Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_diagnosztikai_tombbel_bovul_a_varosmajori_klinika1

Új diagnosztikai tömbbel bővül a városmajori klinika

Javában zajlik annak az új, közel ötezer négyzetméteres diagnosztikai tömbnek az építése a Városmajor utca és az Acsády Ignác utca sarkán, amivel nagyjából a másfélszeresére bővül a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája. A fejlesztéshez szükséges területet az önkormányzat ingyenesen bocsátotta az egészségügyi intézmény rendelkezésére.

„Büszkék vagyunk arra, hogy négy fontos orvosi szakma csúcsintézménye is a Hegyvidéken található: az onkológiai intézet, a Korányi pulmonológiai intézet, a rehabilitációs klinika, valamint a szív- és érgyógyászati klinika” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester abból az alkalomból, hogy Pokorni Zoltán polgármesterrel, valamint Merkely Bélával, a Semmelweis Egyetem rektorával közösen bejárta a Városmajor utca 70. szám alatti építkezés területét.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi ingatlanán már nem lehetett tovább bővíteni a városmajori klinikát. Emiatt döntött úgy korábban a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy ingyenesen átadja a fejlesztéshez a Városmajor utcai, több mint ezer négyzetméteres telkét.

„Gyakorlatilag ötven százalékkal növekszik a klinika területe, sokkal nagyobb tér áll majd rendelkezésre a gyógyítás és az oktatás céljaira” – folytatta Fonti Krisztina. Hozzátette, hogy nemcsak a dolgozók és az egyetemi hallgatók, hanem a betegek számára is nagy könnyebbség lesz, ha elkészül az új diagnosztikai szárny, mert nem kell majd ingázni a klinika központi tömbje és a jelenlegi, Határőr úti diagnosztikai egység között.Uj_diagnosztikai_tombbel_bovul_a_varosmajori_klinika2

„A betegek száma messze meghaladta az intézmény kapacitását. A meglévő területünkön már minden lehetőséget kihasználtunk: felépítettük a Cardiovascularis Centrumot, bővítettük a kísérletes laboratóriumunkat, beépítettük a tetőteret. A további fejlődéshez az önkormányzat által rendelkezésünkre bocsátott telek biztosított lehetőséget” – mondta Merkely Béla rektor, kitérve arra is, hogy a városmajori klinika ma Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb szív- és érgyógyászati központja, amelynek teljesítménye világviszonylatban is kiemelkedő. Évente hozzávetőlegesen 16 ezer műtétet és 300 ezer ambuláns ellátást végeznek el itt a szakemberek, az oktatási tevékenységgel összefüggésben pedig mintegy 1500 hallgató érkezik gyakorlati képzésekre.

A hétszintes, 4500 négyzetméteres épületben – amit egy híd köt majd össze a központi tömbbel – lesz egy új ambulancia, valamint ide kerülnek a diagnosztikai funkciók, amik jelenleg a Határőr úton találhatók. Ez utóbbi helyszínen egy tudományos oktató- és kutatócentrum kialakítását tervezi az egyetem.Uj_diagnosztikai_tombbel_bovul_a_varosmajori_klinika1

A rektor elmondta, hogy az új tömbben két MR-, két CT-, legalább öt új szívultrahang-készülék, továbbá tizenkét monitorozott intenzíves ágy kap helyet, valamint egy komplett katéteres műtő, amely főleg a szívritmuszavarban szenvedő betegek ellátását biztosítja majd. Az egyik műtő közvetlen összeköttetésben lesz egy MR-készülékkel, ami kutatási és betegellátási szempontból is nagy jelentőséggel bír. A hallgatók és a posztgraduális képzéseken részt vevő orvosok számára a legfelső szinten előadóterem épül, ahol élőben, videós kapcsolattal követhetők a műtőkben zajló események.

A fejlesztéssel, különösen az újabb nagy értékű diagnosztikai eszközök beszerzésével jelentős mértékben bővülhetnek a betegellátás kapacitásai. Merkely Béla kiemelte, hogy a CT és az MR alkalmazása mára a gyógyítómunka nélkülözhetetlen részévé vált, ezekkel ugyanis nemcsak diagnosztizálnak, hanem precíziós műtéteket, például katéteres billentyűbeültetéseket is terveznek a szakemberek.

A tervek szerint haladó építkezés során eddig a legalsó, felszín alatti két szint készült el. Itt az öltözők, raktárak, gépészeti helyiségek mellett egy 21 férőhelyes mélygarázs készül, ami a környék parkolási gondjait enyhíti majd. A teljes épületszerkezet várhatóan augusztus végére lesz kész, ezután következnek a belső munkálatok. A klinika vezetőinek reményei szerint az új épülettömb átadására a jövő nyáron kerülhet sor. Az állam által finanszírozott építkezés költsége 9,1 milliárd forint, míg az orvostechnológiai berendezések beszerzésére előreláthatólag még további 4,5-5 milliárd forintot kell költeni.

sz.