Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pályázat a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni védekezéshez (fainjektálással vagy permetezéssel)

A pályázat célja

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a XII. kerületi lakosok részére a vadgesztenyefákra veszélyes kártevők visszaszorítását segítő – pályázat során elnyerhető – támogatást nyújt.

A kertekben található vadgesztenyefák kártevő-mentesítése nélkül a levél károsodása miatt a fa legyengül, és akár el is pusztulhat. A vadgesztenyefa-levelet házilag nem lehet megfelelően komposztálni, mert a kártevő bábja a száraz levelekben, illetve azokból a talajba jutva telel át. A tapasztalatok szerint ahol – hagyományos módon – a fák körüli avart összeszedik és elszállítják, ott csökken a károsodás mértéke. Az aknázómoly elleni védekezés időpontja a lepkék kirajzásához igazodik.

Fainjektálás: lehetőség van az injektálásos technológia igénybevételére az aknázómolyok elleni védekezésben, a jelentkezések beérkezésének sorrendje alapján, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az injektálással a vadgesztenyefák 2 éven keresztül lesznek védettek az aknázómolyok kártétele ellen. A fainjektálás azoknál a fáknál javasolható, amelyek nehezen megközelíthető helyen állnak, vagy nagyon magasak, így a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás során nem kell számolni a vegyszer elhordódásával. A kezelés a lombfakadástól a kártevő első nemzedékének megjelenéséig optimális.

Permetezés: Az első rajzás általában áprilisban, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április vége–május közepe) elvégzése.

 

A pályázat feltételei

  1. Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói pályázhatnak.
  2. A mellékelt jelentkezési lapot kivágva és olvashatóan kitöltve 2019. április 30. 16 óráig személyesen vagy postai úton kell visszajuttatni a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Zöld Irodájához (1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 43–45.). A jelentkezési lap a www.hegyvidek.hu/zoldiroda honlapról is letölthető, és elektronikus úton is elküldhető, a vadgesztenye@hegyvidek.hu e-mail-címre.
  3. Az injektálás költsége 25 000 Ft/gesztenyefa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 12 500 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé. A fák 2 éves védettséget kapnak.
  4. A támogatás az idei évben a második rajzási időszakban esedékes permetezésre igényelhető, ennek megfelelően a vállalkozó azt díjmentesen végzi el. Az első permetezés költsége a támogatást igénybe vevő felet terheli. Az első permetezés megvalósítása a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének feltétele. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi.
  5. A tulajdonos/közös képviselő a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második – támogatott – permetezés alkalmával és ugyanígy a fainjektálás esetében is.

 

A 2019. április 30. 16 óra után beérkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni!

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, fainjektálás esetében a jelentkezés sorrendje alapján adható.

További tájékoztatást a 224-5961-es telefonszámon nyújtunk.