Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Udvarzoldites_onkormanyzati_tamogatassal

Udvarzöldítés önkormányzati támogatással

A környezeti fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságúak a természetközeli kertek, amiknek a kialakítása nem csak a Hegyvidék zöldövezeti részein lehetséges. A sűrűbben lakott, városias negyedek társasházi udvarainak fejlesztésére ösztönzi a Hegyvidéki Önkormányzat a lakókat egy jelenleg is igénybe vehető pénzügyi támogatási konstrukcióval.

A „Kertjeinkben a természet” program keretében az udvarzöldítési pályázatra rendelkezésre álló 8 millió forintos keretösszeg terhére egy-egy pályázó legalább bruttó 100 ezer forint, legfeljebb 800 ezer forint vissza nem térítendő összeget kaphat, amely a pályázatban meghatározott projekt összköltségének legfeljebb a fele lehet. Ez azt jelenti, hogy a pályázó lakóközösségnek a beruházás legalább felét önrészként kell biztosítania, továbbá a támogatási összeget is meg kell előlegeznie, mert a konstrukció utófinanszírozásos rendszerű.
Az elnyert összeg legfeljebb 10%-os mértékig fordítható tervezési költségekre, és legalább 40%-ban növények, valamint termőföld beszerzését kell biztosítani belőle. A fennmaradó hányad terhére a legkülönbözőbb helyben szükséges beszerzések és munkák fedezhetők a projekt költségvetéséből: például ágyások, kiskertek, növényes konténerek kialakítása és beültetése, tipegők és vízáteresztő burkolatok létesítése, esővízgyűjtő és öntözőrendszerek kialakítása, tetőkertek és kerti tavak építése, növényfalak és növényrácsok készítése, kerti szerszámok és gépek, bútorok, kerékpártárolók beszerzése.
Minden fejlesztésnél szem előtt kell tartani, hogy a korábbi állapothoz képest növekedjen a zöld felület aránya, és a természetközeliséget jelentő szempontok érvényesüljenek. Azaz a kertben változatos élőhelyek segítsék a növények és állatok sokféleségének megjelenését, továbbá esztétikai értéke mellett a hely kínáljon lehetőséget az aktív pihenésre, kikapcsolódásra és közösségi eseményekre, beszélgetésekre is. A bírálat során fontos szempont a vegyszermentes gondozás, a fészkelő-, búvó- és táplálkozóhelyek biztosítása, a vízmegtartás, valamint a helyben zajló körforgásos tápanyag-gazdálkodás szemléletének érvényesülése.Udvarzoldites_onkormanyzati_tamogatassalA pályázatok – a keretösszeg kimerüléséig – folyamatosan benyújthatók a Hegyvidéki Önkormányzat e-ügyintézési felületén. A kitöltendő és beküldendő dokumentumok megtalálhatók a hegyvidek.hu/ugyintezes/zold-iroda/udvarzoldites-palyazat oldalon. Ugyanitt elolvasható a támogatással érintett kerületrész pontos meghatározása és a pályázat egyéb feltételeinek részletes leírása is.
A bírálat is folyamatos, a nyertes pályázókkal az önkormányzat támogatási szerződést köt, amely egyben a megvalósítás első lépése is. A kivitelezésre egy teljes év áll rendelkezésre, annak befejezése után 60 napon belül megtörténik a támogatás kifizetése. Ezt követően a nyertes közösségnek még legalább két évig fenn kell tartania a kialakított projektet.
A támogatási konstrukció nagyfokú rugalmassága a legkülönbözőbb adottságú udvarok zöldítésére ad lehetőséget, és hozzájárul a lakóközösség igényeinek maradéktalan figyelembevételéhez is. Az idősebb lakók számára vonzó, csendes kerti tavak és árnyas padok mellett lehetőség van a gyerekek érdeklődését felkeltő játszósarok kialakítására, vagy akár zöldségtermesztésnek is helyet adó kiskert építésére. Emellett a XII. kerület alsóbb régióiban a környezetbarát kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának kiépítése is fedezhető az udvarzöldítési támogatásból.

(Barta)