Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_kis_szurke_agysejtek_nyomaban1

A kis szürke agysejtek nyomában

Hazugság, ármány, mérgek, bűnügyek. Két napon át bárki a világtörténelem legnagyobb mesterdetektívjeinek bőrébe bújhatott, az áldozatok vagy a bűnözők szerepét is kipróbálhatta a MOM Kulturális Központban – a krimi királynőjének születésnapja alkalmából Magyarországon elsőként rendeztek Agatha Christie Fesztivált. Persze, Poirot és Miss Marple közelében a rossz oldalra állni nem tűnt kifizetődőnek, hiszen ahogyan a 128 éve született világhírű angol írónő a Tíz kicsi néger című regényében leírta: a bűnök előbb-utóbb kiderülnek.
„Agatha Christie nélkül lehet élni, de nem érdemes” – idézte az Agatha Christie Fesztivál szlogenjét a megnyitóünnepségen Iain Lindsay. Nagy-Britannia budapesti nagykövete elmondta, hogy az írónő a világ egyik legismertebb brit szerzője, könyveiből több mint kétmilliárd talált gazdára. Krimijei igazi kordokumentumok, hitelesen mutatják be Nagy-Britannia kultúráját, mindennapjait.A_kis_szurke_agysejtek_nyomaban2A XII. kerületi rendőrkapitányságot vezető Sztanyó István alezredes egy közkeletű tévedést oszlatott el: a detektívregényekből, -filmekből a rendőrök nem tudnak tanulni, a való életben másképp működik a nyomozás. Amiben viszont segít a krimiolvasás, az a logikus gondolkodás és a komplex problémamegoldás kialakítása, fejlesztése, ami kortól és szakmától függetlenül mindenkinek a javára válik.
A program hazai ötletgazdája, Balatoni Bernadett elmondta, hogy Agatha Christie születésnapján Anglia-szerte fesztiválokat, találkozókat rendeznek, az írónő házát ilyenkor a szokásosnál is többen keresik fel. A MOMkult-beli rendezvényre meghívott szinkronszínészek hamisítatlan krimihangulatot teremtettek, és hasonló célt szolgáltak a programok is: a legjobb angol teákat felvonultató Ötórai tea, Takács Ferenc gyógynövényszakértő, mérnöktanár előadása a mérgező növényekről, valamint a Studio 11 Ensemble és Bolba Éva énekesnő szvingkoncertjével az 1930-as, 40-es éveket idéző garden party.
Ez utóbbin Zoboki Zoltán mesterszakács, a Pane Vino étterem séfje jóvoltából Agatha Christie legkedvesebb fogásait kóstolhatták meg az érdeklődők, például a báránygerincet mentaszósszal és vajas zöldségekkel. Ha pedig kedvük tartotta, akár Poirot és Miss Marple kalapját is megvásárolhatták.
A két nap alatt olyan kultikus filmeket vetítettek le, mint a Halál a Níluson, a Cipruskoporsó vagy az Egy marék rozs. Negyvenhét epizódban kölcsönözte hangját Poirot-nak a nemrégiben életműdíjat kapott Szersén Gyula, akinek – saját bevallása szerint – a mesterdetektívből leginkább azok a bizonyos folyton dolgozó kis szürke agysejtek maradtak meg.A_kis_szurke_agysejtek_nyomaban3A világ legismertebb női nyomozója, Miss Marple „örökös” magyar hangja, Kassai Ilona elmondta, hogy a szerepet megformáló színészek közül Angela Lansburyt szereti a legjobban, őt összesen kétszáz alkalommal szinkronizálta. Kiss Virág szinkronrendező a Tommy és Tuppence forró nyomon című, kétszer három részes minisorozatot ajánlotta a hallgatóság figyelmébe, az a kevésbé ismert krimi ugyanis, amiből készült, egyike a legjobb Agatha Christie-írásoknak.
Zakariás Éva színésznő bevallotta, hogy egészen a közelmúltig egyetlen detektívregényt sem olvasott. Aztán érkezett egy felkérés, és megfogadta, hogy megismer három Agatha Christie-krimit. Ezektől szó szerint „kiverte a víz”, felkapcsolt lámpákkal mert csak elaludni. Bár a műfaj nem lett a kedvence, annak örül, hogy megtapasztalhatta az író zsenialitását, a logikus, ám a laikusok számára követhetetlen nyomozás technikáját.
Lévay Viktória a Tíz kicsi néger színházi adaptációjával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Agatha Christie átírta a darabot, amelyben talán a szokásosnál is nagyobb az a bizonyos csavar. Hogy pontosan mire is gondolt, azt a fesztivál látogatói a Játékszín És már senki sem… (Tíz kicsi néger) című előadását megnézve tapasztalhatták meg.

M.