Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_jatszoterek_epulnek_a_Hegyvideken

Új játszóterek épülnek a Hegyvidéken

Számos XII. kerületi játszótér szépült meg, és vált komfortosabbá, biztonságosabbá az utóbbi években az önkormányzatnak köszönhetően, elég csak a nagy népszerűségnek örvendő Margarétára, vagy a Kútvölgyi útira gondolni. A fejlesztések nem értek véget, hamarosan továbbiak újulnak meg, sőt, eddig kihasználatlan zöld területeket is birtokba vehetnek a gyerekek. A beruházások részeként több játszótéren fitneszeszközök is helyet kapnak.

Játszótér épül a Lidérc utca és a Magasúti köz találkozásánál, ahol jelenleg egy kihasználatlan zöld terület és egy gyalogos ösvény található. Az új tér a felnőttek számára tervezett szabadtéri fitneszeszközökkel egészül ki, amik a játszóhelytől egy térkő burkolatú járdával elválasztott, gumiburkolatú részen kapnak helyet. Onnan a szülők könnyen szemmel tarthatják a túloldalon rohangáló gyerekeket.
A két területrész közé ülőhelyek kerülnek, emellett a központi homokozó rönkszegélye olyan magasságúra épül, hogy felnőttek is kényelmesen elüldögélhetnek rajta. Hinta, csúszda, mászóka és trambulin lesz a téren, ezeket választották ugyanis a legtöbben a lakossági szavazáson. A játszó- és fitneszeszközök alá ütéscsillapító öntött gumiburkolat készül, a gyerekek védelméről napvitorla gondoskodik majd, és növények teszik még barátságosabbá a helyet.
Új funkciókat is kap a Mindszenty bíboros téri körforgalomban található buszmegálló mögötti, mintegy 1800 négyzetméteres zöld terület. A lakossági fórumon bemutatott és elfogadott koncepció szerint megújul a meglévő kutyafuttató, bővül a növényállomány, egymástól növényágyással elválasztott játszóeszközök és fitneszgépek kapnak helyet, köztük egy komplex streetworkout-elem is. Az utak mentén támlás padok, fasorok, cserjék és más növények lesznek. Az áthelyezett kopjafa egy kiemeltebb, impozánsabb környezetben jelenhet meg. A tér közepére is ülőalkalmatosságok, a zöld felületekre elszórtan kerek piknikasztalok és -székek kerülnek. Fészekhinta és famászóka biztosít majd szórakozási lehetőséget a gyerekeknek.
Népszerű családi találkozóhely a Diana park, amelynek a játszóterét bővíti az önkormányzat. Lecserélik a szakemberek a játszóeszközöket, a déli oldalon lévő fősétány mentén a térkő burkolat helyére ütéscsillapító gumiburkolat készül, és ide kerülnek az új rugós játszóeszközök, a kétszemélyes hinták, mérleghinták, valamint egy hegyvidéki hangulatot idéző, medvét formáló mászóka. Csörlős homokozójátékot kapnak a kisebbek, míg a nagyobbaknak egy hálós mászóka épül a homokozónál.Uj_jatszoterek_epulnek_a_HegyvidekenA játszótér a templom felőli részen bővül, lépcsősorral megközelíthető, köríves terasz jön létre, és az öntött gumiburkolatnak köszönhetően lehetőség nyílik egy komplex csúszdás mászóvár elhelyezésére. A meglévő, városligeti típusú padokat felújítja a kivitelező, ezek közül négyet áthelyez, a hulladékgyűjtőket pedig modern, fedeles kukákra cseréli, így a „guberáló” madarak nem tudnak hozzáférni a kidobott szeméthez. Két új fitneszeszközzel, napvitorlával, növényekkel és a játszótér körül kiépített, másfél méter magas kerítéssel válik teljessé a beruházás.
Jelenleg egy gyepes zöld rész található a Törökbálinti út 9/c telken, ahová a lakossági felmérés és fórumok eredményeként aktív rekreációt is szolgáló pihenőpark épül. Az ide kerülő szabadtéri fitneszeszközök jó szolgálatot tehetnek a bemelegítést és a nyújtást végző futóknak. A pihenőterület további növények telepítésével válhat majd még komfortosabbá, barátságosabbá.Uj_jatszoterek_epulnek_a_Hegyvideken2

sm.