Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Udvarka_Piknik_a_Varosmajorban

Udvarka Piknik a Városmajorban

Hogyan lehet rávenni a mai gyerekeket, hogy legalább néhány órára letegyék a telefonjukat, felkeljenek a számítógépük mellől, és akár szüleikkel együtt a szabadban töltsenek el egy kis időt? Olyan programokkal bizonyosan, mint amilyen a most először megrendezett Udvarka Piknik volt.

„Nagyvárosban kisebb a természeti környezet aránya, ezért a Valyo Egyesülettel közösen megvalósított Udvarka Piknikkel a közös használatban lévő zöld vagy még zöldíthető területekre szeretnénk felhívni a figyelmet – foglalta össze a Városi Zöldövezetek Program (Interreg CE Urban Green Belts) keretében most először meghirdetett Udvarka Piknik célját Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájának vezetője. – Ez egyben kedvcsináló is ahhoz, hogy minél többen kezdjék el gondozni a sokszor tényleg csak néhány négyzetméteres sávokat, térrészleteket, ültessék be virágokkal, készítsenek madárodút, locsolják, ápolják azokat, mindenki örömére. A Városmajorban egyszerűen megvalósítható ötleteket, praktikákat mutattunk be. Ami legalább ennyire fontos, mindez alkalmat adott a személyes kapcsolatok ápolására, új ismeretségek kötésére, így a piknik a közösségépítést is szolgálta.”
Amellett, hogy a közelebbi-távolabbi szomszédok jól érezték magukat, még tanulhattak is egymástól a városmajori parkban megrendezett programon. Például azt, hogy a tavaszi magbombához nem kell más, csak némi agyag és virágmag. Előbbiből kis táskákat csinálunk, ebbe öntjük a magokat, majd az egészet golyóvá formáljuk, amelyet ősszel egyszerűen eldobunk a kertben. A többi a természet dolga: az eső szép lassan feloldja az agyagot, és bemossa a földbe a magokat, amikből tavasszal kibújnak a virágok.
Lelkesen készítette az apró golyókat Mirtill és Zita, akik rögtön megígérték, hogy legalább kettőt a nagymamájuknak adnak. „Csináltunk levendulásat és törökszegfűset, együtt ültetjük el majd őket!” – mondták kórusban.
Bence a Főkert különleges Ferrari fűnyíró gépét csodálta meg. Az erőteljes eszköz elsősorban a parkokban teljesít szolgálatot. „A Ferrari a kedvenc autómárkám, ezért voltam rá kíváncsi. Pirosnak piros, és elég hangos is, de azért inkább az eredetit választanám…” – mosolygott a Kós Károly iskolába járó kisdiák.
Szintén a gyerekek figyelmének felkeltését szolgálta a madáretető- és madárodú-összeszerelés, a Skubi, azaz a minikiállítás-workshop – a tervek szerint az elkészült alkotások a városmajori parkban és oktatási intézményekben láthatók majd –, valamint a rovarkép- és a rovarkalap-készítés, amin az ízeltlábúak csodálatos világával is megismerkedhettek az érdeklődők. Ezeken kívül lehetett még gyümölcsházat építeni, faleveleket tanulmányozni, és bemutatkoztak a Garay utca 42. alatti zöld udvar létrehozói.
Mák Csaba méhész egy igazi kaptárt is magával hozott, és szívesen válaszolt a felmerülő kérdésekre. Elmondta, hogy a méhek a városokban ugyanúgy dolgoznak, és nincs miért félni tőlük, ha békén hagyják őket, nem jelentenek veszélyt az emberre. Szerepük viszont óriási, hiszen nélkülük a növények jelentős része nem tudna termést hozni. A méhek a virágos növények legfontosabb beporzói, miközben pollent és nektárt gyűjtenek.
Ezzel kapcsolatban Rózsa Zoltán egy új kezdeményezésről is szólt: talán még ebben az évben elindulhat egy méhbarát program, ami lehetőséget ad saját kaptárok létesítésére, célja pedig a méhek társadalmi elfogadottságának erősítése. Érdekesség, hogy a Normafán már most is vannak ideiglenes kaptárok, ami azt jelenti, hogy akár hegyvidéki mézet is ehetünk.
Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve folytatódik a Zöldfelület Gondnokság Program. Apró változás, hogy a jövőben a leendő gondnokok tehetnek javaslatot a gondozásba veendő területre. Ez azért fontos, mert sokan szerettek volna a lakóhelyük közelében növényeket ápolni, hiszen például a locsolást máshogy nem tudnák vállalni.
Még egy újdonságról szó esett az Udvarka Pikniken: az Istenhegyi út mellett gondnokságba vett mintegy 1000 négyzetméteres rézsűt, a Hegyvidéki kaszálót két önkéntes szakember a biodiverzitás, azaz az élővilág sokszínűségének fenntartása jegyében évente csak kétszer kaszálja, így ott természetes közeg alakulhat ki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a biodiverzív területek szinte parlagfűmentesek, faunájuk és flórájuk pedig rendkívül gazdag. Arról, hogy mennyire az, hamarosan tájékoztató táblákon olvashatunk az Istenhegyi úton, az Osztrák iskola közelében.

sm.