Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aki_mindig_hu_marad_onmagahoz1

Aki mindig hű maradt önmagához

Pleidell János emlékkiállítása látható a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériáján április 17-ig. A felvidéki Hontfüzesgyarmaton 1915-ben született festő pályája sokban hasonló a XX. századi kortársaiéhoz: nagyszerű mesterek, európai ösztöndíjak, ösztöndíj, amivel a háború miatt nem tudott élni, ösztöndíj, amire politikai okokból nem utazhatott el. Mindeközben folyamatos munka és kiállítások itthon és külföldön.
Életművében jelentős helyet foglalnak el a mohácsi busójárásról 1959-ben készült képsorozata, az 1970-es években a Balaton szépsége ihlette képei, valamint a 80-as években festett zenei inspirációra született vásznai.akAki_mindig_hu_maradt_onmagahoz2A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Csepreginé Volosinovszki Mária, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője.
„Pleidell János – emberként és festőként – mindig az egészet nézte, a mindenséggel mérte magát – fogalmazott a tárlatot megnyitó Kratochwill Mimi művészettörténész. – Tanult a huszadik század stílusirányzataitól, de egyikkel sem azonosult, voltak mesterei, de egyiket sem utánozta. A gyorsan változó időben is hű maradt önmagához.”

h.