Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Óvakodjunk a házalóktól!

Évek óta rendkívül jó közbiztonság jellemzi a XII. kerületet a rendőrség eredményes munkájának, valamint az önkormányzat hathatós közreműködésének, mindenekelőtt a Hegyvidéki Rendészet és a térfigyelő kamerahálózat működtetésének köszönhetően. Bizonyos bűncselekménytípusok, például a gépjárműlopások és -feltörések, rablások, testi sértések, továbbá a kábítószer-terjesztéssel összefüggő esetek száma elenyészően kevés, de más kategóriákban is kifejezetten alacsony számokat mutatnak a statisztikák.

Míg évekkel korábban meglehetősen gyakoriak voltak a trükkös lopások és a házalók átverései, ezek az esetek is ma már csak elvétve fordulnak elő a XII. kerületben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell elővigyázatosnak lenni! Időnként még errefelé is felbukkannak szélhámosok, hogy pénzt vagy értékeket próbáljanak kicsalni az itt élőktől, főként az idősektől.

„Ha az utcán bárki leszólít minket, és késeket, edényeket, ágyneműt vagy bármi mást kínál jutányos áron, legyünk gyanakvók!” – figyelmeztetett Nagy Zsolt rendőr őrnagy, a XII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Mint mondta, az alkalmi árusok legtöbbször azzal próbálják felkelteni az érdeklődést portékájuk iránt, hogy az ajánlatuk kivételes, soha vissza nem térő. Például egy 100 ezer forint értékű késkészlethez most csak 10 ezer, vagy egy félmillió forintos egészségmegőrző géphez mindössze 50 ezer forintért juthatunk hozzá. A valóságban azonban ezek az eszközök nem érnek százezreket, sőt, szinte biztosra vehető, hogy csak valamilyen bóvlit próbálnak ránk sózni.

„Soha ne engedjünk be idegeneket a lakásba!” – intett óvatosságra az osztályvezető, nem csak a házalók kapcsán. Előfordulhat ugyanis, hogy olyanok érkeznek, akik az elektromos művek, vízművek, gázművek ellenőreinek, szerelőinek, netán különböző hatóságok munkatársainak adják ki magukat, valójában azonban csak az a céljuk, hogy bejussanak a lakásba, és ott zsebre tegyék a könnyen mozdítható értékeket. Ők általában nem egyedül, hanem legalább ketten jönnek, hogy amíg egyikük eltereli a lakó figyelmét – egy pohár vizet kér, vagy mosdót keres –, addig a másik megkeresse a pénzt, ékszereket.

Bár Nagy Zsolt egy korábbi lapszámunkban már beszélt erről, a jelentős vagyoni kár kockázata miatt ezúttal is kitért a telefonon és interneten végrehajtott banki csalásokra. Szerencsére ezek az esetek is visszaszorulóban vannak, azonban továbbra sem múlt el a veszély: a magukat banki alkalmazottaknak kiadó elkövetők még mindig hívogatnak embereket azzal az ürüggyel, hogy gyanús tranzakció kezdeményezését észlelték a számlájukon.

A telefonos csalók arra kérik a sértetteket, adják meg bankszámlájuk adatait, jelszavait, mert állításuk szerint csak így tudják biztonságba helyezni az azon lévő összeget. A bank nevében telefonálók általában arra is ráveszik kiszemeltjeiket, hogy töltsék le számítógépükre, mobiltelefonjukra az Anydesk programot, vagy más hasonló alkalmazást, és ennek használatával lépjenek be a bank online felületére. Innentől pedig, a távoli hozzáférést biztosító alkalmazással, az elkövetők átveszik az irányítást, és lenullázzák a számlát.

A bűnügyi osztály vezetője azt ajánlja mindenkinek, hogy soha ne ossza meg másokkal a bankszámlája, bankkártyája adatait, kódjait vagy a tranzakciók megerősítéséhez szükséges sms-ek tartalmát, és ne telepítsen semmilyen alkalmazást egy ismeretlen telefonáló kérésére. Abban az esetben, ha úgy érezzük, valódi veszély leselkedik a számlánkon lévő pénzre, bontsuk a folyamatban lévő telefonhívást, és hívjuk fel a bank központi ügyfélszolgálatát, vagy keressük fel személyesen a bankfiókot.

sz.

 

Fővárosi díjat kapott Vukics Norbert körzeti megbízott

A Hegyvidéken a bűnmegelőzés terén végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként Dr. Barna Sándor Emlékérem – Főváros Közbiztonságáért Díjat kapott Vukics Norbert rendőr törzszászlós, körzeti megbízott. A díjazott – akinek az elismerést a Hegyvidéki Önkormányzat felterjesztésére ítélte oda Budapest Főváros Önkormányzata – 2001-ben kezdte meg szolgálatát a XII. kerületi rendőrkapitányságon. Körzeti megbízotti beosztását 2013 óta tölti be. A több mint két évtizedes kerületi szolgálata alatt szerzett tapasztalatait, ismereteit kiemelkedő hatékonysággal alkalmazza munkája során. A Hegyvidéken élő idősek közül sokan ismerik és kedvelik őt, legfőképpen azoknak a hasznos és élvezetes bűnmegelőzési előadásoknak köszönhetően, amiket az idősklubokban tart rendszeresen.