Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ember_vagyunk

„Ember vagyunk…”

Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt a Galéria 12 Kávézó és Borbárban, „Ember vagyunk, a föld s az ég fia” címmel, az idei Ars Sacra Fesztivál részeként. A megnyitó Dobák Kata énekművész megrendítően szép zsoltárénekével kezdődött, majd Fonti Krisztina alpolgármester a fesztivál mottóját idézve – „Tekints az égre és lásd meg!” (Jób 35, 5) – köszöntötte a megjelenteket.
Elmondta, hogy a Hegyvidéken számos más esemény is várta az érdeklődőket az Ars Sacra idején: koncertek, ifjúsági találkozó, séta, vetített képes előadás, családi nap. A kerület templomai pedig a Nyitott Templomok Napján tárták ki kapuikat a látogatók előtt. A Galéria 12 Egyesület kiállító művészei – Angyal Júlia, Berzy Katalin, Borza Teréz, Furka Zsuzsa, Hayde Tibor, Károlyi András, Maczkó Erzsébet, Magyar Gábor, Makkai Márta, Orient Enikő, Pálos Anna, Pató Károly, Rainer Péter, Szamos Iván, Véghseő Klára és Vizy László – „az ég felé tekintve, de a való világban élve, alkotva szeretnének elgondolkodtatni, irányt keresni, reményt, célokat felvillantani a nézők előtt” – tette hozzá az alpolgármester.
Prokopp Mária művészettörténész a kiállítás mottóját adó, Gondolatok a könyvtárban című Vörösmarty Mihály-vershez kapcsolódott. Habár a költő borúsan látta 1844-ben az őt körülvevő világot, a következtetése mégis: „Mi dolgunk a világon? küzdeni,/És tápot adni lelki vágyainknak./Ember vagyunk, a föld s az ég fia./Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen”. „A feladat ma sem változott” – szögezte le a művészettörténész.

(ba)

 

A kiállítás szeptember 29-ig látható a Galéria 12 Kávézó és Borbárban (XII., Hajnóczy József utca 21.).