Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bringas_reggeli_Normafa_mezzel

Bringás reggeli Normafa mézzel

A Hegyvidék domborzati viszonyai, különösen a kerület felső részére jellemző meredek, sokszor szűk utcák nem nevezhetők éppen biciklibarátnak. Ezért is örvendetes, hogy ennek ellenére egyre többen pattannak nyeregbe, és használják a kerékpárt akár alkalmanként, akár rendszeresen munkába, iskolába járáshoz. A biciklizés nagyszerű szabadidős sporttevékenység, szinte valamennyi izmot megmozgatja, a gyengébb fizikai állapotúak számára is megoldást jelent a mindennapos mozgáshoz.
Ezt ismerte fel a Hegyvidéki Zöld Iroda, amely az Európai Mobilitási Héten, a Hegyvidéki Autómentes Napot megelőzően bringás reggelit szervezett, hogy ezzel is kedvet csináljon ehhez az olcsó, gyors és egészséges közlekedési formához. A hegyvidékiek pedig „vevők” voltak az ötletre, hiszen reggel héttől folyamatosan érkeztek biciklisták a Városháza téren felállított reggelizőhelyhez.
Meleg italokkal, kávéval és teával várták őket, míg a gyerekeket szörp, a Daily Pékség által felajánlott péksütemény, valamint Túró Rudi csábította. Sőt, a Brunner Méhészet jóvoltából mézet is lehetett kóstolni, amit a Normafa térségében, közelebbről a Konkoly-Thege Miklós út körül „dolgozó” méhek készítettek.
„Kicsit minket is meglepett, milyen sokan jöttek, legközelebb több finomsággal készülünk… Ez is mutatja, hogy a hegyvidékiek szeretnek kerékpározni” – foglalta össze az első bringás reggeli tapasztalatait Rózsa Zoltán, a zöld iroda vezetője. Mint mondta, bár a kerékpárutak építése nem kerületi kompetencia, a helyi önkormányzatnak lehetősége van javaslatokat tenni a rendszer fejlesztésére. Szeretnék elérni a Hegyvidéken meglévő egyes szakaszok összekötését, hálózattá alakítását, továbbá egy új, zugligeti nyomvonal kialakítását, ami biciklivel is elérhetővé tenné a Libegő alsó állomását. Ezzel kapcsolatban szó van arról, hogy a Libegőn szállítható legyen a kerékpár.
Mindkét ötletet jónak tartja Pécsi Szilárd, aki kora tavasztól késő őszig szinte mindennap biciklivel jár munkába. „Általában a Zugligeti és a Virányos úton keresztül jutok el a Szilágyi Erzsébet fasorig – mesélte –, és bár ezen a szakaszon nem mondhatok rosszat az autósokra, megnyugtatóbb lenne végig kerékpárúton közlekedni. Az pedig már a hab lenne a tortán, ha innen a Virányosból a Libegővel mehetnénk fel biciklizni a Normafára.”
Vécsei Mariann úgy gondolja, érdemes lenne több hasonló programot szervezni a XII. kerületben. „Sokan járunk naponta biciklivel, még sincs igazi közösség, legfeljebb intünk, köszönünk egymásnak. Ezért is nagyszerű kezdeményezés a bringás reggeli” – mondta a háromgyermekes anyuka, hozzátéve, hogy akár az iskolák, óvodák közössége is bekapcsolódhatna a szervezésbe.

sm.