Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megujul_a_Budai_Trauma_Centrum1

Megújul a Budai Trauma Centrum

Régóta tervezett, jelentős felújítás kezdődött a Szent János Kórházban. Átfogó rekonstrukció zajlik a 26-os számú épületben, ahol az egyik legnagyobb forgalmú osztály, a traumatológia működik.

„A fejlesztés fontosságát érzékelteti, hogy évente huszonegyezerszer érkezik mentő a kórházba, ebből minden második, közel tizenegyezer esetben a traumatológiára hozzák a betegeket. Ez a szíve, az egyik legfontosabb osztálya az intézménynek” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel, valamint a Szent János Kórház vezetésével közösen járta be a felújítás alatt álló traumatológiai és kézsebészeti osztályt.Megujul_a_Budai_Trauma_Centrum2

Nem egyszerű felújításról van szó, hanem gyökeres átszervezésről. Ennek eredményeképpen megvalósulhat az önkormányzat régi törekvése, hogy a János kórházban „válasszák szét a télikabátot és a pizsamát”, azaz a járó- és a fekvőbeteg-ellátást. Ezek színvonalában is jelentős változást hoz a beruházás, például a kórtermekben mosdók lesznek, így a betegeknek nem a közös folyosói illemhelyet kell majd használniuk.

„Hétszázezer lakos traumatológiai ellátását biztosítjuk itt. Ez az egész budai oldal egyetlen traumatológiai, idegsebészeti ellátóhelye” – hangsúlyozta dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója, aki arról is beszélt, hogy a 26-os épület felső szintjén 2021-ben már megtörtént az idegsebészet felújítása, most pedig a földszint, az első emelet és az alagsor újul meg. Hozzátette, hogy a munkálatok lehetőséget teremtenek a sürgősségi betegutak teljes újragondolására és a betegforgalom átfogó racionalizálására.

A földszinten átalakul a betegfogadó épület, itt kap helyet a triázs funkció és a járóbeteg-szakrendelés. Korszerűsödik a kisműtő, a gipszelő, a fektető és a sokktalanító helyiség, továbbá a röntgen és az MRI mellé kerül a CT is, így egy blokkban lesz elérhető minden szükséges képalkotó diagnosztikai eszköz. Az első emeleten új kialakítást kap a szeptikus műtő, a szubintenzív őrző, a kórtermek pedig komfortosabbá válnak, továbbá a meglévő lift rekonstrukciója mellett egy új is épül.Megujul_a_Budai_Trauma_Centrum1

A Budai Trauma Centrum felújított épületének átadása, a főigazgató tájékoztatása szerint, a nyáron várható, az ellátások addig is a kórház több épületében, szétszórva érhetők el. A műtétekre az ortopédia 6-os számú épületében kerül sor, míg a fekvőbetegek ellátása a 27-es épületben biztosított. A friss sérült járóbetegek fogadása a 10-es épületben történik 8 és 22 óra között, míg a fennmaradó ügyeleti időben a szomszédos 6-os épületben zajlik az ellátás. (A felújítás miatti átszervezésekről további részletek a traumatológia weboldalán találhatók: janoskorhaz.hu/fekvobeteg-ellatas/traumatologiai-es-kezsebeszeti-osztalya szerk.)

„Az önkormányzat által felújított háziorvosi rendelők mellett ezzel a fontos lépéssel megint kicsit biztonságosabb lesz az élet a Hegyvidéken” – emelte ki a traumatológia fejlesztése kapcsán Fonti Krisztina alpolgármester. Mint elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat 2016-ban kezdte meg a gyerekeket és felnőtteket ellátó összes háziorvosi rendelő korszerűsítését.

Utolsóként a Szent János Kórház szomszédságában található, Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti műemlék épület került sorra, ahol a földszinten megújult a gyermekrendelő, az emeleten pedig új felnőtt háziorvosi rendelő jött létre a Böszörményi útról ideköltöző négy praxis számára. Ezzel a beruházással lezárult a több éven át tartó rendelőfelújítási program, és – ahogy az alpolgármester fogalmazott – „az itt élők már valóban a Hegyvidékhez méltó, huszonegyedik századi körülmények között vehetik igénybe az alapellátást”.

n.