Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Trukkos_tolvajok_szamitogepes_csalok

Trükkös tolvajok, számítógépes csalók

Időseknek tartottak bűnmegelőzési előadást a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Vukics Norbert rendőr zászlós, körzeti megbízott a trükkös tolvajokról beszélt, akik elsősorban az időseket, közülük is – több mint 90%-ban – a hölgyeket próbálják megkárosítani, kihasználva a segítőkészségüket és jóhiszeműségüket.
„Megjelenésük hétköznapi, átlagos, modoruk ugyanakkor megnyerő, jók a verbális képességeik” – jellemezte a trükkös bűnelkövetőket a körzeti megbízott. Hozzátette, hogy gyakran munkás- vagy egyenruhát viselnek, kedvelt módszereik közé tartozik ugyanis, hogy valamelyik közműszolgáltató vagy szervezet dolgozójának adják ki magukat.
Vukics Norbert azt tanácsolta, hogy a váratlanul érkező idegeneket soha senki ne engedje be a lakásába. A trükkös tolvajok egyetlen célja ugyanis, hogy valamilyen ürüggyel bejussanak kiszemeltjük otthonába, eltereljék a figyelmét, és zsebre tegyék a pénzét, vagy más könnyen mozdítható értékét.
Egyre gyakoribb, hogy az elkövető az éjszaka közepén telefonon jelentkezik. Úgy mutatkozik be, mintha a hívott fél gyermeke vagy unokája lenne, és azt állítja, bajba került, sürgősen pénzre van szüksége. Egyszer azt mondja, uzsorás fenyegeti a tartozása miatt, máskor arra hivatkozik, hogy jelentős anyagi kárral járó balesetet okozott, és a károsultat azonnal ki kell fizetni.
Bár sokszor felmerül a gyanú az idősekben, hogy valami „nem kerek” az előadott történetben, vannak, akik mégis odaadják a pénzüket a telefonálónak, arra gondolva, mi történik, ha tényleg bajba került a gyermekük vagy az unokájuk. Ezt a nyomasztó dilemmát azonban könnyen fel lehet oldani, ha felhívják hozzátartozójukat, és megkérdezik, minden rendben van-e.
A körzeti megbízott kitért rá, hogy időről időre feltűnnek a telefonos nyereménnyel kecsegtető csalók is. Ők azt próbálják elhitetni, hogy jelentős jutalomban részesülünk, ha gyorsan elmegyünk egy automatához, és pénzösszeget töltünk fel egy megadott telefonszámra. Talán mondani sem kell, szó sincs semmilyen nyereményről, a feltöltött összeget a telefonáló használja fel – például az az elítélt, aki épp a börtönbe csempészett mobiljáról intéz ilyen hívásokat.
Az előbbi álnyereményjátékhoz képest némileg rafináltabbak a számítógépes csalások, ám ezekkel szemben is lehet védekezni. Szőrfi Klára rendőr zászlós a visszaélések megelőzése érdekében azt javasolta az egyre nagyobb számban internetező időseknek, hogy nyilvános helyen – legyen az könyvtár, vagy internetkávézó – lehetőleg kerüljék a személyes oldalakat. A bűnüldözési alosztály munkatársa különösen óvatosságra intett mindenkit a banki oldalak használatával kapcsolatban. Mint mondta, mindig érdemes figyelni, hogy a böngésző címsorában a bank valódi webcíme szerepel-e, mert ha nem, akkor átverésről lehet szó: az internetes bűnözők egy az eredetihez nagyon hasonló oldalon próbálnak hozzájutni adatokhoz és pénzhez.

z.