Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kardioosveny_a_Normafan

Kardioösvény a Normafán

Elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élőknek, valamint cukorbetegeknek nyújt segítséget, de betegségmegelőzés és állapotfelmérés céljából is ajánlott a Szent Ferenc Kórház és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével kialakított kardioösvény a Normafán.
„A hosszú élet titka nemcsak a genetikára, vagy a szerencsére vezethető vissza, legalább ennyire fontos a rendszeres testmozgás. Ezért érdemes a sportolást fiatalon elkezdeni, hogy időskorunkban is megőrizhessük aktivitásunkat” – mondta Gulyás Gergely, a Hegyvidék országgyűlési képviselője a kardioösvény avatásán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért rá, hogy korosztálytól függetlenül sokan látogatják a Normafát, amelynek megújításába a Hegyvidéki Önkormányzat egy helyi népszavazással megerősített program alapján fogott bele három évvel ezelőtt, a kormány pedig folyamatosan biztosítja a szükséges forrásokat.
Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy már vannak látványos eredményei a 2015-ben elindított rehabilitációnak: a hegygerinc sétaútjainak rendbetétele, a Jánoshegyi út átépítése és ott intelligens világítással ellátott futóút kialakítása, az Anna-réti és a Libegő felső végállomásánál lévő játszóterek felújítása, a hosszú éveken át üresen álló, elhanyagolt állapotú Hotel Olimpia elbontása, továbbá a Normafa alsó „kapujaként” a hajdani zugligeti lóvasút állomásépületének műemléki rekonstrukciója.
Jelenleg is zajlik az egykori Fácán vendéglő épületének iskolai célú átalakítása és bővítése a Zugligetben, emellett az Eötvös út 48. alatti villaépület felújításával és egy új épület létrehozásával megkezdődött a Normafa fogadóközpontjának megvalósítása. Rövidesen indul az Eötvös út új szakaszának építése a Távcső utcával párhuzamosan, valamint a síház melletti parkoló áthelyezése a Konkoly-Thege Miklós út zsákutcává váló felső szakaszára, hogy a Normafa páratlan panorámájú központi területe ismét a kirándulóké lehessen.
„Rengeteget lehet hallani a betegségek szűrésének, megelőzésének fontosságáról, mi ennek érdekében tettünk egy újabb lépést” – mondta a polgármester a kardioösvény átadása kapcsán. Megemlítette, hogy az egészségmegőrzést szolgáló túraútvonalak kijelölésének ötlete a Szent Ferenc Kórház munkatársaitól származik, akiknek a kezdeményezését örömmel támogatta az önkormányzat.Kardioosveny_a_Normafan2„A statisztikák alapján a hazai kórházakban nem következik be több szívinfarktusos haláleset, mint Európa más részein, mert a betegek ugyanazt az ellátást kapják. Sokkal rosszabb viszont a túlélési arány a kórházi beavatkozás utáni időszakban, az infarktust követő első évben ugyanis minden negyedik ember meghal Magyarországon. Ezért dolgoztuk ki mozgásprogramunkat” – szólt a kezdeményezés hátteréről Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója.
Az első kardioösvény a Széher úti kórház szomszédságában, a Hárs-hegyen készült el, ennek tapasztalatai alapján javasolták, hogy a város legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafán is jöjjön létre egy túraútvonal. Azt szeretnék elérni – tette hozzá az igazgató –, hogy az országban minél több helyen létesüljenek hasonló, információs táblákkal ellátott utak, amelyek használata mindenki számára segítséget nyújthat egyes szívbetegségek időben történő felismeréséhez.
A kardioösvényt – amire Beer Miklós váci megyéspüspök, a Szent Ferenc Kórház Alapítványának kuratóriumi elnöke adta áldását – nyomban ki is próbálták az ünnepség résztvevői. A tervek szerint a későbbiekben gyógytornászok, egészségügyi szakemberek vezetnek sétákat, ezekre a normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu e-mail-címen lehet jelentkezni.Kardioosveny_a_Normafan3Az új kardioösvény egyénileg is használható. Mindenki a kondíciójától függően döntheti el, hogy a 3,5, a 4 vagy az 5 kilométeres útvonalat járja be – ez utóbbi a Normafánál lévő síházat köti össze a János-hegy csúcsával. A teljes útvonalon összesen négy pihenőhely van, ahol az információs táblák iránymutatásait követve lehet pulzust mérni. Ez történhet manuálisan vagy pulzusmérő órával, amit a Normafa fogadóközpontjának elkészültéig a síház mögötti Rétes Büfénél kölcsönözhetnek a túrázók.
A pulzusértékeket a kiindulópontról elvehető túralapra kell feljegyezni, majd a kör végén egy zárt gyűjtőládába dobni. Az adatokat a Szent Ferenc Kórházban értékelik ki szakemberek: amennyiben egészségi kockázatot észlelnek, a megadott telefonszámon, e-mail-címen felveszik a kapcsolatot az érintettel, hogy orvosi vizsgálatot javasoljanak.

z.