Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagy_Csongor_Zsolt_az_idei_Kaszas_Attila-dijas1

Nagy Csongor Zsolt az idei Kaszás Attila-díjas

„Imádom a munkámat, és addig csinálom, amíg ég bennem a tűz” – mondta Nagy Csongor Zsolt, miután megkapta a 2018-as Kaszás Attila-díjat. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja a tatabányai Jászai Mari Színházban tartott országos színházi évadnyitó gálán vehette át a szakma és a közönség kitüntetését.

Musical, cirkuszi látványosságok, izgalmas színdarabok – az idén is nagyszabású gálával indult az országos színházi évad. A tatabányai Jászai Mari Színházban rendezett esten Schmidt Csaba, a város polgármestere elmondta, nagy megtiszteltetés, amiért ilyen rangos eseménynek adhatnak otthont.
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára köszöntőjében a hazai kulturális élet erejéről beszélt. Kiemelte, hogy ebben az esztendőben is népszerűek voltak a művészeti és zenei fesztiváljaink, s ennek köszönhetően – mint fogalmazott – „turisztikai boom” zajlik körülöttünk. Arról a kutatásról is szót ejtett, ami az európai országok kulturális intézményi lefedettségét hasonlítja össze. Az eredmények summázása még nem készült el, de az eddigi adatok alapján már egyértelmű, hogy hazánk nemzetközi összehasonlításban is kivételesen jó helyzetben van ebből a szempontból.
Az államtitkár kitért arra, hogy komolyan veszik a színházi és előadó-művészeti háttérszakmák bérrendezését. „Nagy a felelősségünk abban, hogyan alakul a szakma jövője. Kezdjük talán azzal, hogy megkeressük azokat a metszéspontokat, ahol közös értékeket találunk!” – fogalmazott.
A színháztársadalmat bemutató látványos színpadi produkciók után derült fény arra, ezúttal ki veheti át a Kaszás Attila-díjat. A színművészeti szakma egyik legnívósabb elismerését 2008-ban Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a Mozaik Művészegyesülettel közösen alapította azzal a céllal, hogy ápolják a tragikus hirtelenséggel elhunyt névadó színművész szellemi hagyatékát, és díjazzák azokat a magyar ajkú művészeket, akik színházi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállalnak társulatukon belül.
A kitüntetés különlegessége, hogy a győztest a színházi szakma és a közönség választja meg. Első körben a társulatok a saját tagjaik közül jelölnek, majd a második fordulóba bejutók egymásra leadott szavazatai alapján dől el, melyik három színművészre szavazhat végül a közönség. Pokorni Zoltán a mostani eredményhirdetésen arról beszélt, hogy az elismerést az első években a Kaszás Attila halála miatti megrendülés, az iránta érzett tisztelet és szeretet mozgatta, ám ma már a nyertesek tekintélyes névsora adja a díj súlyát.

A szakma 2018-ban Varga Klári, Farkas Ignác és Nagy Csongor Zsolt munkásságát tartotta a legértékesebbnek. „Mindhárom jelölt okkal érezheti magát büszkének” – mondta a polgármester.
A mintegy 9000 szavazat alapján ezúttal Nagy Csongor Zsolt, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta a Kaszás Attila-díjat és az ezzel járó pénzjutalmat, ami az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Raiffeisen Bank támogatásának köszönhetően az idén már 900 000 forint volt. Nagy_Csongor_Zsolt_az_idei_Kaszas_Attila-dijas2

*

Nagy Csongor Zsolttal a díjátadó után beszélgettünk. A színművész meghatódottsága miatt még mindig a könnyeivel küszködött.

– Nyáron, amikor kiderült, ön is a jelöltek között van, azt mondta lapunknak, hogy eufórikus állapotba került. Láttam, hogy többször is megcsókolta a díjat – mit érez most?

– Meg kell szorozni hattal… Ez nem csak egy szakmai díj. Sokkal több. Az elismerés mottója az, hogy embernek lenni nem szerep. Hatalmas súlya van ennek a mondatnak. Nem tudom szavakba önteni, mekkora megtiszteltetés, hogy a szakma azt mondja, én vagyok az az ember. Kaszás Attilát nem ismertem személyesen, de nagy tisztelője vagyok. Kivételes ember volt, miatta is fontos számomra ez az elismerés.

– Megindító pillanatoknak lehettünk szemtanúi a díjátadón.

– Szinte minden este színpadra állok, de most nagyon nehéz volt kontrollálni magam. Alig bírtam megszólalni. Rengetegen szurkoltak értem, sokan jelezték, hogy szavaztak rám. Nem gondoltam volna, hogy most erről fogunk beszélgetni. Valami beteljesedett, de ugyanúgy kell menni tovább előre. Imádom a munkámat, és addig csinálom, amíg ég bennem a tűz.

– Amikor bejelentették, hogy ön a nyertes, a felesége a kezébe temette az arcát, és sírni kezdett. Átölelték egymást, majd a fülébe súgott valamit… Mit mondott?

– Ő is szakmabeli, hiszen bábrendező. Sokat beszéltünk a jelölésemről. Hosszú út áll mögöttünk. Hogy mit mondott? Azt, hogy: „Apa, nyertél!”. Beégett a retinámba ez a pillanat, sosem felejtem el.

Boussebaa Mimi