Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Böjtmás havában hús nélkül is jókat ehetünk

A húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt nagyobb része márciusra esik, ezért kapta ez a hónap a szépen hangzó böjtmás nevet. A böjt valójában a számunkra kedves javak egy részéről való önkéntes lemondásról szól a testi-lelki megújulás, megtisztulás érdekében. Ami a gyomrunkat illeti, ez főként a laktató, zsíros, húsos falatoktól való tartózkodásra vonatkozik. Azért ehetünk jókat és változatosan, sok ismert alapanyag, tojás, hal, bab, burgonya, gomba, káposzta, zöldség, gyümölcs áll rendelkezésünkre, és támaszkodhatunk nagyszerű hagyományainkra is!

Pórés burgonyakrémleves

A tél vége a tavalyi úgynevezett öreg krumpli felhasználásának ideje. Egy része már csirázni is kezd, a csírák még eltávolíthatók róla, de amin zöld foltokat fedezünk fel, azt ne vegyük meg, mert ez az jelenti, hogy egy szolanin nevű méreg halmozódott fel benne. Krémleveshez kifejezetten ajánlatos az öreg krumpli. Házasítsuk mindig valamilyen zöldfélével, például a póréhagyma kitűnő társ ebben, és még bőven kapható!

 

Hozzávalók

2 nagy szál póréhagyma

5 dkg vaj

50 dkg öreg burgonya

őrölt bors

1,5 tejszín

8-10 dkg füstölt szalonna

 

Levesbetétnek

8 szelet franciakenyér

5 dkg reszelt sajt

 

A póréhagymát megtisztítjuk (a haragoszöldjét levágjuk, és eldobjuk), majd felkarikázzuk. A hagymakarikákat megsózva üvegesre pároljuk a vajon. Közben meghámozzuk a krumplit, és felkockázzuk. A párolt hagymára dobjuk, majd 1 liter vízzel felengedjük (ha van húslevesünk, attól még jobb lesz). Fedő alatt puhára, majdnem pépesre főzzük. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, megborsozzuk, és merülőmixerrel krémesen simára turmixoljuk. A tejszínt belekeverjük, átforrósítjuk, de nem forraljuk fel.

 

Tippek

  • Ehhez a leveshez egy parányi engedményt tehetünk, azaz a hagyma párolása előtt 8-10 deka húsos szalonnát körömnyi kockákra vághatunk, és a zsírját kisütve a vajhoz adhatjuk. A pörcöt tegyük félre, mert ezzel megszórva tálalhatjuk a levest.
  • A levesbetétet sajtos pirítóssal helyettesíthetjük, amihez franciakenyér- vagy zsemleszeleteket reszelt sajttal megszórunk, és sütőben kissé megpirítunk. Forrón tálaljuk.
  • A hagyma zsengébb zöldjéből egy keveset felaprítva még a leves tetejére is szórhatunk tálaláskor, üdébb lesz tőle.Bojtmas_havaban_hus_nelkul_is_jokat_ehetunk4

 

Tükörtojás fészekben

Ez egy roppant egyszerű étel, de étvágygerjesztő és könnyen elkészíthető. Ilyenkor úgysem a konyhai bravúrokon van a hangsúly. Ráadásul a gyerekeknél biztosan sikert arat. A krumpli laktató, a tojás jó fehérjeforrás, a hozzá kínált friss saláta pedig a vitaminról gondoskodik, mert arra a böjti időszakban is szüksége van szervezetünknek.

 

Hozzávalók

1 kg sütni való öreg burgonya

1 kiskanál só

4-5 evőkanál olaj

4 tojás

pirospaprika (a tetejére)


A sütőt előmelegítjük a közepesnél nagyobb lángra (205 °C-ra, a légkeveréses sütőt 190 °C-ra). A burgonyát megtisztítjuk, majd kb. spagetti vastagságú, 8-10 centi hosszúságú csíkokra reszeljük, vagy szeleteljük. Összekeverjük a sóval és az olajjal, majd egyenletesen egy kb. 28 centi átmérőjű, alacsony peremű, kerek tűzálló tálba szórjuk.
Az előmelegített sütőbe toljuk, és 35 percig sütjük, közben néhányszor lapáttal megforgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen süljön. Bő fél óra elteltével evőkanállal 4 mélyedést nyomunk a közepébe, és mindegyikbe egy-egy tojást ütünk. Visszatoljuk a sütőbe, és még 12 percig sütjük. Tálaláskor meghintjük a tetejét pirospaprikával, de aki ezt nem szereti, el is hagyhatja. Sok friss salátával kínáljuk.

 

Tippek

  • Nagyobb adagban is készíthetjük, ekkor értelemszerűen nagyobb tepsiben sütjük.
  • A reszeléshez nagy lyukú reszelőt használjunk, jó szolgálatot tesz ilyenkor a tökgyalu.
  • Süthetjük egyszemélyes adagokban, kis, kerek, tűzálló tálakban, ezekben tálalhatjuk is.Bojtmas_havaban_hus_nelkul_is_jokat_ehetunk2

Halpuding parajpürével

Úgy néz ki, mint egy puding, de általában felfújtnak nevezik az ilyen könnyű masszájú és sütőben, vízfürdőben párolt ételeket. Bármilyen édesvízi vagy tengeri hal megfelel erre a célra, legfeljebb az ízén változtat valamit a hal fajtája. Előnye, hogy nincs szálkaveszély, ezért a gyerekek is nyugodtan megehetik.

Valamilyen karakteres, színes mártás illik hozzá, mi most a parajt ajánljuk. Már megjelent a primőr a piacon, egy-két maroknyit frissen is vehetünk belőle. Mindenki a saját kedvére választhat olyan mártást, amilyet szeret.

 

Hozzávalók

40 dkg kedvünkre való halfilé (mélyhűtött is lehet)

1 csapott kiskanál só

1 mokkáskanál őrölt fehér bors

1 dl tejszín

2 tojás

pár csepp citromlé

 

A formák kikenéséhez

4 dkg vaj

 

A parajpüréhez

3 dkg vaj

1 evőkanál finomliszt

1-2 dl tejszín

3 evőkanál fagyasztott parajpüré

só, őrölt bors

 

A halat kis kockákra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, 0,5 deci tejszínnel leöntjük, és letakarva legalább fél órán át állni hagyjuk a hűtőszekrényben. (Ha mélyhűtöttet veszünk, azt a tejszínben engedjük fel.) Ezután a maradék tejszínnel és a tojások sárgájával turmixoljuk.
A fehérjét kemény habbá verjük, és a halas masszába forgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, citromlevet csöpögtetünk bele. Kivajazunk nyolc kisebb pudingformát vagy kávéscsészét, és háromnegyedig megtöltjük a masszával. Tepsibe állítjuk, vizet töltünk köréjük, és félig letakarva a sütőben kis lánggal (130 °C, légkeveréses sütőben 115 °C) kb. 30 percig pároljuk.
A parajpüréhez a lisztet világosra sütjük a vajon, majd beleforgatjuk a felengedett pürét. Felengedjük a tejszínnel, és néhány perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. Ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Aki szereti, 1-2 gerezd fokhagymát is préselhet a vajba. Tálaláskor a formákból tányérra borítjuk a halpudingokat, és körülöntjük a parajmártással.

 

Tippek

  • A színek és ízek gazdagításához párolt sárgarépát kínálhatunk mellé.
  • Azért, hogy laktató is legyen, párolt rizst adhatunk hozzá.Bojtmas_havaban_hus_nelkul_is_jokat_ehetunk1

Fokhagymás, tejszínes gombatokány

Ez a húsmentes gombaétel egy kiadós főfogásnak is megfelel ilyenkor, böjt idején. A gomba hálás alapanyag, mert laktató, és fehérjét is tartalmaz. A belőle készült tokányt a hagyományos népi ételeink közt is megtaláljuk, persze, tejszín nélkül. Erdélyben és a csángó konyhákban puliszkát kínálnak hozzá, de mi párolt rizzsel, kölessel vagy bulgurral tálalhatjuk.

 

Hozzávalók

70-80 dkg csiperke (de bármilyen gomba jó hozzá)

1 vöröshagyma

3-4 evőkanál olaj

1 csokor petrezselyem

5 gerezd fokhagyma

4 dkg vaj

2 evőkanál liszt

kb. 5 dl húsleves (bioleveskockából is készülhet)

2 dl tejszín

só, őrölt bors

reszelt szerecsendió

1 mokkáskanál citromlé

 

A gomba homokos talpát levágjuk, de a szárát rajta hagyjuk. Jól megmossuk, a kisebbeket cikkekre vágjuk, a nagyobb fejeket nem túl vékonyan felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Olajon, közepes lángon üvegesre pároljuk, közben meg is sózzuk, majd a lángot nagyobbra állítjuk, és a gombát a hagymára dobjuk. Meg-megkeverve 5 percig pirítjuk, s miután lehúztuk a tűzről, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát.
Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk benne a lisztet. Apránként felöntjük a levessel. Kevergetve 2-3 percig forraljuk (akkor jó, ha sűrű mártássá válik), majd a tejszínnel hígítjuk, és még 2 percig forraljuk. Belekeverjük a gombát, ha kell, még sózzuk, kissé megborsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és jól összeforraljuk. Végül néhány csepp citromlével kellemesen pikánsra ízesíthetjük (ez ízlés dolga). Bármilyen főtt tészta, például spagetti, makaróni, széles metélt illik hozzá, de párolt rizzsel is tálalhatjuk. Bojtmas_havaban_hus_nelkul_is_jokat_ehetunk5

 

Almás, mazsolás kenyérfelfújt

Ez a szerény, meleg „tésztaféle” jól tükrözi a böjti szándékot. Takarékos módon használja fel a maradék, megszáradt kalácsdarabokat, a tavalyról itt maradt, kissé beszáradt baracklekvárt, és nem igényel sok időt az elkészítése. Talán csak a drágább bionarancs lóg ki a sorból, de egészségünk érdekében ettől nem szabad eltekintenünk!

 

Hozzávalók

6-8 szelet fehér kenyér (lehet kalács, briós stb. is)

6-7 dkg vaj

12 dkg sűrű sárgabaracklekvár

2 nagy alma

2 bionarancs héja

5 dkg mazsola

3 nagy tojás

1 tojás sárgája

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg cukor

6,5 dl zsíros tej

porcukor (a tetejére)

 

Előkészületként a mazsolát vízbe áztatjuk, hogy felhasználásig megduzzadjon. A kenyérszeleteket – miután levágtuk a héjukat – átlósan kettéhasítjuk: először vajjal, majd lekvárral kenjük meg mindegyiket. Egy kb. 2 literes tűzálló tálat kikenünk a maradék vajjal, majd a kenyérszeletekkel belülről kibéleljük úgy, hogy a lekváros oldaluk befelé nézzen. Az almákat meghámozzuk, elfelezzük, a magházukat kimetsszük, a húsukat közepesen vastag cikkekre (egy almát kb. 8 részre) vágjuk, és a kenyérszeletekkel bélelt tálba szórjuk.
A narancsokat gondosan meghámozzuk. Ügyeljünk arra, hogy a vékony, fehér bunda ne maradjon a héjon. A narancshéjat vékony csíkokra vágjuk, és a beáztatott, kinyomkodott mazsolával együtt az almára szórjuk. A tojásokat, a tojássárgáját, a kétféle cukrot és 1 deci tejet simára keverünk. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, majd egy keveset a tojásos masszába merünk belőle, gyorsan elkeverjük, és visszaöntjük az előbbibe. Ismét tűzre téve, 3-4 perc alatt kevergetve megforrósítjuk, ezalatt kissé besűrűsödik, de felforralni már nem kell.
A kenyérrel, almával kibélelt tálba öntjük – akkor jó, ha mindent szépen ellep –, és 15 percig pihentetjük, így a kenyér magába is szívja a tejes keverék egy részét. Utána egy magas falú tepsibe tesszük a tűzálló tálat, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a tál feléig ér. Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tű nem ragacsos, a teteje pedig étvágygerjesztően megpirult. Közvetlenül tálalás előtt meghintjük porcukorral. Ez a laktató édesség bármilyen főétel után kínálható.

 

Tippek

  • A narancs héját legkönnyebb burgonyahámozóval lehántani.
  • A baracklekvár helyett bármilyen más lekvár is megteszi, felhasználhatjuk a már kissé besűrűsödött öreg dzsemeket, lekvárokat is. Mindössze egy kis meleg vízzel kell kenhetővé keverni.Bojtmas_havaban_hus_nelkul_is_jokat_ehetunk3

 

Pákozdi Judit