Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_epuletben_a_TE

Új épületben a TE

Tanévnyitóval egybekötött ünnepségen adták át a Testnevelési Egyetem (TE) újonnan kialakított központi épületét az Alkotás utcában. A beruházás az egyetem fejlesztésének egyik első lépése, amit továbbiak követnek a közeljövőben. Erről is beszélt a meghívott vendégeket – köztük Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármestert, Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármestereket –, valamint az egyetemi esküjüket most letevő első éves egyetemistákat köszöntő Mocsai Lajos, az egyetem rektora.
Az egyetem infrastrukturális fejlesztése több ütemben folytatódik a következő években. Modern sportpálya épül a Csörsz utcában, bővül az Alkotás utcai kampusz, és elkészül a velencei vízisport-telep. Végül a Déli pályaudvarhoz tartozó területek egy részén jönnek létre sportpályák és az oktatást szolgáló létesítmények. Összesen mintegy 40 ezer négyzetméternyi új hely áll majd a hallgatók rendelkezésére sportolásra. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény hosszú távon szolgálhassa a magyar sport fejlődését –­ mondta a rektor.
Mocsai Lajos szerint Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter élhette át azt az érzést, amit napjainkban a Testnevelési Egyetem közössége, hiszen akkor is új egyetem épült. Hozzátette: elvárás, hogy a TE a világ egyik legjobb és legmodernebb testkulturális felsőoktatási intézménye legyen. Ezt segíti a tanévnyitón a Magyar Olimpiai Bizottsággal aláírt megállapodás is, ami magában foglalja az aktív élsportolók egyetemi tanulmányainak szakmai támogatását, online tananyagok biztosítását és különböző felmérések készítését a sportági szakszövetségek számára.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy napjainkban a tudás számít az egyik legfontosabb tőkének, ezért a kormány elkötelezett a minőségi felsőoktatás, a sport és az egészséges életmód mellett. Ebben kap kitüntetett szerepet a TE, amely a magyar sport ügyét szolgálja.

M.