Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elet_egy_kulonleges_vilagban

Élet egy különleges világban

Még mindig rengeteg a félreértés az autista és az enyhe értelmi fogyatékos gyerekekkel kapcsolatban. Ezen változtatna a Fekete István Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény hagyományos autizmus napi rendezvénye.
Az Orbánhegyi úti tanintézet az iskolai oktatás és az óvodai csoport mellett szakképzéssel, fejlesztéssel, neveléssel is foglalkozik. Hozzá tartozik az utazó gyógypedagógiai hálózat, amelynek szakemberei a többségi iskolákba járó, segítségre szoruló gyerekeknek nyújtanak támogatást. Az óvodából szinte mindenki, míg az alsó tagozaton a diákok 90 százaléka érintett autizmussal. Emiatt szervezte meg az iskola immár második alkalommal A mi világunk című programot, amelynek célja a figyelemfelhívás, az ismeretek átadása és leginkább annak tudatosítása, hogy nem kell félni ettől az állapottól – beszélt az esemény hátteréről dr. Somogyiné Takács Andrea igazgató.
A prózai és zenei számokat előadó jelenlegi és egykori feketés diákok közül többen autizmussal élnek, de ez nem befolyásolta a műsor színvonalát, mindenkinek járt a vastaps. Saláta Tamás, az iskolazenekar frontembere másodszor szerepelt az autizmus napi rendezvényen. Tíz éve kezdett el foglalkozni zenével, Majláth György, a Fekete iskola tanára adott először gitárt a kezébe. Mint mondta, az autizmusnak számtalan megjelenési formája létezik. Van, aki az ismeretlen helyzetekben válik idegesebbé, stresszes lesz, a zene pedig sokat segít ennek legyőzésében. „Jó látni a pozitív visszajelzéseket a közönség részéről” – nézett körbe az énekes-gitáros, hozzátéve, a program segít abban, hogy az autista emberek megmutassák sokszínűségüket, valamint azt a különleges világot, amiben élnek.
Mindezt megerősítette Majláth György, aki elmondta, hogy Saláta Tamás köré szerveződött és szerveződik ma is az együttes, amelynek összetétele folyamatosan változik. A produkciókba pedagógusok és szülők is bekapcsolódnak. „A zene kiválóan szolgálja a gyerekek személyiségfejlődését, javítja a tanulási képességeiket és a szociális készségeiket. S ez ugyanúgy megfigyelhető nemcsak az autistáknál, hanem a tanulási zavarokkal küzdőknél is” – mondta a gyógypedagógiai asszisztens, külön megemlítve a közösségi élmény fontosságát. Kalmár Katalin gyógypedagógus szerint az előadások abban is segítenek, hogy az autizmusról kevesebbet tudók hasznos gyakorlati tudást szerezzenek.
A színpadi produkciók mellett ismeretterjesztő és szakmai előadások, filmvetítés, beszámolók színesítették a rendezvényt. Szóba került az érdekvédelem, az autizmus spektrumzavar megjelenése a súlyosan, halmozottan sérülteknél, bemutatkozott az intézmény óvodája, és az önkéntes munkával is megismerkedhettek a jelenlévők.

sm.