaságokat. Ez mutatja a sport közösségformáló erejét, amit az önkormányzat a feltételek, az infrastruktúra megteremtésével és mozgásos programok szervezésével igyekszik minél jobban támogatni.”
Hasonlóan fogalmazott Móczán Mónika, a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. Szerinte a viadal kiválóan szolgálta a sport, a mindennapos mozgás és az egészséges életmód népszerűsítését.

M.