Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Retro_a_nemzetkozi_muveszteleprol1

Retro a nemzetközi művésztelepről

Tizennégy alkotó érkezett itthonról és határon túli területekről az idén huszonkettedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepre. Munkáikból Retro címmel kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában.

A „Retro” volt a választott témája a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepnek, amelynek az idén immár harmadik alkalommal adott otthont a MOM Kulturális Központ – az utóbbi két évben a Hegyvidék Galéria szervezésében, Kallós Judit művészettörténész vezetésével. Ezúttal tizennégy képzőművész kapott meghívást itthonról és a határon túli területekről. Érkezett alkotó Kazahszánból, Oroszországból és Svájcból is.
„Maga a szó visszanyúlást jelent valamihez, de értelmezhető a régi korok divatját felújító irányzatként is” – mondta Kallós Judit a művésztelep idei témájáról, majd egyenként bemutatta az alkotókat. Bacsa Melinda az újvidéki Híd Kör tagja, művészetében egyszerre vannak jelen absztrakt motívumok, expresszív gesztusok és a figuralitás. Csóka Szilárd Zsolt Marosvásárhelyről érkezett, a tárgyak, formák térbe helyezésével, tükröződésével, a sík és a mélység érzékeltetésével kísérletezett. Alakjain a csukott szem az elmagányosodás, az önmagunkra és egymásra figyelés hiányát érzékelteti.Retro_a_nemzetkozi_muveszteleprol2Debreczeni Imre itt kiállított műveit egyfajta nosztalgia lengi be, nyári emlékek, gyerekkorunk játékai idéződnek fel. A Svájcban letelepedő, hajdan budapesti Elisabeth Gregorec a gyermek- és tinédzserkor emlékeiből merített Pinokkió és Görkorcsolya című képein. A szabadkai Pesti Emma absztrakt táj-, városképeket alkot, festészetének hajtóereje a kompozíció felépítése, az egyensúly megteremtése. Igor Sokolovsky Kassa mellől érkezett, restaurátorként dolgozik, itteni munkája a klasszikus szépségű Aphrodité-fejek.
Viktor Šefčik alkotásait, a napraforgót és a kukoricaszárat a részletek, a képkivágás, a kompozíció és a színek szépsége hívták életre. Kopriva Attila, a kárpátaljai főiskola képző- és iparművészeti tanszékének vezetője a MOM Kulturális Központ épületét és a Gesztenyés kert részletét örökítette meg posztimpresszionista stílusban. A vajdasági Zsáki István festményén az aranyrögök a szülőföldet szimbolizálják absztrahált formában.
A kazah származású Liudmila Tcoi képeinek témája a nagy múltú orosz balett, míg Saltanat Kamaliyeva nosztalgikus hangulatú pillanatképet alkotott. Cvetka Hojnik Lendváról színkezelésében eljutott a monokromitásig, a teljes feketeséget sima és strukturált felületek kontrasztja gazdagítja. Pató Károly visszatérő motívumai a mikro- és makroszkopikus részletek. Zabriskie Point és a Hosszú még az út című képein erőteljes hatást kelt a talaj töredezettsége. Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének vezetője képi történeteit szövedékes vonalvezetéssel, térbeli játékokkal, egyedi szerkesztésmóddal jeleníti meg.
„A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet először 1997-ben rendezték meg – idézte fel a múltat köszöntőbeszédében Fonti Krisztina alpolgármester. – Az elmúlt évek alatt több helyszínen alkottak a művészek, a Balatonnál, a szántódi ifjúsági táborban, a Normafánál, a Fülemile úti nyári táborban vagy a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központban. A művésztelepen készült képekből minden évben kiállítás nyílt a tizenkettedik kerület valamelyik kiállítóhelyén, és külföldön is bemutatták a műveket, például Aradon, Reutlingenben.”
A művészek, a hagyományoknak megfelelően, egy itt készült alkotásukat a Hegyvidéki Önkormányzatnak ajándékozták. Munkáik október 4-ig tekinthetők meg a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.).

 

(Balajthy)