Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Svábhegyi Pünkösdi Búcsú június 8-9-10-én

Családi programokkal, kézműves vásárral, sramlizenével, tánccal, sváb ételkülönlegességekkel, sörökkel, kézműves foglalkozásokkal, kalandjátékokkal várnak a szervezők minden kedves érdeklődőt a pünkösdi hétvégén a Diana parkba.

Csábít az eper, az áfonya, igyekezzünk időben kiélvezni ízüket!

Bár a májusi eső elvileg aranyat ér, a rengeteg csapadék köztudottan nem kedvez egyik legnépszerűbb gyümölcsünknek, az epernek. A minden évben egyre korábban megjelenő üvegházi után így nem számíthatunk hosszan elnyúló, nagy árcsökkenéssel járó szabadföldi szezonra. Jó lesz tehát időben lecsapni erre a mennyei zamatú, rendkívül egészséges gyümölcsre, amely vidám külsejével a legegyszerűbb fogásokat is feldobja. Az eper mellett az áfonya is terítékre kerül ilyentájt.

Egészségügy a Hegyvidéken – új helytörténeti kiállítás

Új időszaki tárlat nyílik június 6-án a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban Egészségügy a Hegyvidéken címmel. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény által rendezett kiállítás a hegyvidéki kórházak, szanatóriumok, klinikák és más egészségügyi intézetek történetét mutatja be. A vitrinekben híres orvosok eszközei láthatók a legkülönbözőbb gyógyászati területekről, amelyeket a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum adott kölcsönbe. Helytörténeti rovatunkban ezúttal e kiállítás megtekintéséhez szeretnénk kedvet csinálni, a gyógyszertárak és a mentőszolgálat történetét idézzük fel röviden.

Gyermekükkel együtt gyógyulhatnak az édesanyák

Nemcsak Budapesten és Magyarországon, hanem az egész közép-európai régióban egyedülálló az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrumában (BCSLC) meghonosított Együtt (Baba–Mama–Papa) program. A centrumot irányító Kurimay Tamás professzor vezetésével lehetőség nyílik arra, hogy a pszichiátriai kezelés alatt álló édesanyák együtt lehessenek újszülött gyermekükkel. Dr. Kurimay Tamással beszélgettünk.

Fókuszban a rákmegelőzés

A rák egyike a leggyilkosabb betegségeknek, azonban ha időben felismerik, az esetek jelentős részében sikerrel gyógyítható – sok egyéb mellett erről is beszélt az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi összejövetelén dr. Nagy Judit belgyógyász. A Budai Egészségközpont szakembere részletesen ismertette a leggyakoribb daganattípusok megelőzésének lehetőségeit.

A Hegyvidéken járt a bükki füvesember

„Nem baj, ha több lesz, mint egy óra? Én ráérek!” – kérdezte a Hegyvidéki Kulturális Szalon telt házas közönségét Szabó György, mire mindenki szinte egyszerre válaszolt: „Nem!” A kilencvenegy esztendős bükki füvesember pedig, nem törődve az idő múlásával, mesélni kezdett.

Olimpikon házaspár a Diana Fesztiválon

Számos kiváló sportoló, olimpikon és válogatott versenyző nevelkedett a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskola és Gimnáziumban. Az iskola azonban nemcsak a sportra, hanem a kultúra és a művészetek népszerűsítésére is figyelmet fordít. Ennek része a hatéves múltra visszatekintő Diana Fesztivál, amelyen az idén ismét híres hazai sportolókról neveztek el osztálytermeket.

Teljes átalakulás előtt a Szent János Kórház

Hogyan alakul centrumkórházzá a Szent János Kórház, miképpen biztosít teret a járóbeteg-rendeléseknek az intézmény vagyonkezelésébe kerülő Kútvölgyi-tömb? Erről adott tájékoztatást az új főigazgató, Takács Péter a Hegyvidéki Önkormányzat májusi képviselő-testületi ülésén, aminek napirendjén a térfigyelő kamerarendszer bővítése, a Fodor utca menti építési szabályzat megalkotása, valamint a sikeres zöldprogramok folytatása is szerepelt.

Új épületszárnnyal bővült a fővárosi Szent Ferenc Kórház

Több mint 1800 négyzetméteres épületrésszel bővült a budapesti Szent Ferenc Kórház, az új helyen negyven betegágy, a képalkotó részleg, szakrendelők és rehabilitációs tornatermek kaptak helyet. A fejlesztés a jövő év végére zárulhat le a régi épület teljes rekonstrukciójával.

Hegyvidéki Napok: összeköt, mert a miénk

Volt tűzoltás, letartóztattak egy banditát, eltévedtünk az internet útvesztőjében, Vilmos nagyokat nyerített, és elköltöttünk egy igazán bensőséges belsőséges ebédet. Bár közben az ég ránk szakadt, a hangulat mindvégig felhőtlen maradt, a családias Hegyvidéki Napok varázsát ugyanis a futó zápor sem tudta megtörni. A kétnapos programmaratonról természetesen mi sem akartunk lemaradni. (Lapozható képgalériánk a cikk alján tekinthető meg - a szerk.)