Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vaganyfelujitas_a_Deliben

Vágányfelújítás a Déliben

A vágányok és a biztosítóberendezések felújítása, cseréje miatt október 4–17-ig teljes vágányzár lesz a Déli pályaudvaron. Két hétig tehát szünetel a vasúti forgalom, ez azonban, sajnos, nem jelenti azt, hogy csendesebb napok köszöntenek a környéken élőkre, akik a mozdonyok helyett a munkagépek zakatolását hallgathatják majd.
Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a környékbeliek bevonásával az elmúlt hónapokban a munkálatokat előkészítő több szakmai egyeztetésen vett részt. Az egyik megbeszélésen egy lakóval együtt szólalt fel az itt élők érdekeinek védelmében.
A szintén érintett I. kerület véleményével összhangban az alpolgármester a Hegyvidéki Önkormányzatnak azt a határozott álláspontját képviselte, hogy a környéken lakók éjszakai pihenéshez való joga a fontos vasúti beruházás miatt sem sérülhet. Ezért kollégáival együtt arra kérte a MÁV döntéshozóit, hogy a zajkibocsátást a jogszabályban előírt határérték alatt tartsák mind a nappali (6.00–22.00 óra), mind az éjszakai (22.00–6.00 óra) időszakban. A várhatóan jelentős zajterhelést okozó munkafolyamatokat pedig az éjszakai, hajnali időpontok mellőzésével végezzék, akár átütemezve az egyes munkafázisokat.
A korábbi egyeztetések nem vezettek eredményre, mert a MÁV szerint a közérdekű beruházásra nem vonatkoznak a zajkibocsátási előírások, így az eredeti tervekhez ragaszkodva éjszakánként sem állították volna le a nagy zajjal járó munkákat. Az önkormányzat azonban kitartóan képviselte a lakók érdekeit, így végül sikerült kompromisszumos megoldást találni: a vasúttársaság néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy a Déli pályaudvaron tervezett nagykarbantartási feladatok kapcsán mindössze négy olyan éjszaka lesz, amikor nem állhatnak le a munkákkal, ezeket az időpontokat pedig a munkák megkezdése előtt rögzítik.
„Az alkalmazni kívánt technológiák alapján kijelenthető, hogy a várható zajterhelési értékek a jogszabályi előírások mértékét nem haladják meg. Ennek biztosítására az éjszakai munkavégzések során az építési zajterhelésre vonatkozó határérték teljesülését a MÁV-csoporthoz tartozó környezetvédelmi szakemberek akkreditált zajméréssel fokozottan ellenőrzik. Szükség szerint a munkavégzést a zajterhelési adatok alapján, előre kialakított forgatókönyvek szerint visszaszabályozzák” – írta a MÁV.
A Hegyvidéki Önkormányzat október 3-án 17.00 órára lakossági fórumot hirdetett a MOM Kulturális Központba. Erre meghívta a MÁV illetékeseit, hogy adjanak részletes tájékoztatást a környékbelieknek a tervezett felújítási munkálatokról és a várható zajhatásokról.

z.