Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fejlesztesekkel_javithato_a_Normafa_kozbiztonsaga2

Fejlesztésekkel javítható a Normafa biztonsága

A közbiztonság javítása kiemelt helyen szerepel az önkormányzat Normafa-rehabilitációs programjában, a tervezett biztonsági fejlesztéseket a kerületi rendőrkapitányság is ígéretesnek tartja. A területre jellemző egyik leggyakoribb problémáról, az autófeltörésekről, valamint ezek visszaszorításának lehetőségeiről Segyevi Zoltán rendőr alezredessel, a kapitányság vezetőjével beszélgettünk.

Bűnügyi szempontból mennyire tekinthető fertőzöttnek a Normafa környéke?

– Nem állíthatjuk, hogy a főváros különösen fertőzött területei közé tartozna. Közbiztonsági problémái azonban speciálisak: mivel elsősorban kirándulóhelyről van szó, így a város sűrűbben lakott részeire inkább jellemző bűncselekménytípusok kevésbé fordulnak elő itt, bizonyos fajta esetek ugyanakkor az átlagosnál gyakrabban. A legnagyobb probléma az autófeltörés, hiszen sok a gépkocsi, különösen jó időben, amikor nemcsak a parkolók, hanem a környező utcák is megtelnek járművekkel.

Miért gyakoribbak itt az autófeltörések, mint másutt?

– Azért, mert aki ide feljön sétálni, vagy sportolni, sokszor csak a legszükségesebb holmikat viszi magával, számos értéket viszont az autójában hagy. Az utastérben lévő tárgyakat a tolvajok gyorsan észreveszik; elég, ha csak egy kabát, vagy táska marad az ülésen, a bennük található értékek reményében is feltörhetik a járművet. Azok is rosszul járhatnak, akik a parkolóban teszik értékeiket a csomagtartóba, hiszen ezt könnyen kifigyelhetik az elkövetők.

Mit lehet tenni az autófeltörések visszaszorítása érdekében?

– Általában véve elmondható, hogy az ilyen esetek jelentős része kellő elővigyázatossággal elkerülhető. Az elkövetők távol tartása természetesen szintén fontos feladat, aminek egyik leghatékonyabb eszköze a rendőrök, továbbá a munkánkat segítő önkormányzati rendészek és polgárőrök rendszeres jelenléte. Sajnos arra nincs kapacitásunk, hogy az összes frekventált helyen posztos rendőri szolgálatot működtessünk, ezért bűnmegelőzési és felderítési szempontból egyaránt örvendetesnek tartjuk az önkormányzatnak azt az elképzelését, hogy térfigyelő kamerákkal tenné biztonságosabbá a környéket.

Ki tudna emelni más olyan fejlesztési elképzelést is, ami véleménye szerint javítaná a környék közbiztonságát?

– Előnyös, hogy egyes forgalmas helyszíneken kiépítenék a közvilágítást. Hasznos lenne egy öltöző és csomagmegőrző kialakítása is, ami lehetővé tenné, hogy a sportolni érkezők ne az autójukban öltözzenek át, és ott helyezzék el ruháikat, értékeiket.Fejlesztesekkel_javithato_a_Normafa_kozbiztonsaga1

K. D.