Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsabb_lett_a_fogaskereku_oten_megis_megeloztek1

Gyorsabb lett a fogaskerekű, öten mégis megelőzték

A mozgás egészség és szórakozás is, utóbbit pedig még tovább fokozhatjuk, ha nem egyedül sportolunk. Erre ad lehetőséget minden évben az Előzd meg a fogaskerekűt! futó-, kerékpáros- és túraverseny, amit az idén már tizenkilencedik alkalommal hirdetett meg a Hegyvidéki Önkormányzat, és aminek a távjait ezúttal több mint 1200-an teljesítették. Közülük öt biciklistának sikerült a fogaskerekű menetidején, azaz 13 percen belül célba érni, és ez a pálya nehézségét tekintve fantasztikus eredmény.

A Szent János Kórház előtti rajt és a Rege parkban kialakított cél között „csak” 4 kilométer a távolság, azonban a szintkülönbség 325 méter, ami még a profikat is próbára teszi az Előzd meg a fogaskerekűt! elnevezésű, hagyományos hegyvidéki futó-, kerékpáros- és túraversenyen. Ráadásul ebben az évben minden eddiginél nehezebb volt teljesíteni a feladatot, mivel a pályafelújítás után a fogaskerekű vasút menetideje közel 3 perccel lerövidült, a Diós árok viszont semmivel sem lett lankásabb...Gyorsabb_lett_a_fogaskereku_oten_megis_megeloztek1A korábbi versenyektől eltérően ugyanakkor most nem a meredek kaptató döntött a végső helyezésekről. Legalábbis a kerékpárosok között biztosan nem, hiszen a férfi összetettben győztes, egyben a 18 éven aluliak versenyét is megnyerő Dorogi Alex Martin a végén hajrázta le az eddigi bajnokot. „Tavaly megnyertem a kategóriámat, de az abszolútban csak ötödik lettem. Mostanra, úgy érzem, megerősödtem, így jöhetett össze az elsőség” – mondta boldogan a verseny után. Elmesélte, hogy a Diós árok végén akart elszakadni a mezőnytől, ami nem sikerült, így az utolsó szakaszon mindent beleadva sprintelte le a többieket.Gyorsabb_lett_a_fogaskereku_oten_megis_megeloztek2A férfiak között győztes és abszolútban második Szabó Bálint Solt szerint ellenfele okosan „rakta a kereket” a meredek részen, és csak a legvégén előzött: „Nem volt taktikám. Teljes erővel kell menni végig, ez most erre volt elég. Az utolsó kanyarnál került elém, onnan már nem volt esélyem.”
Először indult a versenyen, és azonnal fel is állhatott a dobogó legfelső fokára Szabó Adrienn, aki elmondta, hogy kifejezetten az aranyéremért jött. „Szeretek emelkedőkön edzeni és versenyezni, ráadásul a közelben lakom, így már régóta aktuális volt, hogy elinduljak. Két nappal ezelőtt megnéztem a pályát, de nem mentem végig, kicsit meg is lepődtem az utolsó szakaszon, kétszáz méterrel közelebbre gondoltam a célt” – szólt a tapasztalatairól a női és az abszolút kategória győztese, hozzátéve, igyekezett lépést tartani a fiúkkal, ez azonban csak félig sikerült. A táv második felétől már a saját tempójában hajtott, ami elég volt az elsőséghez.Gyorsabb_lett_a_fogaskereku_oten_megis_megeloztek4Hasonlóan nyilatkozott a 18 év alattiak között győztes Kárpáti Mira, amikor arról beszélt, hogy a fiúk sokkal gyorsabbak voltak, ezért nem is erőltette azt a sebességet, inkább csak magára koncentrált: „Sokat megyek hegyi pályákon, úgyhogy nem lepődtem meg annyira, bár a közepe táján azért rendesen megizzasztott az emelkedő.”
Ezúttal is brillírozott a tavaly abszolútban és 18 év alatt is első helyet szerző, 3000 méteren pálya-Európa-bajnokságra készülő Kalász Bertold, aki ezúttal „csak” a kategóriáját nyerte meg, összetettben negyedikként futott be a kenyai atléták mögött: „Egy kilométerig bírtam tartani a tempót velük, aztán leszakadtam. A befutónál kicsit feljebb tudtam jönni, a végén egy perc volt a különbség, ami azért nem rossz, de bevallom, vártam az utolsó kanyart, alaposan elfáradtam.”
Igazi sportcsaládból érkezett a 18 év alatti lányok versenyét megnyerő Juhász Dorottya Jázmin. Mint elmondta, tavaly is indult, akkor második lett a korcsoportjában, ezért nem jelentett meglepetést számára a pálya: „Tudtam, mire számíthatok, viszont erős volt a mezőny, és a felnőttek, különösen a győztes kenyai lány korán elfutottak, úgyhogy mentem a saját ritmusomban.” Azt is hozzátette, hogy szeretne kijutni az olimpiára, annál is inkább, mert édesanyja Athénban ott lehetett az ötkarikás játékokon. És nemcsak azon, hanem 1996-ban a hegyvidéki versenyen is részt vett, ráadásul első nekifutásra hazavihette az aranyérmet. „Egy évvel ezelőtt megint rajthoz álltam, és tizenegyedik lettem, viszont úgy éreztem, mintha a Himalájára kapaszkodnék fel” – mesélte nevetve Staicu Simona.Gyorsabb_lett_a_fogaskereku_oten_megis_megeloztek3A fogaskerekű a Hegyvidék egyik jelképe, különleges közlekedési eszköz, az egész világon ritkaságnak számít. Emiatt is határozta el az önkormányzat, hogy a sport szolgálatába állítja a járművet, és a segítségével is népszerűsíti a mindennapos mozgást. Így született meg az Előzd meg a fogaskerekűt! verseny, aminek a népszerűsége a kezdetek óta töretlen – emlékeztetett az előzményekre Fonti Krisztina alpolgármester, aki arról is szót ejtett, komoly összefogás kellett ahhoz, hogy a fogaskerekű vasút megmaradhasson.
„Veszélyben volt a járat, nem lehetett tudni, hogy a főváros valóban újraindítja-e a leállást követően – mondta. – Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy a lakossággal közösen megmentsük a fogaskerekűt. Tavaly április elsejétől ismét működik, az idén ünnepli a százötvenedik születésnapját, de nem csak ezért fontos az itt élők számára. Vannak olyan utcák, amik tömegközlekedéssel más módon nem érhetők el, erről Pokorni Zoltán polgármesterrel egy bejárás során mi is meggyőződhettünk. Telente pedig a lefagyott utak miatt sokszor szinte nincs is más mód a közlekedésre, csak a fogas.”
Fonti Krisztina kiemelte, hogy az önkormányzat évek óta szorgalmazza a fogaskerekű meghosszabbítását a Széll Kálmán térig, valamint a Normafáig: „Készek a tervek, megvan az összes engedély, már csak a források hiányoznak. Lényeges, hogy ez közös ügy legyen, működjön együtt a kormány, a főváros és a kerület! Ezen dolgozunk, és bízom abban, hogy mihamarabb sikerrel járunk.”
Kétszáz futó és kerékpáros mellett ezernél is több óvodás és iskolás vett részt a túrán, ez is azt mutatja, milyen sokan szeretik a mozgást a Hegyvidéken – beszélt a tapasztalatokról Móczán Mónika, a versenyt szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. Sok-sok család csatlakozott a rendezvényhez, ami fontos cél volt, mivel a szándékok szerint az Előzd meg a fogaskerekűt! kortól függetlenül mindenkinek kellemes kikapcsolódást kínál. „Ezt szeretnénk erősíteni azzal, hogy minden évben különböző programokkal várjuk a célban az érdeklődőket” – tette hozzá.Gyorsabb_lett_a_fogaskereku_oten_megis_megeloztek5Habár az idén az eddigieknél kevesebben előzték meg a menetrend szerint közlekedő fogaskerekű-szerelvényt – öt kerékpárosnak sikerült –, ez nem a gyengébb időeredmények miatt történt. A felújítást követően az addigi 15-16 percről 13-ra csökkent a menetidő, amit túlszárnyalni igazi kihívást jelent – emelte ki Móczán Mónika.
A szokásokhoz híven a szervezők egyaránt díjazták a legjobbakat nemenként, korcsoportonként és az abszolút kategóriában is. Emellett valamennyi befutó ajándékot kapott.

sm.