Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rendeszek_is_segitettek_a_lomtalanitast1

Rendészek is segítették a lomtalanítást

Az önkormányzat által létrehozott Hegyvidéki Rendészet a rendőrséggel és a polgárőrökkel közösen évek óta gondoskodik arról, hogy biztonságos körülmények között végezhessék a kerületiek az éves lomtalanítást. Az idén is folyamatosan járőröztek, még éjszaka is járták az utakat a rendészek.

Sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor lomtalanítás idején szó szerint elfoglalták a kerületet a guberálók, akik nemcsak a lakókat zaklatták, hanem egymással is komoly vitákba keveredtek. Ilyenkor megnőtt az erőszakos cselekmények, a betörések, lopások száma. A Hegyvidéki Rendészet, a rendőrség és a polgárőrök azonban már évek óta közösen vigyáznak a rendre, ezért a lehetőségekhez mérten biztonságosan zajlanak a lomtalanítások. Így történt ez az idén is.
Voltak újdonságok: például a mobil gépjármű-vizsgaállomás, amivel a közlekedés biztonságát veszélyeztető autókat szűrték ki a forgalomból. Ezzel kapcsolatban Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője elmondta, hogy számtalan panasz érkezett a hulladékkal üzletelők gépjárműveivel kapcsolatban. Az autók, teherautók közül jó néhány láthatóan nem felelt meg az alapvető biztonsági előírásoknak, rossz gumikkal felszerelt, vagy erősen lelakott állapotú volt. Ezért a rendőrség, a közlekedési hatósággal együtt, mobil vizsgaállomást üzemeltetett a XII. kerületben, és szúrópróba-szerűen vagy indokolt esetben célzottan végzett ellenőrzéseket. Ha súlyos műszaki hiányosságokra derült fény, a hatóság azonnal levette a rendszámot a járműről, amelyet a tulajdonosnak el kell szállítania a közterületről.Rendeszek_is_segitettek_a_lomtalanitast1„Folyamatosan járőröztünk, a rendőrökkel párban és külön is, valamennyi kerületi rendész részt vett az akcióban. Figyeltünk arra, hogy csak a Fővárosi Közterület-fenntartó által előre megadott napon kerüljenek ki a lomok az utcákra, és tiltott anyagok, mint például építési törmelék, vagy veszélyes hulladék, ne legyenek közte. Korábban előfordult, hogy más kerületekből hoztak szemetet a hegyvidéki lomtalanításra, ezért ügyeltünk arra, hogy ilyen ne történjen” – foglalta össze a néhány nap tapasztalatait és elvégzett feladatait Dávid Gábor.
A rendészek éjszaka is járták az utakat, ezzel is növelve a polgárok szubjektív biztonságérzetét. Még egy fontos tudnivalóról beszélt a Hegyvidéki Rendészet vezetője: habár a lomtalanítás után a Fővárosi Közterület-fenntartó igyekszik rendet tenni, a vonatkozó fővárosi rendelet értelmében a járdákon maradó hulladékot az ingatlan tulajdonosának kell eltakarítania.Rendeszek_is_segitettek_a_lomtalanitast2

-os