Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvideki_eleterzes_a_Szent_Gyorgy_Unnepen4

Hegyvidéki életérzés a Szent György Ünnepen

Láttunk óriási hangszereket, beszélgettünk édesszájú oroszlánnal, érdeklődve figyeltük a Királyhágó téri horgászok kapásait, megismertük Leonardo da Vinci játékát, valamint a híresen finom székelyföldi kürtőskalács titkos összetevőjét is. Április utolsó hétvégéjén kilátogattunk a Szent György-napi ünnepségre, amin a hegyvidékiek újra megélhették a közös hagyományőrzés örömét.

„Nagyon szeretem a Városháza teret; mindennap ide járok dolgozni, de igazán akkor szeretem, amikor megtelik élettel, amikor tele van programokkal, amikor együtt lehetünk a családokkal és a gyerekekkel. Sokféle hagyományt őrzünk itt, a Hegyvidéken, különösen az őszi és téli hónapokban – ezek egyike most már a Szent György-napi ünnepség is, amely az igazi tavasz kezdetét szimbolizálja” – mondta Fonti Krisztina az április végi, háromnapos ünnep kapcsán, aminek a Városháza tér és a Királyhágó tér adott helyet.
Az alpolgármester a Szent György-naphoz fűződő szokásokról is beszélt: „A pásztorok kisöpörték, majd vízbe áztatott babérral meghintették az istállót, szalmafüsttel megfüstölték az állatokat és saját magukat. A Szent György-tüzeken maguk is átugrottak háromszor, és az állatokat is keresztülvezették rajta, tették mindezt azért, hogy távol tartsák a rontást. A hagyományőrzés lényege az értékek védelme. Ha meg-megújulva is, haladva a korral, de mi sem adjuk fel azokat az értékeket, amik biztosítják számunkra a nyugalmat és a biztonságot itt, a Hegyvidéken.”Hegyvideki_eleterzes_a_Szent_Gyorgy_Unnepen1Fonti Krisztina kiemelte, hogy a vigasság ismét lehetőséget adott arra az összefogásra, ami fontos eleme volt az őszi Szent Mihály-napi programsorozatnak is: „A Hegyvidék főutcáján, a Böszörményi úton és vonzáskörzetében működő kereskedők, iparosok, a Hegyvidék Főutcája Egyesület, valamint a szervező Hegyvidéki Önkormányzat példás együttműködésével jött létre ez a családi programsorozat.” Kitért az elmúlt napok „matricagyűjtő lázára” is, a kijelölt kereskedőknél ugyanis értékes ajándékokat lehetett nyerni ily módon. „Olyan együttműködés alakult ki a Böszörményi úti kereskedők és az önkormányzat között, ami a hegyvidékiek közösségének is előnyös, hiszen erősíti a lokálpatriotizmust, a hegyvidéki életérzést” – zárta szavait az alpolgármester, majd átadta a verseny győzteseinek járó nyereményeket.Hegyvideki_eleterzes_a_Szent_Gyorgy_Unnepen2Sokak örömére Ágoston Erzsike, avagy Erzsi mama frissen sült, székely receptúra szerint készült kürtőskaláccsal várta az édes ízek kedvelőit. „A receptet anyáinktól tanultuk, de egy kicsit módosítottunk rajta, mivel nem mindegy, hogy tíz vagy száz kalácsot kell elkészíteni. Annyit elárulhatok, hogy a jó kürtőskalács titka a sütés, a tészta kelési ideje és a természetes összetevők” – mondta Erzsi mama, aki szerint az idősek a diós, a felnőttek a fahéjas, a gyerekek pedig a vaníliás és a csokoládés variációkat kedvelik a leginkább.
Egyéb kulináris élményekből sem volt hiány, a hegyvidékiek végigkóstolhatták a bőséges Szent György-napi lakoma menüsorát is.

– Milyen finomságokat választottál? – kérdeztük az ötéves Marcit, aki nagymamájával együtt érkezett.

– Csak sütiket hoztam, mert nagyon szeretem az édességet! Amúgy én is tudok muffint sütni, de azt nem tudom, hogy hogyan kell ilyen színes habot készíteni.

– Látom, voltál arcfestésen is...

– Igen, oroszlánosat kértem, mert az a legbátrabb állat, és ő a többi állat királya. Én is bátor vagyok, a körhintán nem szoktam úgy sikítani, mint a többiek.

– Sokféle játék van itt. Melyik a kedvenced?

– A kézműveskedést nagyon szerettem! Készítettem papírtányérból lovat, és fonalat ragasztottam a fejére, így olyan, mintha igazi sörénye lenne.

A kézműves foglalkozások és az arcfestés mellett koncertek, előadások is gazdagították a programot, volt miből válogatniuk a kikapcsolódni vágyóknak.Hegyvideki_eleterzes_a_Szent_Gyorgy_Unnepen5„Mindig olyan darabbal készülünk, amit mi magunk is megnéznénk. Nem közvéleményt kutatunk, vagy statisztikákat elemzünk arról, hogy milyen impulzusokra van fogékonysága a háromtól hatéves kor közötti gyerekeknek, hanem egyszerűen olyat csinálunk, ami nekünk is tetszik. Külön öröm, hogy szenzációs volt a közönség! Amikor megérezzük a figyelmüket, mi is szikrázunk. Máskor is örömmel jövünk a Hegyvidékre!” – mosolygott Tapolcsányi András, aki feleségével, Tapolcsányi Majával közösen álmodta meg a közkedvelt Majorka Színházat.Hegyvideki_eleterzes_a_Szent_Gyorgy_Unnepen3
Óriás hangszerek és kirakósok, halakban gazdag patak és játékos találmányok – a Királyhágó téren is hasonló jókedv uralkodott, mint a másik helyszínen. „Golyóvezetővel, őrlőmalommal, ördöglakattal, furfangos fejtörőkkel és horgászattal vártuk az érdeklődőket – sorolta Felsőbányai Veronika, a Fabatka Porta munkatársa. – Igazi különlegességekkel is készültünk: itt van például a szöges és egyensúlytrükk, ami Leonardo da Vincitől származik, de népi játékként maradt fenn.”

– Van kapás? – érdeklődtünk később a Királyhágó tér apró horgászainál.

– Ezek nem igazi halak! – figyelmeztetett a hatéves Léna. – Én már egyet kifogtam, de nem könnyű, mert gyorsan folyik a víz.

– Nekem már hármat sikerült kihorgászni! – büszkélkedett a „patak” túlpartján egy ötévesforma kisfiú.

– A többi játékot is kipróbáltátok?

Zenéltem a nagy hangszereken, és még megyek a tekés részre is, ahol most apa játszik a testvéremmel, de engem jobban érdekel a horgászás. Lehet, hogy én is inkább lejjebb megyek, ahol sokan állnak, mert ott több halat lehet fogni – töprengett hangosan Léna.

„Ebben az évben először a Királyhágó teret is közösségi térré változtattuk – mesélte Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. – Kiváló akusztikája van: a Villa Sevilla és a Götz Nándor Saxophone Quartet muzsikája is betöltötte a teret. A Városháza térről már ismert, hogy remek találkozási pont, a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta szervez ide rendezvényeket, a többi között a Hegyvidéki Napokat, sörfesztivált, szabadtéri koncerteket, a Zenélő Budapest programjait, vagy akár a nagyszabású adventi vásárt. Ez a tér kerületünk közösségi és kulturális központja.” Végezetül Menyhárt Éva még azt is hozzátette, hogy a tervek szerint jövőre is kihagyhatatlan élmények várják majd a Szent György-napi ünneplőket.Hegyvideki_eleterzes_a_Szent_Gyorgy_Unnepen4

Boussebaa Mimi