Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hűtsünk, vagy fűtsünk?!

A minap hallottam a rádióban, amint egy felháborodott hallgató azt követelte, hogy azonnal hagyják abba a klímaváltozásról, általános felmelegedésről szóló műsort, mert az idén egész májusban fűtenie kellett. Mi azonban csak csendesen reménykedjünk, lesznek azért még melegebb napok a nyáron…

Nézzünk máris néhány fagyasztással kapcsolatos tippet, hogy akkor majd ne kelljen kapkodni! Először is tisztítsuk meg a leolvasztott mélyhűtőt enyhén szódabikarbonás vízbe mártott, nedves ruhával, mert így tudjuk tökéletesen szagtalanítani. Meggyorsítja a leolvasztást, ha forró vízzel telt edényt helyezünk az előzőleg természetesen áramtalanított hűtőbe, elsősorban a fagyasztórészbe.

Ha nem önleolvasztós a hűtőnk, akkor legalább havonta egyszer, de a nyári, meleg hónapokban sűrűbben kell leengedni. A polcokat soha ne rakjuk zsúfolásig tele, mert ez akadályozza a levegő szabad áramlását, így csökkentjük a hűtés hatásfokát. Mindig mindent szigorúan becsomagolva, zárt dobozban tegyünk a hűtőbe, így nem veszik át egymás illatát, és nem lesznek „hűtőízűek” sem.

Kitűnő frissítő nyáron a gyümölcsléből készített jégkocka, italainkat ugyanis nemcsak hűsíti, de ízesíti is. Fontos tipp, hogy a jégkocka készítéséhez mindig forralt vizet használjunk, ettől szép, tiszta, átlátszó lesz a végeredmény.Hutsunk_vagy_futsunk

Különleges jégbe hűtött italt kínálhatunk kánikula idején, ha egy nagyobb, mély tálba műanyag palackot állítunk. Ezután a tálat színültig töltjük vízzel, szirmokat, apró virágokat, leveleket, vagy akár kagylókat, gyöngyöket, szép formájú magokat, terméseket is szórhatunk bele. Végül megfagyasztjuk a mélyhűtőben. Közvetlenül tálalás előtt meleg vizet öntünk a palackba, kiemeljük a jégből, és a helyére állítjuk a lehűtendő italunkat.

Nekem mindig gondot okozott az italok hőmérséklete, amíg utána nem néztem, mi az optimális, mert a zamatuk akkor érvényesül a legjobban, ha gondosan ügyelünk a legkedvezőbb hőfokra. Tehát: pincehőmérsékleten (10-14 fok) a fehérborokat fogyasztjuk, szobahőmérsékleten (16-18 fok) a vörösborok aromája érvényesül leginkább. Mindig hűtve, esetleg jéggel körülvéve igyuk a pezsgőt (6-8 fokon), a koktélokat pedig jégkockával kínáljuk! A sört csak 10-12 fokig hűtsük, mert ennél alacsonyabb hőmérsékleten már nincs habja. Az üdítőitalokat 6-8 fokon, a paradicsom-ivólevet 8-10 fokon kínáljuk! A tömény italokat általában nem hűtjük, de néha kivételt tehetünk, például a Vilmos körte hűtve sokkal zamatosabb.

Végül még egy ötletsziporka: „jégvirágot” varázsolhatunk díszként a torta tetejére, úgy, hogy az élő virágot előbb felvert tojásfehérjébe, majd pedig porcukorba mártjuk. A cukrozott virág légzáró tartóban pár napig el is áll. Jó mulatást mindehhez!

(Kövesdy)